ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfontbranding: Hoe een mens in aanmaakblokje kan veranderen

Hebben we nu eindelijk een logische verklaring voor Zelfontbrandingen gevonden?
door Tsenne Kikke - maandag 12 februari 2018 19:47

Eergisteren plaatste ik een commentaar onder de blog, getiteld 'Baby Rahul stond reeds meermaals spontaan in brand door zelfontbranding'. Heel toevallig las ik vandaag op de website van 'De Standaard' het artikel: ‘Huidcrème mogelijk oorzaak van honderden doden’.

Over spontane zelfontbrandingen, waarbij mensen geheel of gedeeltelijk zijn opgebrand, circuleren er zeer vele verhalen en evenveel (on)mogelijke theorieën. Tevens bestaan er paranormale verklaringen over waarvan er spijtig genoeg geen bewijzen te vinden zijn.

Eén van de meest vreemde verhalen is misschien die van James Hamilton, hoogleraar aan de faculteit wiskunde van de Amerikaanse Nashville Universiteit. Toen hij op 5 januari van het jaar 1835 van het werk thuiskwam, voelde hij plots een heel scherpe pijn in zijn linkerknie. Het voelde aan als een bijensteek.

Toen hij naar die plaats keek, zag hij een helderblauw licht, dat als een gasvlam in een straal doorheen zijn broek spoot. Nadat hij er met zijn hand enkele keren op sloeg, en geen resultaat bemerkte, kon hij de vlam doven door die met zijn handen af te dekken, waardoor hij de zuurstoftoevoer kon stoppen.

John Overton, de arts die hem behandelde, beweerde dat het om een inwendige brandhaard ging, en dus niet van bovenop de huid.

Of dit voorval op werkelijke feiten berust, weten we natuurlijk niet. En, omdat zijn broek niet in brand vloog, had het hoogstwaarschijnlijk niets te maken met het thema 'zelfontbranding'. Wel werd het meest eigenaardige fenomeen toen in de 'Transactions of the Tennessee Medical Society' gepubliceerd.

Wat zelfontbranding betreft... Misschien kan het per ongeluk met een vonk, een brandende sigaret, of met een ander brandend voorwerp, zoals een kaars, in gang worden gezet, en vandaag las ik daarover dus iets heel bijzonders, namelijk het volgende...

Huidcrème mogelijk oorzaak van honderden doden

Honderden doden door branden zijn mogelijk gelinkt aan het gebruik van huidcrèmes die paraffine bevatten, zo waarschuwt een Britse brandweerman.

Wanneer mensen dergelijke crèmes, bijvoorbeeld tegen eczeem of psoriasis, regelmatig gebruiken, maar niet regelmatig kleren of bijvoorbeeld beddengoed vervangen, dan dringt die crème langzaam in die kledij en dat beddengoed. Wanneer die stof dan in contact komt met bijvoorbeeld een sigaret of met een genster uit een kachel, kunnen ze werken als katalysator voor vuur.

Nochtans bevatten dergelijke crèmes geen waarschuwing; dit, ondanks het risico. Uit een onderzoek van de Britse zender BBC bleek dat sinds 2010 37 sterfgevallen in Engeland verband hielden met huidcrèmes die paraffine bevatten. Sinds november 2016 zijn er nog eens 8 doden gevallen.

Volgens brandexperts hebben de crèmes echter nog veel vaker een rol gespeeld dan wat uit het onderzoek naar boven kwam. ‘Het werkelijke aantal sterfgevallen aan de crèmes is waarschijnlijk veel hoger’, zegt brandweerman Chris Bell van de West Yorkshire Fire & Rescue Service. ‘Honderdduizenden mensen gebruiken ze. Het kunnen dus honderden branddoden zijn als een gevolg van de crèmes.’ Die bedenkingen worden ook gemaakt door Mark Hazelton, manager van de London Fire Brigade.

Veranderd in aanmaakblokje

Zo stierf Brian Bicat uit Bradford in september van 2016 nadat hij ‘in brand vloog’. Experts denken dat gensters van een sigaret paraffinedeeltjes van een huidcrème op de kleren die hij aan had, heeft doen branden. De man werd nog overgebracht naar het ziekenhuis met derdegraads brandwonden, maar stierf uiteindelijk aan zijn verwondingen. De dochter van Brian, Kirsten, zei dat ze geen idee had dat zijn kleren een ontbrandingsrisico vormden. "De kleren die hij droeg waren duidelijk doordrenkt met de crèmes, dus hij had zichzelf onbewust in een soort van aanmaakblokje veranderd. Maar wie had kunnen weten dat dit kon gebeuren?"

Paraffine is een brandversneller

Na de dood van 63-jarige Christopher Holyoake in Leicester in 2015, bevestigde een lijkschouwer dat zijn beddengoed was bedekt met het residu E45; een crème, die paraffine bevat. De man, die bedlegerig was, vloog in brand bij het roken van een sigaret. Het residu E45, wordt verondersteld te hebben gewerkt als een brandversneller, waardoor de intensiteit en de snelheid van het vuur verhoogde en de patiënt geen kans meer had op overleven...

Het Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidszorg pleit er intussen voor dat alle fabrikanten van huidcrèmes, die paraffine bevatten, een waarschuwing op hun producten zetten voor brandgevaar. Tot nu toe is dat lang nog niet het geval. Slechts zeven van 38 producten met paraffine die in een steekproef onderzocht werden, hadden zo’n waarschuwing op de verpakking staan.

Nawoord: in wezen zijn - volgens mij - al deze crèmes ongevaarlijk, zolang ze maar niet op een directe manier met een vonk of vlam in aanraking komen. Natuurlijk is het ook niet al te slim om met een brandende sigaret tussen de vingers in een zetel of bed in slaap te vallen..., maar dat wist je al, hé? De bedlegerige Christopher misschien ook, maar veegde er misschien noodgedwongen zijn voeten aan.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht