ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kokosnootolie: een zegen voor het lichaam ?

Kokosnootolie is, naar het schijnt, een zegen voor het lichaam. Waar of onwaar?
door Tsenne Kikke - zaterdag 24 september 2011 2:46

Reeds op 1 januari van dit jaar gaven we jou een korte vergelijkende studie tussen, bijvoorbeeld, olijfolie en kokosnootolie. Toen kwam de kokosolie er als grote winnaar uit. Niet gelezen? Hier is de link.

Ditmaal gaat het dus over kokosnootolie. Enerzijds bestaat er het gevaar dat mensen meer vertrouwen stellen in nieuwsberichtjes, zoals deze hier, dan in een geneesheer, maar anderzijds heeft elke mens het recht om verantwoordelijk te zijn voor zijn/haar eigen gezondheid. Wat schreef ik? Het recht...? Het woordje 'plicht' zou er iets beter op gelijken.

In elk geval: volgens onderzoek dat uitgevoerd werd op de ‘Medical University van South Carolina’, waar ratten werden gevoerd en vergeleken met een dieet met kokosnootolie en op een dieet op soyaolie, kregen de ratten van die groep waar kokosnootolie in zat, niet alleen meer ontstekingen in hun grijze cellen, maar ze maakten ook meer fouten in geheugentesten.

De volgende studie werd op 14 juli 2008 gepubliceerd in het ‘Journal of Alzheimers Disease’. In deze studie werden ratten gevoerd op een voedingswijze van 10 % volledig gehydrogeneerde kokosnootolie en 2 % gezuiverd cholesterol, en werden dan vergeleken met een controlegroep die 12 % soya-olie kreeg. Die op het verzadigd vet dieet maakten meer geheugenfouten en vertoonden tekens van ontstekingen in bepaalde gebieden van de hersenen.

Instanties zoals de Consumentenbond en het Voedingscentrum demoniseren deze tropische vrucht al jaren vanwege het feit dat de olie verzadigde vetten bevat. Ooit veroordeeld als zijnde slecht voor de gezondheid vanwege het verzadigd vet, is men nu gelukkig meer en meer tot inkeer aan het komen en wordt er beweerd dat kokosnootolie, vanwege de aanwezigheid van een unieke vorm van verzadigd vet, hart- en vaatziekten, beroertes en verharding van de bloedvaten, misschien kan tegengaan.

Wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten is dat er verschillende types verzadigde vetten zijn, net zoals verschillende types van onverzadigde vetten. Elkeen van hen heeft een verschillend effect in het lichaam.

Het verzadigd vet in kokosnootolie is naar het schijnt totaal verschillend van het vet in vlees en zelfs in sommige planten. Het is identiek aan een bepaalde groep van vetten die ook in moedermelk aanwezig is, het zogenaamde medium-chain fatty acid (MCFA) ook wel medium-chain triglycerides (MCT) genoemd. Deze speciale vetten zouden het metabolisme stimuleren, de vertering verbeteren, het immuunsysteem versterken en ons beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmel infecties. Ze beschermen ook het hart en de bloedvaten. Om deze reden alleen al zou babyvoeding kokosnootolie moeten bevatten in de plaats van sojamelk.

Een van de grote verschillen tussen MCFA en andere vetten is de manier waarop het  wordt verteerd en opgenomen in het lichaam. De meeste vetten, verzadigd en onverzadigd, bestaan uit lange moleculeketens, de long-chain fatty acids (LCFA). De MCFA in kokosnootolie zijn veel kleiner. Dit maakt een groot verschil.

De LCFA worden langzaam verteerd en opgenomen. Als ze worden opgenomen worden ze gecombineerd tot bundels van vet en proteïne, die noemen we lipoproteïne. Deze lipoproteïne worden met de bloedstroom door het lichaam vervoerd. Dit zijn de vetten die eindigen in de aderwanden en arteriosclerose veroorzaken. Deze lipoproteïne vinden we ook in de vetcellen.

De MCFA daarentegen zijn zo smal dat ze geen enzymen uit de pancreas nodig hebben voor de vertering. Ze worden direct geabsorbeerd en vervoerd naar de lever om te dienen als brandstof voor het leveren van energie. Ze hechten zich dus ook niet aan aderwanden maar worden gebruikt voor energie, niet voor plaque in de aders en ook niet voor vetcellen.

Het feit dat de vetten in kokosnootolie direct worden gebruikt voor energie en niet in het lichaam worden opgeslagen, heeft vele voordelen. Eerst en vooral de verhoging van het energie-level. Studies hebben aangetoond dat atleten die gedurende hun training MCFA kregen toegediend, beter en langer presteerden.

De natuur stopt MCFA in de moedermelk met een reden. Het is licht verteerbaar, geeft direct energie, beschermt de baby tegen ziekten en is aangepast aan het fragiele verteringsstelsel van de baby.

Medium-chain fatty acids verbeteren ook de absorptie van vele andere voedingstoffen. Mineralen, vooral calcium en magnesium, vitamine B spectrum, in vet oplosbare vitamines zoals A-D-E-K en Betacaroteen en ook de opname van aminozuren. Kinderen en volwassenen die kokosnootolie aan hun voeding toevoegden merkten een beduidende verbetering van hun gezondheid.

Patiënten met een tekort aan vitamine B knapten duidelijk op na toevoeging van kokosnootolie aan hun voeding. De olie zelf bevat geen vitamine B maar verhoogd de absorptie van de vitaminen in de voeding.

Naar het schijnt zou, door een paar keer per dag jouw tandvlees met kokosolie in te smeren, ook goed zijn voor de herstelling van loszittende tanden. Probeer het eens uit en laat het ons weten!

Ouderen die lijden aan osteoporose kunnen, door gebruik van kokosnootolie in hun voeding, dit proces vertragen door verbetering van de opname van mineralen.

Medisch onderzoek zou ook hebben aangetoond dat kokosnootolie nuttig is ter behandeling en voorkoming van borstkanker – colonkanker – leverziekten – nierziekten – ziekte van Crohn – epilepsie - candida – herpes – griep en vele andere infectieziekten. Waar of onwaar?

Indien jij daarvan meer afweet – ik bedoel: dankzij persoonlijke ervaringen, en niet ergens gelezen in een boek of op het internet, want dat kunnen wij ook - aarzel dan niet om het ons te laten weten.
 

Nota: Joseph Mercola (8 juli 1954) is een voormalig arts waarvan sommigen beweren dat hij zich tot kwakzalver ontpopte, en geld tracht te verdienen door, onder pseudowetenschappelijke (en ronduit valse) voorwendsels, controversiële dieetsupplementen te verkopen op zijn website mercola.com. Zoek het dus voor jezelf uit...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht