ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Planten herkennen vriend en vijand

Dat planten over een immuunsysteem beschikken, wisten we al, maar van hoe dat precies werkt, kwam men iets meer aan de weet.
door Tsenne Kikke - dinsdag 8 september 2020 15:54

Mensen en dieren beschikken over twee verschillende afweersystemen: een aangeboren (instinctcentrum) en een aangeleerd systeem (bewegingscentrum). Dat tweede is belangrijk, want ons lichaam moet in staat zijn zich te kunnen wapenen tegen nieuwe bedreigingen, zoals het griepvirus dat elk jaar weer lichtjes anders is.

Maar ook planten hebben een immuunsysteem dat een onderscheid kan maken tussen lichaamseigen cellen en organisch materiaal van vreemde indringers. De kern van de ‘groene afweer’ bestaat natuurlijk niet uit witte bloedcellen, maar uit eiwitten die aan een stukje genetisch materiaal – DNA of RNA – kunnen zien of het van buitenaf afkomstig is, of van de plant zélf.
Plantkundigen tobben al tweeënhalf decennia over welke planteneiwitten hierin precies de hoofdrol spelen, en hoe hun herkenningsmechanisme functioneert. Japanse onderzoekers lijken nu de oplossing te hebben gevonden.

Ze konden een enzym identificeren – RDR6 genaamd – dat in zijn eentje de hele afweer aanstuurt. De onderzoekers deden hun ontdekking bij de zandraket (Arabidopsis thaliana), een klein plantje dat als modelorganisme wordt gebruik in de biotechnologie. Eigenlijk is het een onkruid dat overal in de Benelux in zandgronden te vinden is.

Het geïdentificeerde enzym blijkt vreemde stukjes RNA te kunnen herkennen aan de afwezigheid van een zogenaamde poly(A)-staart, een overblijfsel van de functie die RNA speelt in de celdeling. Is de staart aanwezig, dan wordt het RNA ongemoeid gelaten.

Het onderzoek is wellicht goed nieuws voor biotechnologen die werken met genetisch gemodificeerde planten. Want een geslaagde ingebrachte modificatie vanuit een ander organisme vereist natuurlijk dat ze eerst door de gastplant wordt geaccepteerd.

Op Wikipedia lezen we daarover nog het volgende...

Het Deense biotechnologiebedrijf Aresa heeft zandraket genetisch gemodificeerd zodat ze geschikt zijn om landmijnen mee op te sporen. Wanneer er uit de bodem stikstofoxide ontsnapt kleuren de bladeren van groen naar rood. Uit veel mijnen lekt deze stof. In 2005 werd in samenwerking met het Deense leger op een proefveld het concept uitgetest met drie verschillende types landmijnen. Hieruit bleek dat de planten daadwerkelijk verkleurden als ze zich in de nabijheid van een landmijn bevonden. In 2006 zijn in samenwerking met een Kroatische organisatie nieuwe velden bij het onderzoek betrokken. Op deze velden worden meerdere typen landmijnen getest en onderzoek verricht naar klimatologische effecten.

Bron: Eoswetenschap.eu & Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht