ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mindfulness, Tibetaanse boeddhisme en het verkrijgen van een vrije geest

Mindfulness, yoga, zen, en meditatie kunnen de springplanken zijn naar Zelfkennis.
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 juni 2020 15:07

Er bestaan honderden soorten meditatietechnieken, hetgeen betekent dat jouw uitgangspunt primordiaal is. Anders gezegd: indien je wil gaan mediteren, doe je er goed aan om aan jezelf de waarom-mediteren?-vraag te stellen.

Van zodra je daarop het antwoord kent, moet je op zoek gaan naar de juiste techniek - of, naar de juiste gids, leraar, goeroe, of wie of wat dan ook.

Bestaande vormen van meditatie zijn, onder andere: contemplatie, concentratie, objectgerichte, objectvrije, transcendente en vipassana-meditatie, en zo meer.

Het hoofdprobleem volgens mij is, dat de onwetende mens vrij snel zijn vertrouwen in handen geeft van éénogen, die zich in het werken met blinden hebben gespecialiseerd.

Mensen, die voor het eerst een stap in de alternaïeve wereld wagen, zijn nu eenmaal onwetend en beïnvloedbaar. Aan hen kunnen we dus geen verwijten toesturen.

Daarentegen hebben veel éénogen zichzelf tot de een of andere autoriteit uitgeroepen, nadat ze enkele boeken over een bepaald onderwerp hebben gelezen - of, omdat ze met een certificaat op zak rondlopen. Meestal hebben ze er zelfs veel teveel voor betaald.  

Dan heb je de mensen, die nog nooit in hun leven écht hebben gewerkt, nooit iets van het dagdagelijkse leven hebben geproefd, maar van hun godsdienstbelijdenis een beroep hebben gemaakt. 'k Heb het over priesters, monniken, en consoorten, die - vanuit hun leefwereld - makkelijk praten hebben.

Indien je onderstaand filmpje bekijkt, word je getuige van hoeveel mensen zichzelf bereid voelen om door een Tibetaans boeddhistische monnik, die zichzelf als specialist uitgeeft, in meditatietechnieken te worden opgeleid.

Allemaal goed en wel, indien je enkele minutenlang niet met die gedachten wenst geconfronteerd te worden, en dus aan 'tijdelijk escapisme' wil gaan doen. Maar ik kan jou garanderen dat - van zodra de meditatiesessie voorbij is - je langzamerhand terug in jouw oude patronen vervalt.

Volgens onderstaande monnik verwerf je 'freedom of mind' door jezelf op het geluid van een klankschaal te concentreren, niet beseffende dat je op dat moment gewoonweg het zoeklicht van jouw aandacht naar dat geluid verlegt. Met andere woorden: je verkrijgt volgens hem 'freedom of mind' door jouw gedachten voor dat geluid in te ruilen. Toegegeven: natuurlijk bewerkstelligt het een totaal andere sensatie in jouw lichaam, tijdelijk. Even later wordt je effectief opnieuw geconfronteerd met datgene wat hij 'Crazy Monkey Mind' noemt...

Een ander probleem is, dat 'awareness' en 'conciousness' geen synoniemen van elkaar zijn, maar soms toch verkeerdelijk als zodanig worden aanzien. Daar waar 'conciousness' 'bewustzijn' kan betekenen, zou 'awareness' moeten worden vertaald met het woordje 'bewustheid'.

"Gom is meditatie," beweert de 45-jarige Yongey Mingyur Rinpoche in onderstaande videoclip. In het Tibetaans boeddhisme is het woord voor meditatie 'gom', wat zoveel betekent als 'gewenning'. Dit staat voor 'zich gewennen aan positieve toestanden van de geest, en het vermijden van negatieve staten'.

Iets na de 48ste minuut haalt deze entertainer zijn belletje boven, waardoor de aanwezigen minutenlang in een nog diepere slaap vervallen. Bekijk het filmpje. Misschien heb je er - net als de tientallen aanwezigen - iets aan...

Toch zijn zaken, zoals mindfulness, westerse yoga, westerse zen, de bekende meditatietechnieken, en zo meer, nuttig - indien je ze beschouwt als tijdelijke hulpmiddelen; als extra wieltjes aan een fiets. Het is pas vanaf het moment dat je de twee gewone bewustzijnsniveaus van slaap en wakende toestand wenst te ontstijgen, dat je misschien bereid bent om aan echte yoga, zen of meditatie te gaan doen.

Eigenlijk wil ik met deze blog op het feit duiden, dat alles wat er op de markt te verkrijgen is, zijn nut heeft teneinde met-ter-tijd voor jezelf waarheden van onwaarheden te kunnen onderscheiden. In wezen ben je verplicht de nodige ervaringen zélf op te doen. Zo kan een mens slechts het licht ten volle appreciëren indien hij jarenlang in het duister heeft geleefd, en de Waarheid kan slechts ten volle worden gewaardeerd indien men de Leugen kent. Ga er dus voor!

Want..., zolang je die tegenstellingen niet in jezelf hebt ervaren, is de kans groot dat je niet begrijpt wat ik zonet allemaal heb uitgeschreven. Ik bedoel: een begrijpen met jouw gehele wezen (= denkcentrum, gevoelscentrum, instinct- en bewegingscentrum).

Ik heb het dus over de wezenlijke inhoud - wetende, dat elk woord op tientallen manieren kan worden vertaald. Neem het woordje 'kat', bijvoorbeeld. Denk aan een kat. Maak er in jouw hoofd een scherp beeld van.

Welke vertaling heb je eraan gegeven? Welk beeld daagde er in jouw hoofd op? Wedden, dat jouw kat verschilt van die van al de andere duizenden lezers? En, wist je ook dat ik het over een wilde kat had?

Innerlijke roeping?

Wees dus geduldig met jezelf, en blijf ondertussen de spirituele supermarkt op een rustige manier verder verkennen. Het is pas nadat je van alles en nog wat hebt geproefd, op het punt staat om op te geven, maar toch nog de nodige inspanningen wenst te verrichten om die laatste, extra stap te doen, dat je jezelf op jouw eigen weg zou kunnen plaatsen, op de weg van Zelfkennis, zijnde: 'het Kennen van het Zelf'. Dan pas - niet eerder -  hebben bepaalde meditatietechnieken hun nut, omdat je dan misschien bereid bent om jeZelf van jouw vergankelijke, stoffelijke lichaam te onthechten.

In afwachting daarvan wens ik jou en jouw ware, innerlijke Zelf op het 'Ene Pad van Leugen versus Waarheid' alle succes toe!

Nota: Natuurlijk zullen jouw persoonlijkheden en de honderdtallen kleine ikjes zich daartegen verzetten... :-)

De Leugen (datgene wat je niet bent) is nu eenmaal duizendmaal sterker dan jouw Ware Zijn. En zo hoort het ook te zijn, opdat zelfs zij 'die zich geroepen voelen' zichzelf niet zullen, noch kunnen uitverkiezen. Dit is een Wet, sorry.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht