ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe lichaam en brein met elkaar praten om de wereld te begrijpen

Maak kennis met Interoceptie…
door Tsenne Kikke - maandag 14 september 2020 17:23

Een tekst met als titel 'Wat is Zelfkennis?' trekt amper iemands aandacht aan, maar 'Dossier Roddel: Hoe konden die 3 bekende Vlamingen zo dom zijn?' is in staat om duizenden bezoekers per minuut aan te trekken.

Misschien heeft René Descartes met zijn "'Ik denk, dus ik ben" mensen op een dwaalspoor gebracht. Eigenlijk bedoelde hij met zijn 'Cogito ergo sum': "Ik denk, dus ik besta". Maar leg nu maar eens aan de gewone sterveling het verschil uit tussen 'bestaan' en 'Zijn'...

(Tussen haakjes: via deze website tracht ik dit al 15 jaar lang waar te maken, en ik vermoed dat ik er nog geen éénmaal in ben geslaagd.)

Indien een mens ooit eens aan zichzelf de vraag 'Wie ben ik?' zou stellen, mag hij een antwoord verwachten van ofwel: één van zijn vele aangekweekte en dus oneigene persoonlijkheden - of, van één van zijn meer dan duizend kleine ikjes. De mens is nu eenmaal niet één, maar een veelheid.

Bovendien is de gewone mens dermate met zijn lichaam vergroeid dat hij ervan overtuigd is dat hij dat lichaam is en niets anders, ... tenzij in de verbeeldingswereld waardoor hij zichzelf voor de gek kan houden. Het is vooral in de zogenaamde 'spirituele wereld' dat men de meest eigenaardige - of, noem het 'excentrieke' - menstypen tegenkomt. De ene denkt dat hij/zij een sjamaan, heks, magiër of een druïde is, de andere voelt zich 'verlicht', of doet aan yoga of om 'verlicht te worden', en zo meer.

Feit is, dat de prijzen van het Leven op het einde ervan worden uitgedeeld. Aan de 'Finish' dus, zijnde: het sterfbed. Praat eens met ouderlingen: toen ze jong waren liepen ze ook hun dromen achterna.

Och, laten we Zelfkennis eventjes aan het wetenschappelijke koppelen...

Interoceptie

Elke seconde kan er een ander ikje over jouw lichaam regeren. Normaliter voel je misschien jouw hart niet kloppen, maar als iemand jou doet schrikken, beukt die zelfs in jouw keel en ben je niet meer dezelfde persoon van kort daarvoor. Andermans pijnen, vreugde en verdriet kunnen jouw eigen gemoedsgesteldheden aanspreken en er plots wijzigingen in aanbrengen. Bij het zien van een film, bijvoorbeeld. Kortom: nu is de mens deze, en binnen enkele seconden of minuten een totaal ander iemand; dit, zonder dat de mens zélf er zich op dat ogenblik bewust van is.

Bewustzijn...: geen mens die écht weet wat dat inhoudt. Van de 4 mogelijke bewustzijnstoestanden kent de mens er slechts twee, zijnde: de zogenaamde 'waaktoestand' en de nachtelijke slaap, waarvan de ene het verlengde is van de andere waardoor dromen vervangen worden door fantasieën, dagdromen en pure verbeelding.

Sarah Garfinkel is hooglerares neurowetenschap en psychiatrie aan de Universiteit van Sussex en zij kan je er meer over vertellen. Zij heeft zich vooral in het thema ' interoceptie' gespecialiseerd.

Bij het beschouwen van de zintuigen, hebben we de neiging om aan horen, smaken, zien, aanraken en ruiken te denken. Maar deze zijn echter geclassificeerd als exteroceptieve zintuigen, dat wil zeggen: ze vertellen ons iets over de buitenwereld. Interoceptie daarentegen is een innerlijk gebeuren dat ons informeert over onze interne lichamelijke gewaarwordingen, zoals: het bonzen van ons hart, het gefladder van vlinders in onze buikstreek, hongergevoel, het uitzetten van de blaas, en zo meer.

Aanhoor haar, en misschien zou je kunnen begrijpen dat jouw lichaam leren besturen véél moeilijker is dan het besturen van een auto, trein, boot of vliegtuig. Kortom: indien jij geen controle verkrijgt over jouw lichaam, zal het jou blijven controleren.

Maar, nogmaals: wat kan er met dat woordje 'jou' worden bedoeld? Stel de vraag: 'Wie of wat ben ik?'. De kans is groot dat - zolang het één of ander ikje zijn vinger opsteekt -  je er in jouw diepste zelf nooit een antwoord op vind. Oké: misschien is dat niet belangrijk.

(Eventjes onderbreken met een beetje reclame. "Doe aan Zelfkennis: contacteer DIMschool vzw!" :-) )

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht