ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Maak kennnis met het interstitium, een pas ontdekt orgaan in jouw lichaam

Een antwoord op de vraag waarom kankercellen zich zo snel kunnen verplaatsen doorheen het lichaam.
door Tsenne Kikke - woensdag 28 maart 2018 19:06

De bindweefsellaag onder de huid blijkt een orgaan te zijn. Het is een snelweg voor vloeistoffen, maar ook voor ziektes. Hoe kan het dat dit belangrijke orgaan zo lang over het hoofd is gezien?

Onderzoekers van de New York University's School of Medicine geven een nieuwe kijk op ons lichaam. De laag net onder de huid heeft namelijk andere kenmerken dan gedacht. Deze werd voorheen gezien als een dichtgebonden cellaag, maar nu blijkt dat deze bindweefsellaag vloeibaar is. De ontdekking heeft consequenties voor de manier waarop we kijken naar de werking van organen, weefsels en het mechanisme van enkele ziektes.

Je vindt de bindweefsellaag niet enkel terug onder de bovenste lagen van de huid, maar ook langs het spijsverteringsstelsel, de longen en het urinair systeem. Verder omgeeft het de aders en werkt het als bindweefsel rond spieren. Hoe kan het dan dat zo een belangrijk deel van het lichaam zo lang over het hoofd is gezien? Door de methode waarop onderzoekers tot nu toe naar cellen kijken. Door cellen te fixeren met chemicaliën en onder een speciale microscoop, gebaseerd op confocale laser endomicroscopie, te leggen worden details van cellen en structuren duidelijk zichtbaar, maar vloeistoffen verdwijnen...

Dat de onderzoekers er toch achter kwamen, dat het niet om een dichte maar een vloeibare bindweefsellaag ging, was puur toeval. Een vernieuwde manier van endoscopie biedt de kans om levend weefsel te bekijken. Toen de galwegen van een kankerpatiënt onderzocht werd met de nieuwe technologie, kwamen cellen en structuren naar boven, die de onderzoekers niet konden plaatsen.

Na verder onderzoek werd het duidelijk - en, een nieuw orgaan was ontdekt: het interstitium, zijnde, een aaneengesloten reeks cellen, die met kamers van vloeistof worden afgewisseld. Het geheel wordt ondersteund door sterk collageen en flexibel elastine. Deze dienen waarschijnlijk schokabsorberend voor omliggend weefsel en organen.

De bindweefsellaag kan gezien worden als een snelweg voor vloeistoffen, maar ook voor allerlei ziektes. Het is wellicht de reden dat kankercellen zich via uitzaaiingen zo snel doorheen het lichaam kunnen verplaatsen.

Wanneer kankercellen zich van een tumor losmaken, kunnen ze naar andere delen van het lichaam reizen via de bloedbaan of het lymfesysteem. Aangezien interstitiumruimten als geleiders kunnen werken, verhoogt dit de mogelijkheid, dat indien we een monster nemen van de interstitiële vloeistof, het in de nabije toekomst een diagnostisch hulpmiddel zou kunnen zijn.

Het interstitium is het weefsel rond de aderen, dat bij met elke hartslag wordt geperst; het wordt geperst, telkenmale jouw blaas de urine uitduwt, en het is de ruimte waar de tatoeage pigmenten zich bevinden.

Het is eveneens de ruimte waarin de punt van de naald tijdens acupunctuur gaat, en dus nieuwe aanwijzingen kunnen bevatten over hoe die complementaire geneeskunde het lichaam kan beïnvloeden.

Verder nog: de vloeistofkamers en het collageen, die zich in de laag bevinden, veranderen met de leeftijd. Dit kan een bijdrage hebben op de veroudering van de huid, het verstijven van de ledematen en verschillende ouderdomsziektes.

Indien alle gegevens worden bevestigd, zou het interstitium het 80ste orgaan in ons lichaam kunnen zijn. Bovendien vermoedt men dat het groter is dan onze huid. De huid, die ongeveer 16% van jouw lichaamsmassa omvat, wordt beschouwd als jouw grootste orgaan. Maar, wat het interstitium betreft, schat men dat het 20% van het volume van het lichaam inneemt, wat overeenkomt met ongeveer 10 liter bij een jonge volwassene.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het vakblad Scientific Reports.

Bron: Eos & andere

Wat acupunctuur betreft, is het een stille bevestiging van hetgeen ik in augustus 2015 daarover publiceerde. De tekst luidde:

Tussen haakjes: Ikzelf loop met een diploma 'Acupunctuur' rond, en mag aan mijn naam 'Drs.' toevoegen: een iets, dat ik nooit heb gedaan. In elk geval kan ik jou verzekeren dat 'meridianen', 'aura's', 'chakra's', 'kundalini slangen', en zo meer, denkbeeldige zaken zijn: metaforen, om onzichtbare zaken trachten te beschrijven. Maar, als je symbolen als werkelijkheden gaat beschouwen, is er iets mis in jouw denken. Je moet dus achter de symbolen kijken, en jezelf er dus niet op blindstaren, noch verstoffelijken.

Acupunctuur, bijvoorbeeld, heeft wel degelijk een pijnstillende werking, doordat rond de in de huid gestoken naalden de natuurlijke pijnstiller adenosine wordt opgewekt. Maar anderzijds durf ik - wat velen schreven - beamen, namelijk: dat men de naalden eender waar kan steken teneinde hetzelfde resultaat te verkrijgen, zolang men maar 100% vertrouwen in de acupuncturist heeft
____________________________________________________________________________________________

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht