ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is kokosolie puur vergif?…

Professor van Harvard, Karin Michels: “Kokosolie is puur vergif!”
door Tsenne Kikke - zaterdag 1 september 2018 15:56

Het is een hardnekkige mythe dat kokosolie een gezonder alternatief is voor boter en olijfolie. De Duitse wetenschapster Karin Michels, verbonden aan de gerenommeerde universiteit van Harvard, noemt het goedje “puur vergif” in een recente lezing. Patrick Mullie, docent en onderzoeker voedingskunde bij Erasmushogeschool Brussel, is ermee eens dat het product geen wondermiddel is, maar nuanceert. "Als je soms Thais kookt en een kokossausje maakt, dan ben je daarom niet slecht bezig."

Karin Michels is hoofd tumoronderzoek aan de Duitse Universiteit van Freiburg en geeft ook les aan Harvard. In een filmpje, dat op 10 juli online verscheen, brak ze de ‘gezonde’ reputatie van kokosolie helemaal af. “Kokosolie is puur vergif. Het is één van de ergste voedingsmiddelen die je kan eten. Het is nog ongezonder dan smout”, zei ze. De video over de olie is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken, en heeft het debat rond de gezondheid ervan opnieuw aangewakkerd.

Kokosolie werd net na de eeuwwisseling heel populair dankzij twee studies aan de universiteit van Columbia. Daaruit bleek dat de olie uit kokosnoten zou helpen om sneller lichaamsvet te verbranden. De olie werd gezien als de heilige graal om gezond te vermageren en de verkoop steeg snel. In de realiteit ligt het echter anders. Kokosolie zit vol verzadigde vetten. Net dat type verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De 'American Heart Association' spoort consumenten om die reden aan om het gebruik van de olie en het vet te beperken. Ook onze noorderburen van het 'Nederlandse Voedingscentrum' raden aan om slechts bij wijze van uitzondering voor kokosolie te kiezen.
 
Patrick Mullie ziet kokosolie of -vet op zich niet per se als vergif. "Het is een hoge frequentie, die tot overdaad, leidt en het middel wegens de vele verzadigde vetten giftig kan maken voor ons lichaam. Voor wie de olie gebruikt, en voor de rest gezond leeft, kan het weinig kwaad. Als je ongezond leeft en naast kokosvet op een dag ook nog frieten met mayonaise of spek eet, dan is het dubbel zo ongezond,” zei hij.

Een staaltje marketing

Hoeveel van het goedje we precies mogen eten, is moeilijk te zeggen. “Sommigen zullen in hun leven maaltijden met kokosolie eten en nooit iets aan hun hart krijgen, anderen zullen pech hebben. Voorstanders spelen daar mee, maar het is fout om te extrapoleren voor de hele bevolking. Er zijn ook rokers die nooit longkanker zullen krijgen. Dat maakt sigaretten niet gezonder. Als men op bevolkingsniveau zegt om de consumptie van verzadigde vetten uit voorzorg te beperken, houd er dan rekening mee.”

Volgens Mullie zit er ook een marketingverhaal achter de hype. “Als je in België iets wil verkopen, moet het exotisch zijn. Het is altijd ‘leuk’ om dingen tegen te spreken die de wetenschap stelt. Dat maakt het populair en om te verkopen, moet je nu eenmaal opvallen." Hij benadrukte nogmaals dat de levensstijl een impact heeft op het hele debat. “In Thailand, waar kokosolie vaak gebruikt wordt, zijn mensen actiever en minder obees. Als je na het eten van vetten een uur gaat wandelen, zal je gezonder zijn dan dat je jezelf erna in de zetel neerploft.”

Gezondere alternatieven

De conclusie? Alles kan met mate. Zoek je toch naar alternatieven, ga dan voor koolzaad- of olijfolie, rijk aan onverzadigde vetzuren. “Die doen het cholesterolgehalte dalen en dus ook het risico op hart- en vaatziekten. En wissel af, bijvoorbeeld met walnootolie of zonnebloemolie. Dan heb je het gezondste van elk."

Het Mediterraanse model is volgens Mullie het model bij uitstek. “Het is aangetoond dat je langer gezond leeft. Daar draait het in de essentie om, toch? Probeer ook om in de supermarkt veel grondstoffen (geen kant-en-klaarmaaltijden, koekjes,...)  te kopen. Respecteer de omgekeerde voedingsdriehoek. Je zal het voelen aan je portemonnee en aan jouw levenskwaliteit.”

Bron: GVA

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht