ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over de vele ikjes in elke mens

… een zovéélste herhaling.
door Tsenne Kikke - zaterdag 15 augustus 2020 21:25

Diogenes zocht eveneens naar een 'Mens'...

Oppervlakkig gezien én over het algemeen zijn alle mensen daarbuiten echt tof! Ik bedoel: zolang je maar niet op de hoogte bent van hun gedachten, emoties, hersenkronkels, gevoelens, verbeeldingen, dromen, fantasieën, angsten, plannen, geheimen, ambities, twijfels, speculaties, affecties, intenties, overpeinzingen, innerlijke leegten, onzekerheden, verlangens, begeerten, hun smaak, gewaarwordingen, sympathieën en antipathieën, vooroordelen, geloofsovertuigingen, aversies, bekoringen, voorliefden, lusten, haatgevoelens, hun verleden, en zo meer, en zo meer. :-)

Tevens is mensen bereiken (die aan hun innerlijke Ware Zelf willen werken), aartsmoeilijk: een bijna onmogelijke taak zelfs - en, om eerlijk te zijn: een beetje gevaarlijk, omdat je niet weet welke menstypen je ermee aanspreekt. Ik bedoel daarmee dat - ondanks het feit dat waarheden nooit de bedoeling hebben mensen te kwetsen - ze wel ongewild als kwetsend kunnen worden ervaren.

Deze website, 'Spiritualia' genaamd (niets met geestrijke dranken te maken), had - toen het 15 jaar geleden op het internet werd gelanceerd - de hoofdbedoeling om 'spiritueel ingestelde menstypen' aan te trekken. Maar, het is niet omdat iemand interesse stelt in 'tenen lezen', in 'yoga', in 'healing', of in 'een cursus in wonderen'- om slechts enkele voorbeelden te noemen - dat hij/zij contact heeft met het spirituele' deel in zichzelf. Integendeel: de meeste mensen zijn dermate met hun lichaam vergroeid, dat ze overtuigd zijn dat ze dat enkel en alleen lichaam zijn.

Nota: ik heb het niet over die mensen die in hun verbeeldingswereld leven!

5.000 jaar geleden, ten tijde van de Oude Egyptenaren, bijvoorbeeld, liepen er meer mensen met een hogere vorm van bewustzijn rond. Ik verbeter mezelf: vandaag de dag zijn er veel, véél meer, maar die zogenaamde 'geroepenen' 'verkiezen' zichzelf niet. Het ego, waarmee ze zichzelf hebben vergroeid - houdt hen tegen.

Laten we er eventjes Wikipedia bij betrekken..

"Ego (uit het Latijn) betekent in de letterlijke betekenis 'ik'. In het algemeen gebruikt men het woord 'ego' voor het object dat men met het woord 'ik' aanduidt.

Identificatie

In het normale spraakgebruik bedoelt men met het woord "ik" het "subject". Het woord "ego" gebruikt men algemeen voor de identificatie van het zelf met een onjuist denkbeeld. Als "zelfbeeld" is het dus onecht in die zin, dat het denkbeeld over zichzelf niet overeenkomt met de werkelijkheid. Men spreekt bijvoorbeeld over iemand met een groot "ego", als die persoon bijvoorbeeld van zichzelf vindt dat hij erg belangrijk is, terwijl dat voor velen in de werkelijkheid niet zo blijkt te zijn. In dat geval wordt het subjectieve "ik" tot object van verschillende beschouwingen. Als iemand sterk op zichzelf is gericht, zich als een afgescheiden identiteit voelt, dan wordt zo iemand egocentrisch genoemd. Bij zelfzucht spreekt men van egoïsme.

Kortom: In het algemeen gebruikt men het woord 'ego' voor het object dat men met het woord 'ik' aanduidt, de 'ik' die op een bepaalt moment over het lichaam regeert."

Dit heeft tot gevolg, dat die mensen - vanuit hun verbeeldingswereld én de honderdtallen kleine ikjes én de veelheid van persoonlijkheden die hun lichaam om de zoveel minuten regeren - nooit één en dezelfde kunnen zijn, maar legio. Nu zijn ze deze, en even later een totaal iemand anders.

Neem jezelf, bijvoorbeeld. Op dit eigenlijke moment ben je niet dezelfde persoon als die van enkele seconden geleden, noch de mens die vanmorgen aan de ontbijttafel zat, noch het ikje dat naar het werk reed, noch de ik die op zijn werk arriveerde, noch de ik die achteraf terug thuiskwam, et cetera.

Die ikjes veranderen voortdurend, en zijn afhankelijk van de prikkels, zowel die komende van binnenuit als van buitenaf. Kortom: elke gemoedgesteldheid, elke gedachte, elke indruk, elk gevoel, elke sensatie of wat dan ook, roept automatisch een ander ikje in je op - en jijZelf hebt daar niets over te zeggen.

Neem een doodgewoon ander voorbeeld, waaronder die 49-jarige Jurgen Demesmaeker, die op 4 augustus het politiekantoor binnenwandelde om de moord op zijn vriendin en ex-burgemeester van Aalst, Ilse Uyttersprot, toe te geven...

"Wij en hijzelf weten niet wat er toen in zijn hoofd omging," beweerde zijn advocate. Volgens haar was Demesmaeker achteraf heel rustig en gelaten, maar besefte nog altijd niet wat er echt was gebeurd - want: in veel gevallen weet de ene ik niet wat een andere ik heeft uitgespookt. Zó vreemd steekt een 'mens' in elkaar.

En, natuurlijk lopen er tussen de 7,5 miljard aardbewoners miljarden mensen met de geaardheid van een Jurgen Demesmaeker rond. Gelukkiglijk belanden ze niet allemaal in de gevangenis, maar ze kunnen het leven van anderen wel degelijk in een hel omtoveren.

Reeds meermaals duidde ik op het feit dat deze Spiritualia website geen enkele mens heeft kunnen aantrekken die aan Zelfkennis wil gaan doen, geen één. Anderzijds is het een vaststaand feit dat geen mens diep in zichzelf het waarom ervan écht beseft. Wie tenslotte kent zichzelf niet?... Iedereen denkt van wel, nietwaar? Nochtans is mijn antwoord: "Geen enkele mens. Geen één." Sorry, beste lezer: jij bent wel de énige uitzondering, nietwaar?

Ben je? Of, ben je niet?

Wat is 'Zijn'?... Het komt ongeveer overeen met het begrijpen van de uitspraak 'To Be, or Not to Be' - te 'Zijn' of 'niet te zijn'. Een mens Is - of, is niet (in de betekenis van 'Zijn' en 'niet te Zijn').

Een Jezus - indien hij echt heeft bestaan, zoals hij meer dan 100 jaar na zijn dood beschreven werd  - kon van zichZelf zeggen zeggen: "Ik Ben die Ben", omdat hij één was. Maar, nogmaals: een mens, met zijn meer dan 1001 kleine ikjes, die elk hun eigen verlangens, wensen, dromen, willetjes, enzovoorts hebben, is legio. Kortom: die mens is niet één, maar verdeeld.

Volgens Gurdjieff bestaan er bijna geen mensen die 1-heid in zichzelf zouden willen verwerven. En, vanwege mijn eigen, meer dan 50 jaar lange ervaringswereld, moet ik hem - spijtig genoeg - groot gelijk geven.

'Mensen-met-aanleg', in de ware betekenis van het woord, bereiken - die dan ook nog eens aan Zelfkennis willen doen (zijnde: het kennen van het Innerlijke Zelf) is aartsmoeilijk: een bijna onmogelijk iets zelfs.

Een beetje verantwoorde reclame...

Indien je wel degelijk die éne uitzondering bent: contacteer DIMschool vzw via: [email protected] :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht