ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over een diaken die mensen naar de Overzijde hielp - Deel 2

Euthanasie-expert op proces ‘Diaken des doods’: “Elk jaar 1.000 levens zonder verzoek beëindigd in België. Dat heeft niks met moord te maken.”
door Tsenne Kikke - dinsdag 30 januari 2018 18:13

Op het assisenproces tegen de 61-jarige Ivo Poppe heeft euthanasie-expert Marc Cosyns gisterenmorgen uitgelegd dat er in België ieder jaar nog steeds bijna 1.000 levens zonder verzoek beëindigd worden. Volgens hem heeft dit niets met moord te maken. “Anders moeten al die gevallen voor het hof van assisen komen.”

Zo schetste hij de situatie voor en na de euthanasiewetgeving van 2002. “Wij werden als artsen opgeleid dat we alles konden genezen, dood behoorde niet tot onze opleiding. Ik herinner mij zelf nog mijn eerste kennismaking met het levenseinde van iemand, in 1980 tijdens een stage. Behalve de hand vasthouden kon je niets anders doen.”

Ondanks de wetgeving is volgens dokter Cosyns in 1,7 procent van de overlijdens nog steeds sprake van levensbeëindiging zonder verzoek. “In de meeste gevallen zijn het nog steeds de verpleegkundigen die het doen. In bepaalde situaties voelen verpleegkundigen zich bijna verplicht om mensen te helpen, omdat artsen het niet doen.”

In 2013 ging het om 968 overlijdens. “Dat wil eigenlijk zeggen dat die dokters en verpleegkundigen allemaal naar het hof van assisen zouden moeten komen, want die hebben eigenlijk allemaal iemand ‘vermoord’. Dit moet transparanter worden, want verpleegkundigen kunnen soms niet anders dan het stiekem doen. Volgens mij heeft dit niets met moord te maken.”

Pijnloze, snelle dood

Ivo Poppe beweerde dat hij zich de meeste sterfgevallen niet meer in detail kan herinneren. “Dat kan zijn, ik herinner me ook niet meer alle mensen die ik geholpen heb bij het overlijden.” De burgerlijke partijen stelden zich ook vragen bij de methodes die de beschuldigde gebruikte. “Ik ga het nooit gebruiken, maar het inbrengen van lucht is volgens mij een pijnloze, snelle dood. Er zijn nog duizenden middelen. Mijn professor zei altijd dat je ook met water iemand kunt dooddoen. Ook dat eerste feit kan ik vanuit mijn onderzoek begrijpen.”

Voorzitter Bart Meganck blokte verschillende vragen aan dokter Cosyns af. “U bent niet aangesteld als deskundige, en het is hier geen forum daarvoor. Het is hier een proces met ernstige beschuldigingen van moord en oudermoord.”

Eerder op de ochtend kwam ook dokter Jan Bolt aan het woord. Volgens de tegenexpert van de verdediging waren alle slachtoffers wel degelijk terminaal. “De ene was misschien wel meer finaal dan de andere. Ik heb er geen gevonden die niet ging sterven.” De getuige haalde de overlijdens van Irma Parmentier en Ivonne Vanhaverbeke aan. “Met die aandoeningen kan het gebeuren dat je sterft. De anderen stellen het voor alsof die mensen nog hadden kunnen blijven leven. Bij iemand die terminaal is, kan je voorspellen wanneer die zal sterven.”

Concentratiekampen

Dokter Bolt legde aan de juryleden ook uit wat er precies gebeurt als lucht in de aderen wordt gespoten. “Het gaat zo snel dat het niet zo pijnlijk is. Bovendien moet je bij bewustzijn zijn om het te merken. Verschillende patiënten waren al comateus, die voelen de pijn niet.”

Dokter Werner Jacobs had verwezen naar experimenten in de concentratiekampen, maar daar had dokter Bolt zijn twijfels bij.

Ten slotte ging de tegenexpert ook nog dieper in op het overlijden van Marguerite Blondeel. Haar zoon was bij het overlijden aanwezig, waardoor een injectie met lucht onmogelijk is. “Ik denk dat het een natuurlijk overlijden is, ik heb geen aanwijzingen dat er iets anders gebeurd is. Ze was ook niet comateus, dat is niet compatibel met het toedienen van insuline.”

Vervolgens kwamen de gerechtspsychiaters aan het woord, en in de namiddag nog enkele kennissen en familieleden van de beschuldigde, die hun getuigenissen kwamen afleggen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Een vraagje...: Stel, dat je in dat proces als jurylid wordt opgeroepen: met welk vooroordeel in jouw achterhoofd zou je die opdracht aanvaarden?

In elk geval toonde meester Raf Van Goethem geen enkel begrip voor de daden van Ivo Poppe. “Dit hoort niet thuis in een ziekenhuis. Dit is meervoudige moord, geen zorgverstrekking. Dit gaat niet over euthanasie, stervensbegeleiding of zacht laten inslapen van patiënten.” Bovendien moet euthanasie steeds uitgevoerd worden door een arts. “Ook vóór de euthanasiewet was levensbeëindiging een medisch handelen door een arts. Meneer Poppe is geen arts, dit is zonder discussie moord.”

Nabericht 1/2/2018: Poppe werd veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht