ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aliens lijken misschien wel meer op ons dan je denkt

Buitenaards leven wordt mogelijk gevormd door natuurlijke selectie, net als bij ons: mensen.
door Tsenne Kikke - maandag 4 december 2017 14:28

Wie denkt aan aliens, denkt waarschijnlijk aan ietwat monsterlijke verschijningen. Maar misschien moeten we dat beeld bijstellen. Nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford suggereerde namelijk dat aliens waarschijnlijk meer op ons lijken dan gedacht. En wel doordat ze waarschijnlijk gevormd worden door dezelfde processen en mechanismen die mensen gevormd hebben. In feite onderschrijft hun werk dus het idee dat ook buitenaards leven onderworpen is aan natuurlijke selectie, en net als het leven op aarde evolueert.

Grote groene ogen

“We kunnen nog steeds niet zeggen of aliens op twee benen lopen of grote groene ogen hebben,” vertelde onderzoeker Sam Levin. “Maar we geloven dat de evolutietheorie een uniek, aanvullend stuk gereedschap is waarmee we kunnen proberen te begrijpen hoe aliens zijn.”

Los van de aarde

Eerder probeerden onderzoekers al wel te voorspellen hoe aliens eruit zouden zien. Maar daarbij gebruikten ze het leven op aarde als uitgangspunt. “Ze namen wat we zien op aarde en wat we weten over chemie, geologie en natuurkunde om voorspellingen te doen over aliens,” legde Levin uit. “In ons paper bieden we een alternatieve aanpak: we gebruiken de evolutietheorie om voorspellingen te doen die onafhankelijk zijn van aardse details. Dat is nuttig, omdat theoretische voorspellingen ook van toepassing zijn op buitenaards leven gebaseerd op silicium, zonder DNA of dat stikstof ademt, bijvoorbeeld."

Complexer

Kort gezegd stelden de onderzoekers in hun studie dus dat aliens – ongeacht waarvan ze gemaakt zijn en of ze nu zuurstof of stikstof ademen – aan dezelfde biologische processen worden onderworpen als wij mensen, en dus ook op vergelijkbare wijze steeds complexer worden.

Het leven op aarde werd steeds complexer onder invloed van een handvol gebeurtenissen, die onderzoekers ‘transities’ noemen. Zo’n transitie vond bijvoorbeeld plaats toen cellen meercellige organismen werden. “Door te voorspellen dat ook aliens grote transities ondergaan, kunnen we stellen dat evolutie enigszins voorspelbaar is wat ervoor zou zorgen dat zij enigszins op ons lijken.”

Zo voorspelden Levin en collega’s dat aliens - net als mensen - opgebouwd zijn uit verschillende eenheden – wij noemen dat cellen – die samenwerken. “Op elk niveau van het organisme zijn er mechanismen actief die conflicten voorkomen, samenwerking bevorderen en ervoor zorgen dat het organisme blijft functioneren. We kunnen zelfs enkele voorbeelden geven van wat voor mechanismen dat zouden zijn.”

Voorbeeldje

In hun paper kwamen de onderzoekers zelfs met tekeningen van hoe een alien er – afgaand op de evolutietheorie – uit zou kunnen zien. Een mooi voorbeeld zie je hierboven: een alien die bestaat uit meerdere delen die samenwerken, en zelf ook weer opgebouwd zijn uit delen, die op hun beurt weer bestaan uit kleinere delen, enzovoort.

Hierboven nog een mooi voorbeeld. Helemaal rechts zie je een simpel, zichzelf replicerend buitenaards molecuul. In het midden een celachtige eenheid. En helemaal links een alien opgebouwd uit verschillende eenheden.

Bron: Scientias.nl

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2018 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht