ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Voor elk menstype bestaat er een vorm van muziek

Ook muziek kan, net als kunst, als kitsch overkomen, kunstig zijn, kunst inhouden over deel uitmaken van de Ware Kunst.
door Tsenne Kikke - donderdag 24 januari 2019 18:08

Ook in de wereld van de muziek kan men onderscheid maken tussen pure rommel, kitsch, kunstige dingen, kunst en Ware Kunst; dit, afhankelijk van het niveau van het menselijke bewustzijn.

In de leerstellingen van Gurdjieff, maar ook in die van de Kahuna priesters, wordt het lichaam illustratief in drie verdiepingen verdeeld, zijnde: een bovenverdiep, een middenverdiep en een onderverdiep. Volgens de Kahuna's - dit waren de priesters die Huna bedreven - wordt elk verdiep door een Zelf geregeerd. Zo onderscheidden zij een Hoger Zelf, een Midden Zelf en een Lager Zelf.

Het bovenverdiep kan door de Rede worden beheerst; een 'rede' die, bijvoorbeeld, Socrates trachtte te omschrijven. Maar een beschrijving geeft nooit de werkelijkheid weer. En, omdat weinig mensen ooit in contact komen met hun eigen rede, en de ervaring missen, heeft men geen voeling met deze beschrijving.

Om die reden sprak Gurdjieff eerder over het zogenaamde 'formatorisch apparaat', hetgeen in wezen geen deel uitmaakt van het menselijke lichaam, omdat het geen 'centrum' is, zoals het denkcentrum, het gevoelscentrum, instinctcentrum, en zo meer. Elke mens die je kent, denkt vanuit dat apparaat.

Ook het middenverdiep is totaal onbekend. Omdat de mens met zijn formatorisch apparaat werkt, denkt hij zelden of nooit met het hart, tenzij in zijn verbeeldingswereld, hetgeen ook de werkelijkheid nooit kan benaderen.

Tenslotte belanden we in het onder-, of benedenverdiep: de bewustzijnsverblijfplaats van 99,99% van de mensheid. Het zogenaamde Lager Zelf beschikt dus ook over een eigen bewustzijn, net als al de zogenaamde 'hogere zelven'. Dat bewustzijn kan dan weer worden onderverdeeld in een wakend bewustzijn en een slapend bewustzijn. Het ene functioneert overdag, het andere tijdens de nachtelijke slaap, en beide leunen zeer dicht bij elkaar. Ze overlappen elkaar en gaan dus snel in elkaar over.

Onbekend, is onbemind

En, zoals ik reeds eerder schreef, bestaan er nog twee hogere vormen van bewustzijn, waarvan de mens geen weet heeft. Toch vind men er in alle boeken zeer veel informatie over, gewoonweg omdat auteurs plagiaat plegen en elkaar kopiëren. En, omdat de mens erover leest, leeft hij in de veronderstelling dat hij deze niveaus van bewustzijn dan ook bezit.

Deze korte inleiding was even nodig vooraleer terug bij ons hoofdthema te belanden, zijnde: de verschillende vormen van muziek.

99,99% van alle muziek dat vandaag de dag wordt geproduceerd spreekt het benedenverdiep van de mens aan. In dat benedenverdiep bevinden zich drie centra, namelijk: het instinctcentrum, het bewegingscentrum en het sekscentrum. Kortom: de hedendaagse muziek bespeelt en prikkelt deze drie genoemde centra.

Hogere vormen van muziek bespelen het middenverdiep, het bovenverdiep - of, nog beter: de drie verdiepingen tegelijkertijd.

Maar een mens, die vanuit zijn benedenverdiep die hogere vormen van muziek aanhoort, en deze dus ook met zijn benedenverdiep tracht te vertalen, zal nooit in staat zijn er ten volle van te genieten. Wél zal hij misschien kunnen 'aanvoelen' of 'gewaarworden' dat er in die muziek iets méér verscholen zit.

Vergelijk het zo'n beetje met het lezen van een boek over de chemie. Zolang men de 'taal' ervan niet begrijpt, zal men kunnen inzien dat het misschien over 'knappe materie' gaat, maar het niet kunnen begrijpen. Een persoon, die wél chemie heeft bestudeerd - of het nu een Europeaan is, een Eskimo, Chinees, Arabier, of wat dan ook, zal - waar hij zich ook op deze planeet Aarde bevindt - het wél kunnen begrijpen, en er eventueel iets mee aanvangen.

Beluister nogmaals eender welk muziekstuk waarvan jij houdt. Maar sluit ditmaal de ogen, word jouw lichaam gewaar, en voel aan in welk deel van jouw lichaam de klanken ervan resoneren. Herhaal deze oefening met al de muziek waarvan je echt houdt.

Tot besluit: Wil je meer weten hoe jouw lichaam precies functioneert? Lees het boek: 'Op zoek naar het wonderbaarlijke', geschreven door Ouspensky, één van de vele leerlingen van George Ivanovitch Gurdjieff. Het wordt dan ook in DIMschool's cursus 'Zelfkennis' als werkboek gebruikt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht