ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onze Zon, de bron en onderhouder van alle leven op Aarde

Indien er 'goden' bestaan, is onze Zon er eentje van…
door Tsenne Kikke - donderdag 27 juni 2019 15:14

Assyriërs, Babyloniërs, Oude Egyptenaren en zoveel andere oude beschavingen wisten reeds zeer goed dat sterren, waaronder onze Zon, de bron waren van alle leven op Aarde. Het is dan ok niet verwonderlijk dat dat hemellichaam zoveel aandacht kreeg en als een godheid werd verheerlijkt.

Iets over onze zon

Die ster bevindt zich op bijna 150 miljoen kilometer van onze Aarde en toch slaagt hij er nog in om onze planeet te verwarmen. Maar is hij ook de heetste plek in het heelal?

De zon is eigenlijk een enorme gasbol. Aan de oppervlakte heeft hij een temperatuur van zo'n 6.000 graden Celsius, maar in de kern loopt dat al snel op tot verschillende miljoenen graden. Dat is onvoorstelbaar veel vooral als je beseft dat een pot kokend water gelijkstaat aan 'slechts' 100 graden Celsius.

De warmte ontstaat doordat het gas in de kern van de zon wordt omgezet in energie. Concreet gaat het om een kernfusieproces waarbij waterstofatomen als het ware samensmelten en worden omgevormd tot helium.

De zon mag dan wel warm zijn, toch is hij zeker niet de heetste ster in het heelal. Er bestaan sterren die niet alleen een stuk groter en zwaarder zijn dan onze zon, maar die ook veel heter zijn vanbinnen. Soms kan de temperatuur binnenin een ster zelfs oplopen tot enkele honderden miljoenen graden Celsius.

De enige reden waarom sterren niet onmiddellijk exploderen, is omdat ze zó zwaar zijn dat ze door de zwaartekracht samengehouden worden. Ook onze zon wordt al miljarden jaren lang bijeengehouden door haar eigen zwaartekracht.

Sterren die zwaarder zijn dan onze zon branden het gas in hun kern veel sneller op, waardoor ze bijna al hun energie opgebruiken. De binnenste laag van de ster implodeert door de zwaartekracht en in eerste instantie implodeert ook de buitenschil. Uiteindelijk wordt de dichtheid in de kern echter zo groot dat er een explosie plaatsvindt. Dit spectaculaire gebeuren wordt een supernova genoemd en kan temperaturen van miljoenen graden met zich meebrengen.

Wanneer een zeer grote ster explodeert, blijft enkel de bijzonder compacte kern over. Die kan, afhankelijk van het gewicht van de ster, dan een neutronenster of een zwart gat worden. Deze kleine, maar enorm zware objecten kunnen gas en stof rondom hen opzuigen, wat heel veel warmte genereert - soms tot miljoenen graden Celsius. Twee neutronensterren kunnen dan weer fuseren tot één ster. Dit fenomeen heet een 'kilonova' en genereert opnieuw een enorme hitte.

Dat sterren zoveel hitte produceren, is een positief gegeven. Zonder hitte zouden sterren namelijk niet schijnen en zouden we 's nachts dus geen lichtpuntjes aan de hemel zien. Daarnaast genereert deze hitte ook nieuwe atomen. Die vormen de bouwstenen in onze wereld: alles in jouw leven, zelfs jouw eigen lichaam, is gemaakt van atomen. Over een periode van miljarden jaren hebben vanuit de ruimte heel wat verschillende soorten atomen hun weg gebaand tot bij ons om uiteindelijk de aarde, de maan en de zon te vormen - én, ook jouw lichaam. Een ster is dus niet zomaar een bron van warmte, het is ook een bron van leven.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht