ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is er een oplossing voor de Grootvaderparadox ?

De Grootvaderparadox: een vicieuze cirkel…
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 oktober 2018 23:42

Voor zover we weten, plant Tijd zich in één richting voort, maar zal de mens ooit in staat zijn om aan Tijdreizen te doen?

René Brajavel (1911 - 1985) was een journalist uit Frankrijk en tevens een sciencefiction schrijver. Hij investeerde zeer veel van zijn tijd aan het thema 'Tijdreizen'. In zijn boek, 'Le voyageur imprudent' uit 1943, stelde hij de vraag wat er zou gebeuren indien een man in een tijdmachine zou stappen, terug naar het verleden zou reizen, in een tijdperk zou belanden waarin zijn ouders nog niet geboren waren, en daar dan zijn grootvader zou doden.

Maar, zonder zijn grootvader zou één van de ouders van die man niet geboren zijn geweest - met als gevolg, dat de man zélf nooit zou hebben kunnen bestaan.

Anders gezegd: er zou dus in de eerste plaats niemand kunnen bestaan, die via een tijdmachine naar dat verleden reist om er zijn eigen grootvader te doden, omdat zijn bestaan werd uitgewist.

Een variant op deze paradox is de vraag wat er zou gebeuren als de tijdreiziger teruggaat in de tijd om bijvoorbeeld een ongeluk te voorkomen. Als hij hierin slaagt, verdwijnt de motivatie waarom hij ooit naar het verleden ging, want het ongeluk heeft nooit plaatsgevonden. Dus gaat de tijdreiziger niet terug, en vindt het ongeluk wel plaats, enzovoorts

Anderzijds kan men er de superpositie, die in mijn vorige blog aan bod kwam, bij betrekken...

Zoals je in het filmpje kon aanhoren, ontstaat er een parallel universum. Deze theorie houdt in, dat wanneer de tijdreiziger in het verleden aankomt, er een ingreep in de tijdlijn plaatsvindt, en er op hetzelfde moment een nieuwe parallelle tijdlijn ontstaat. Er bestaan nu twee tijdlijnen, of parallelle universums, 'naast elkaar' in het multiversum: de tijdlijn waarnaar de tijdreiziger in het verleden teruggereisd is en zijn grootvader heeft vermoord - en, de 'originele' tijdlijn, waar er in het verleden niets ernstigs met zijn grootvader gebeurd is, zodat de tijdreiziger gewoon geboren wordt om later naar het verleden te kunnen reizen.

Deze theorie gaat ervan uit dat de tijdlijn een vast gegeven is, waar een tijdreiziger ofwel in zijn geheel geen veranderingen kan aanbrengen, of anders geen veranderingen in kan aanbrengen, die tot de grootvaderparadox zouden kunnen leiden. Pogingen dit toch te doen, zullen op niets uitdraaien - of, via een andere gebeurtenis weer recht worden gezet. De tijdreiziger kan in dit geval zijn grootvader niet vermoorden, want alle gebeurtenissen staan al vast. Er is namelijk maar één tijdlijn die door het bestaan 'al van tevoren bedacht' is, en daarbij wordt de grootvader niet vermoord, wordt de vader of moeder verwekt en vervolgens de tijdreiziger, die zonder succes terugreist in de tijd om te proberen zijn grootvader te vermoorden.

Omgedraaide wereld

Alhoewel de originele paradox suggereert, dat naar het verleden reizen om de grootvader te doden onmogelijk is, werd er niet bij verteld dat naar de toekomst reizen eveneens onmogelijk is. Daarvan kan de grootvader gebruik maken, om zijn toekomstige kleinzoon te doden, zelfs vooraleer die eraan denkt hém te doden....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht