ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kokosolie is even ongezond als vet vlees en boter

Kokosolie is naar het schijnt niet zo gezond als men beweert.
door Tsenne Kikke - maandag 19 juni 2017 17:03

Kokosolie wordt de laatste tijd alsmaar als een gezonde voedingsbron verkocht, en sommigen beweren dat het vet ervan beter voor onze gezondheid is dan andere verzadigde vetten. Maar volgens de 'American Heart Association' (AHA) bestaan er geen degelijke studies die die beweringen ondersteunen.

Volgens de AHA bevat kokosolie heel wat verzadigde vetten, en dat werkt de slechte cholesterol in de hand. De olie zou zelfs slechter zijn dan boter en vet dat van vlees afkomstig is.

Gezondheidsmythe?

Op heel wat plaatsen wordt kokosolie aangeboden als een alternatieve vetstof voor pakweg olijfolie en boter, omdat het zogezegd gezonder zou zijn. De AHA veegde dat nu echter van tafel. In een nieuw advies deelde het mee dat kokosolie in wezen heel wat verzadigde vetten bevat. Daarvan wordt algemeen aangenomen dat ze slecht zijn voor de cholesterol, wat op zijn beurt tot dichtslibbende aderen kan leiden en het risico op en hartaanvallen kan verhogen.

Van verzadigde vetten wordt gezegd dat ze slecht zijn voor onze gezondheid, maar niet iedereen is het daar echter mee eens. Doch, volgens de AHA bestaat kokosolie voor 82 procent uit verzadigde vetten. Dat is veel meer in vergelijking met boter (63 procent), vet van rundsvlees (50 procent) en vet van varkensspek (39 procent). En, net als alle andere verzadigde vetten, toonden studies aan dat kokosolie de 'slechte' cholesterol kan verhogen.

"We wilden voor eens en voor altijd duidelijk maken dat goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek al een stortvloed aan bewijsmateriaal heeft opgeleverd; bewijsmateriaal, dat zegt dat we de inname van verzadigde vetten moeten beperken om hart- en vaatziekten te voorkomen", zei hoofdverantwoordelijke Dr. Frank Sacks.

In Engeland adviseerde de 'Public Health England' om de inname van verzadigde vetten te verlagen. Eigenlijk zou een man niet meer dan 30 gram verzadigde vetten per dag mogen eten, en voor vrouwen is 20 gram de limiet. Bovendien wordt aangeraden om de afgedrukte gegevens op verpakkingen goed te bekijken.

Anderzijds blijven experts benadrukken dat vet een belangrijk onderdeel vormt van een gezond, evenwichtig dieet. Om die reden zouden we er niet al té veel van mogen weglaten. Vetten zijn een bron van essentiële vetzuren en ze helpen het lichaam om vitaminen, waaronder A, D en E, te absorberen.

Victoria Taylor van de 'British Heart Foundation' zei: "Om goed te eten om de gezondheid van het hart in ere te houden, komt er niet alleen op aan om de inname van vetten te reduceren, maar vooral om de specifieke vormen van vetten te verminderen, waarbij aandacht wordt besteed aan de zaken waarmede ze worden vervangen. Bijvoorbeeld: in plaats van suikers en geraffineerde koolhydraten te verorberen ze vervangen door onverzadigde vetten en volle granen. Ook oliën gebruiken, zoals olijf- en zonnebloemolie, is beter dan boter, en avocado's, vis dat olie bevat, noten en zaden zijn eveneens veel beter dan cakes, koekjes, melkchocolade en vet vlees."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht