ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Roddel: Nederlandse sekteleider vast op verdenking seksueel misbruik van 10 kinderen

Eigenaar klooster waar inval bij 'sekte' werd gedaan: 'Hier is niemand gevangen gehouden'…
door Tsenne Kikke - vrijdag 23 oktober 2020 21:48

Zo nu en dan kan ik eens iets publiceren waarin de massa interesse stelt. Ditmaal gaat het over een zogenaamde Nederlandse sekteleider wiens gemeenschap reeds eerder in het nieuws kwam. Om te beginnen...

In 2008 deed de politie in Hoeven een inval bij zijn 'Orde der Transformanten'. Die orde omschrijft zichzelf als een nieuwe 'christelijke beweging'. Daarbij werden toen twee mannen aangehouden die verdacht werden van betrokkenheid bij een schietpartij aan de Rotterdamse Prinses Julianalaan in augustus van dat jaar. We komen hier later op terug.

Ondertussen zijn de leden van die Orde naar het ex-klooster Graefenthal net over de Nederlandse grens dichtbij het Duitse Koch verhuisd. Daar verblijven volgens hoofdofficier van justitie Günter Neifer 54 mensen, waaronder een 25-jarige Nederlandse vrouw die mogelijk tegen haar wil werd vastgehouden. Die vrouw wordt momenteel door de Duitse recherche verhoord.

Ook zou er sprake zijn van verdenking met betrekking tot 'tien ernstige gevallen van seksueel misbruik met kinderen'. Dat kindermisbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2008 in het Nederlandse Hoeven. Daarnaast zou een zekere Robert Baart, de Nederlandse sekteleider en medeoprichter van de orde, in het Duitse Goch twee vrouwen hebben verkracht en zich schuldig hebben gemaakt aan vrijheidsberoving en geweldspleging. Dat beweerde diezelfde Günter Neifer aan 'Hart van Nederland'. Maar, die aantijgingen zijn dus nog niet bewezen...

Volgens de Duitse autoriteiten is de Orde der Transformanten formeel gevestigd in het klooster, maar in de Kamer van Koophandel is de sekte nog altijd ingeschreven op het Rasopark in Hoeven. Ze werd in 2003 opgericht door 'christenen' van zowel katholieke als protestantse huize en kwam door de jaren heen verschillende malen in opspraak. Voorganger was en is mogelijk nog steeds Robert Baart, maar het is onduidelijk of hij de man is die in Duitsland is aangehouden.

Buitensporigheden

In Hoeven bezit de sekte nog immer meerdere woningen waar ooit zestig ‘gelovigen’ verbleven. De sekte kwam in opspraak door veronderstelde seksuele buitensporigheden en betrokkenheid bij geweldsincidenten. In 2014 werd lid Erwin S. door de rechtbank in Lelystad tot zes jaar cel veroordeeld, omdat hij een voormalig lid van de orde neerstak in Laren. Hij belde bij Jeroen van Hasselt aan met een bos bloemen, waarin een mes verborgen zat.

Het slachtoffer overleefde de steekpartij, maar moest vervolgens onderduiken. Hij had de sekte in 2007 verlaten, omdat hij het niet eens was met de leefwijze van de orde. Zijn ex-vrouw en kinderen bleven de Orde der Transformanten trouw. Zij verklaarde over de aanslag op het leven van haar ex-man dat de orde ‘niet over zich heen liet zeiken’. Zo zei ze in 2014 tegen het Algemeen Dagblad: “Jarenlang zijn we voor hoeren uitgemaakt, door hem zijn mensen ontslagen, bedreigd, uitgescholden. Ik kan me voorstellen dat ‘iemand’ dat niet meer pikt. Wij laten niet straffeloos over ons heen zeiken.” Toch bevestigde ze niet dat de Orde achter de aanslag op Jeroen Van Hasselt zat.

Aanslag zakenman

Op 2 augustus 2008 werd in Rotterdam zakenman Frits Bebelaar neergeschoten. Hij overleefde de aanslag en noemde meteen de Orde der Transformanten als dader. Bij een inval aan het Rasopark in Hoeven vond de politie aanwijzingen dat sekteleden op de dag van de aanslag in de buurt van de aanslag waren geweest, maar het Openbaar Ministerie kreeg de zaak niet rond. In 2015 werden twee leden van de Orde der Transformanten in hoger beroep definitief vrijgesproken.

Maar, vanwege die zaak verdween Robert Baart in 2008 van het toneel. Hij zou toen niet hebben willen getuigen tegenover de politie. Zijn vrouw Marla Baart bleef nog lang in Hoeven bij de sekteleden wonen.

Schrijfster en journalist Carine Damen deed onderzoek naar sektes in Nederland en ook naar die Orde der Transformanten. Ze volgt de Orde tot op de dag van vandaag. Dat Robert nu eindelijk tegen de lamp lijkt te lopen, verbaasde haar niet. “Robert B. heeft tal van vrouwen misbruikt binnen de sekte, ze lopen zelfs met een getatoeëerde beeltenis van hem op zijn rug,” vertelde ze. “Dat geldt voor meer sekteleden.”

Justitie in Duitsland ontkende noch bevestigde dat de aangehouden man de 58-jarige Robert Baart is.

Deskundigen op het gebied van sektes ontwaren bij de Orde der Transformanten een sterke groepscultuur en een (mentale) agressie tegen overlopers en uittreders. Leden van de orde noemen de buitenwereld 'de Matrix', vrij naar de succesvolle Amerikaanse blockbuster-film. De filosofie is dat alleen de ordeleden doorhebben hoe de wereld daadwerkelijk in elkaar zit en dat wij ‘gewone’ stervelingen bewust onwetend worden gehouden.
 
Videoclip: Orde der Transformanten in 'de leugen regeert' uit 2008

Geheimzinnigheid

De sfeer rond de sekte wordt weinig verrassend gekenmerkt door geheimzinnigheid. Baart treedt nooit naar buiten en de sekte weet zich vaak voor langere periodes onzichtbaar te houden. Opvallend is dat betrekkelijk vooraanstaande personen voor de orde actief zijn geweest of nog steeds zijn, zoals Eric Smeets, een voormalig VVD-gemeenteraadslid uit Etten-Leur en theologe Kirsten Smeets.

Bron: www.bndestem.nl & www.bndestem.nl

'God is niet dood of met pensioen,' staat er op hun website, en: 'Ieder mens heeft een vrije wil. Daarmee kun je kiezen, ook voor God.'

De politie viel er dus binnen omdat er een 25-jarige vrouw tegen haar zin zou worden vastgehouden. Ze is de dochter van de vrouw die het klooster exploiteert en zou lange tijd opgesloten hebben gezeten. Justitie zag dat als zware vrijheidsberoving.

Camiel Engelen, de eigenaar van het klooster, ontkende daarentegen dat ze tegen haar zin in werd vastgehouden. Hij vond dat de Duitse politie voorbije woensdag veel te hard had ingegrepen. Hij was ook niet blij met de link die met de gemeenschap Orde der Transformanten werd gelegd, waar hij zelf ook lid van is. De man beweerde dat er wel leden van de Orde op het terrein wonen, maar dat het voornamelijk een evenementenbureau is waar iedereen welkom is. Ook hij wilde eveneens niet bevestigen dat het om B. gaat.

Engelen liet ook weten flink geschrokken te zijn geweest van de inval. “Om vier uur kwam de politie met groot machtsvertoon binnen. Voor ik wist wat er gebeurde, was er een grote knal en had ik een aantal automatische geweren in m’n gezicht. Toen ben ik direct vastgebonden en op de gang neergezet, op de grond.”

Hij beweerde dat de 25-jarige vrouw, die door de politie werd meegenomen, zelf helemaal niet weg wilde. “Ze werd door drie politieagenten vastgehouden en het pand uitgevoerd onder haar luid geschreeuw: "Ik wil hier blijven. Laat me los!"

Kindermisbruik

De politie liet gisteren weten dat de 58-jarige sekteleider, die woensdag werd gearresteerd, nog steeds vast zit. Hij wordt verdacht van misbruik van kinderen en meerdere verkrachtingen. Ooit was hij een personal coach. Van daaruit ontwikkelde hij zijn eigen methoden om 'jezelf beter te maken'. Rond 2000 richtte hij de 'Orde der Transformanten' op, de christenorde die zich fel afzet tegen de ‘schijnwereld’ om hen heen. Er sloten zich protestanten bij aan, maar ook katholieken, en ongelovigen zelfs. Het waren veelal hoogopgeleide personen. Samen trokken ze een eigen wereldje op. Met eigen regels. In 2003 vestigde de Orde zich in het Brabantse Hoeven, in een aantal huizen naast elkaar.

Volgens Duitse openbaar aanklager vonden de tien misbruikgevallen dus plaats tussen 2006 en 2008 in dat Nederlandse Hoeven. De verkrachtingen van twee meerderjarige vrouwen zouden zijn gebeurd in 2019 in het Duitse Goch.

Volgens Engelen is er nooit een sekteleider gearresteerd. Wel werden vijf andere mensen die op het terrein aanwezig waren opgepakt, waarvan er nu drie weer thuis zijn. In totaal wonen er twintig tot dertig mensen op het terrein bij het klooster. Onder hen zouden zich ook kinderen bevinden. De politie heeft de kloostereigenaar laten weten een serieuze aanklacht binnen te hebben gekregen. “Iemand heeft gezegd dat zij hier gevangen zou zijn gehouden en dat hier vuurwapens liggen.” Door deze aanklacht ging de politie poolshoogte nemen.

‘Geen sekte’

Dat de Orde der Transformanten een sekte zou zijn is volgens Engelen onzin. Sjoukje Drenth-Bruintjes van 'SekteHulp' heeft in de jaren 2006 en 2007 echter enkele mensen behandeld die bij deze gemeenschap waren aangesloten. Volgens haar waren zij duidelijk onder invloed van hersenspoeltechnieken. De inval van woensdag verbaasde haar niet, maar ze durfde geen harde conclusies trekken. “De mensen die zich destijds bij mij meldden waren onder invloed van destructieve controletechnieken (hersenspoeling). Of daar altijd sprake van is bij de Orde der Transformanten weet ik niet.”

Engelen omschreef de Orde als een ‘hele hechte gemeenschap’. “Wij leven samen en gaan voor elkaar door het vuur. Je laat mensen niet zomaar toe. Als je samen zo hecht leeft en iemand wil niet meer, dan gaat ie gewoon weg.” Hij denkt dat de negatieve geluiden van ex-leden psychologisch verklaarbaar zijn. “Als je uit elkaar gaat na hecht samenleven, ga je soms schoppen naar een ander. Het is net als met een vechtscheiding.”

Hoe geloofwaardig is die man en de andere sekteleden?

Domme vraag, hé! Echte christenen liegen toch nooit.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht