ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Voynichmanuscript is één van de meest bizarre boeken ter wereld - Deel 3

Stop met het proberen te ontcijferen!
door Tsenne Kikke - vrijdag 17 mei 2019 14:09

Eureka: mysterieus Voynich manuscript eindelijk ontcijferd!

Daar waar ontelbare cryptologen, taalwetenschappers, astronomen, computerprogramma’s en zelfs de geheime diensten niet in slaagden, kostte het dr. Gerard Cheshire slechts twee weken om de code van ’s werelds meest raadselachtige tekst te ontcijferen. Een combinatie van lateraal denken en vindingrijkheid zette de academicus, verbonden aan de Universiteit van Bristol, uiteindelijk op het juiste spoor.

“Ik ervoer een reeks ‘eureka’-momenten tijdens het ontcijferen van de code,” vertelde hij. “Gevolgd door een gevoel van ongeloof en opwinding toen ik me de omvang van de prestatie realiseerde, zowel voor wat betreft het taalkundige belang ervan als de onthullingen over de oorsprong en inhoud van het manuscript.”

“Wat het onthult is nog verbazingwekkender dan de mythen en fantasieën die het teweegbracht,” zei Cheshire. “Het is ook niet overdreven om te stellen dat dit werk een van de belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe is in de Romaanse taalkunde.”

Het manuscript is geschreven in Proto-Romaans; een voorouderlijke taal van de hedendaagse Romaanse talen, waaronder het Portugees, Spaans, Frans, Italiaans, Roemeens, Catalaans en Galicisch. Hoewel de taal veelvuldig tijdens de Middeleeuwen rond het Middellandse Zeegebied werd gesproken, kwam het bijna niet voor in geschrift. Belangrijke of officiële documenten werden toen voornamelijk in Latijn opgesteld. Daardoor raakte de Proto-Romaanse taal in de vergetelheid.

Maar wat maakte het manuscript zo lastig te ontcijferen?...

“Het betreft dus een uitgestorven taal,” legde Cheshire uit. “Het alfabet is een combinatie van onbekende en meer bekende symbolen, het bevat geen speciale leestekens, er bestaan geen hoofdletters, en je vindt er ook geen dubbele medeklinkers in terug. Bovendien bevat het tweeklanken, triftongen, et cetera, voor de afkortingen van fonetische componenten. Ten slotte bevat het enkele woorden en afkortingen in het Latijn.”

Dr Cheshire ontdekte eveneens dat het door Dominicaanse nonnen werd gecompileerd als een referentie voor Maria van Castilië (1401-1458) , koningin van Aragon, de groottante van Catharina van Aragon. Deze laatste was koningin van Engeland van 1509 tot 1534.

Maria van Castilië stichtte onder meer het 'Klooster van de Trinidad' in Valencia. In het manuscript zijn er ook afbeeldingen van haar en haar hofdames, terwijl ze tijdens het baden handelsbesprekingen voert.

Het werk toont ook aan dat de spa in hoge mate werd beschouwd als een vorm van fysieke reiniging en geestelijke gemeenschap, evenals een algemeen middel om te ontspannen.

Ook binnen het manuscript is een uitvouwbare, illustratieve kaart die Dr. Cheshire hielp en de oorsprong van het manuscript lokaliseerde. De kaart vertelt het verhaal van een reddingsmissie, geleid door de koningin van Aragon, om de slachtoffers van een vulkaanuitbarsting in de Tyrreense Zee in 1444 voor de westkust van Italië te redden.

In het paper, gepubliceerd in het tijdschrift 'Romance Studies', beschreef Cheshire hoe hij met succes de code van het manuscript wist te kraken. De volgende stap is nu om deze kennis te gebruiken om het volledige manuscript te vertalen. Dit zal enige tijd vergen, omdat het een meer dan 200 pagina tellend boekwerk is. “Geleerden kunnen nu voor het eerst de ware taalkundige en informatieve inhoud verkennen en onthullen,” besloot Cheshire.

Bron: Scientias - Vivian Lammers

Op Wikipedia vond ik het volgende over het woordje 'palina':

Palina - Noun:

- a smoke bath; a ritual fumigation.
- the mixture of twigs, leaves, herbs and charcoal embers used to start a smoke.

Palina - Verb: to bathe in smoke; to perform a ritual fumigation, in order...

- to purify a person of disease, illness or buyag;
-  to cleans oneself after visiting a cemetery;
- to promote a short and smooth childbirth.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht