ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is het wezenlijke verschil tussen zelfdoding en euthanasie?

Kevin Chalmet stapte vandaag bewust uit het leven.
door Tsenne Kikke - woensdag 12 november 2014 14:27

Reeds meermaals stelde de Kerk de vraag wat het verschil tussen zelfmoord en euthanasie is. Laten we aannemen dat euthanasie een gerechtvaardigde vorm van zelfdoding is. Zoals ik reeds meermaals schreef, heeft alles in het leven de betekenis die een mens er zélf aan geeft.

De 34-jarige brandweerman Kevin Chalmet uit Wenduine stapte vandaag uit het leven, omdat hij nu al jarenlang met een zeldzame en zeer pijnlijke hersentumor leeft. "Ik neem liever afscheid in schoonheid," vertelde de man gisteren nog. Bovendien hoopt hij met een open brief het taboe rond euthanasie te doorbreken.

In mei 2009 werd er bij hem de zeldzame brughoektumor vastgesteld in de hersenen, waardoor hij helse pijnen onderging. Smaak en geur had hij niet meer. Na een zoveelste operatie afgelopen zomer, besloot de man voor euthanasie te kiezen. Gisteren nam hij nog de tijd om zijn verhaal te doen...

"In mei 2009 was ik onderweg met de ambulance toen we iemand moesten reanimeren. Plots zag ik rare beelden. Toen we op spoed waren met de patiënt, heb ik aan de spoedarts verteld wat ik voelde. Hij dacht eerst aan epilepsie. Diezelfde dag nog ben ik bij de neuroloog geweest, maar de epilepsietest was negatief. Daarna onderging ik voor de zekerheid een CT-scan. Daarop was een tumor te zien van een duim groot. Plots stond mijn wereld even stil. Mijn zus stierf aan kanker toen ik zeven jaar was. Die beelden kwamen ineens weer naar boven."

Kevin onderging ondertussen talrijke operaties en experimentele testen, maar besloot afgelopen zomer dat hij liever in schoonheid afscheid wilde nemen van het leven. Bovendien zal hij zijn lichaam aan de wetenschap schenken.

"Twee en een half jaar geleden is die gedachte voor het eerst naar boven gekomen. Mijn vriendin en ik hebben daar gewoon over gepraat tussen de soep en de patatten. Eenmaal je ernstig ziek bent, denk je daar sowieso over na. Na een tijdje is dat gewoon een onderwerp als een ander. Voor mijn vriendin kwam de beslissing dan ook niet echt als een schok. Ze heeft mij bovendien enorm hard gesteund. Het is een pracht van een vrouw."

Zijn 37-jarige vriendin, Nathalie Van Moorter, was nog maar zes maanden met hem samen toen hij het nieuws over de tumor vernam. Ze is al die tijd bij hem gebleven en begreep Kevin's moeilijke keuze. "Elke dag ben ik bij hem en ik zie duidelijk wanneer hij veel pijn heeft. Chapeau dat hij het zolang volgehouden heeft," treedt ze hem bij.

Kevin verspreidde afgelopen week ook een open brief met als titel: 'Ik neem afscheid van jullie, maar wat gaan jullie met de toekomst doen?'. Hij stelde veel vragen over de brandweerhervorming, en enkele over het leven zelf.

"Ik wil dat de mensen, die mijn brief lezen, stilstaan bij mijn vragen. Ik stel er onder andere in, dat het debat over euthanasie voor mij nog opener mag gebeuren. Er rust nog altijd een taboe op in sommige delen van de maatschappij. Het is niks om je over te schamen als je daarvoor kiest. Ook euthanasie voor kinderen moet volgens mij kunnen. Door die keuze kan je een mooi en waardig einde maken aan je leven."

In de laatste dagen van zijn leven plande Kevin alvast geen speciale dingen. "Ik heb alles gedaan in mijn leven wat ik wou doen en heb nergens spijt van. Nu kan ik alles mooi tot in de details regelen, zoals mijn eigen herdenkingsmoment. Daarnaast geniet ik in de laatste momenten nog even van de kleine dingen: een ritje met de moto, een tas koffie, de zon op mijn gezicht."

De man bleef positief tot gisteren, tot op het laatste moment. "Ik blijf grappen met mijn vrienden, want ik wil dat ze me zo herinneren. Zo postte ik op Facebook dat ik morgen stop met roken. Ook morgenochtend zal dat het geval zijn. Alles gebeurt thuis en we gaan eerst nog een boterkoek eten. Ik wil nog eens goed lachen, om daarna afscheid te nemen van familie en dichte vrienden."

Kevin gaf graag nog een positieve boodschap mee. "Geniet van het leven en vit niet op de kleine dingen, want het leven is al kort genoeg. Deel je kennis en lach. En apprecieer vooral de kleine dingen. Gezonde mensen lopen er al te snel aan voorbij. Ik ben niet triestig om mijn einde. Ik ben juist blij dat ik van de pijn verlost zal zijn."

Via deze link kom je op zijn “Ik neem afscheid van jullie, maar wat gaan jullie doen met de toekomst?” terecht.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht