ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Koolzaadolie, ook Canola-olie genoemd, minder gezond dan we denken ?

Is koolzaadolie (Canola-olie) gezond of ongezond?
door Tsenne Kikke - zondag 18 november 2018 19:51

Vetten in het dieet zijn enorm belangrijk. Zonder de juiste vetten kan ons lichaam niet goed functioneren. Maar….er is wel heel wat verwarring over de gezondheidseffecten van de verschillende oliën en vetten. Er is een bepaald soort bakvet dat wel erg sterk gepromoot wordt, koolzaadolie, ook wel canola-olie genoemd. Het bevat weinig verzadigd vet en is rijk aan onverzadigde vetten, waaronder omega 3-vetzuren. De fabrikanten noemen het ‘het gezondste bakvet ter wereld’ – maar niet alle experts zijn het daarmee eens. Dit artikel gaat dieper in op koolzaad/canola-olie en wat het betekent voor de gezondheid.

Wat zijn koolzaadolie en canola-olie?

Vroeger werd koolzaadolie vaak gebruikt voor industriële doeleinden. Het was goedkoop om te produceren, maar je kon het niet eten want er zaten wat schadelijke stoffen in, waaronder:

- Erucazuur: een vetzuur dat schade aan het hart toebracht in sommige rattenstudies (1).
- Glucosinolaten: bittere stoffen, die dus zorgden voor een bittere smaak.

Een aantal Canadese wetenschappers wilden koolzaadolie zodanig veranderen dat het eetbaar werd, dus gebruikten ze selectieve kweektechnieken om zaden te ‘creëren’ die minder van deze schadelijke bittere stoffen bevatten. Zo werd canola geboren… het is een marketingterm die staat voor CANadian Oil (sommige zeggen dat het staat voor CANadian Oil Low Acid). Canola is eigenlijk geen unieke plant; het is gewoon een naam voor een vorm van koolzaad (Brassica napus) waarin minder van die ongewenste stoffen zitten. Sinds 1995 heeft de chemiereus Monsanto koolzaad genetisch gemodificeerd zodat het resistent is tegen de onkruidverdelger RoundUp. Tegenwoordig is ongeveer 90% van de canola in de wereld genetisch gemodificeerd.

- Kortom: Canola-olie wordt gemaakt uit een vorm van koolzaad die zodanig gekweekt is dat het minder grote hoeveelheden van een aantal  slechte stoffen bevat. Het grootste deel van de canola-oogst in de wereld is genetisch gemodificeerd.

Hoe Canola-olie wordt gemaakt

Een plaatje kan al veelzeggend zijn, maar dat geldt nog veel sterker voor een video. Deze korte video laat je zien hoe canola wordt gemaakt. Ik raad je aan te kijken! Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar voor mij ziet dit er echt niet natuurlijk uit. Het lijkt in ieder geval absoluut niet op de simpele processen die gebruikt worden om andere populaire olie- en vetsoorten te maken, zoals boter, olijfolie en kokosolie. Het feit alleen al dat het wordt blootgesteld aan hoge verhitting zou ervoor moeten zorgen dat je wegblijft van deze olie. Er zitten veel onverzadigde vetten in, die zeer gevoelig zijn voor verhitting en snel oxideren (ranzig worden). Er wordt een giftig oplosmiddel genaamd hexaan gebruikt om de olie uit de zaden te extraheren. Soms worden in bakvetten nog sporen van hexaan gevonden. Tijdens dit zeer onnatuurlijke productieproces loopt een deel van de olie schade op. Dat merk je alleen niet, omdat de  olie ook ontgeurd wordt, waardoor je het niet meer ruikt. In een studie werden soorten canola- en sojaolie geanalyseerd die op de schappen in de winkels in de VS stonden. De bevinding was dat 0.56% tot 4,2% van de vetzuren erin uit giftige transvetten bestond (3). Dit staat helaas niet op het etiket. Kunstmatige transvetten zijn enorm schadelijk en worden geassocieerd met allerlei ernstige ziektes, vooral hartziektes…doodsoorzaak nummer één in de wereld (4, 5). Maar bedenk wel dat koudgeperste en biologische canola-olie niet via hetzelfde proces is gemaakt; dat zal niet zoveel geoxideerde vetten en transvetten bevatten. Helaas worden de meeste koolzaad- en canola-oliën gemaakt met de industriële bewerkingsmethode.

- Kortom: Canola-olie wordt gemaakt door middel van een zeer onnatuurlijke bewerkingsmethode: het wordt sterk verhit en ontgeurd en het giftige oplosmiddel hexaan wordt erbij gebruikt.

Canola-olie wordt flink overschat

Oliën uit zaden en planten zijn lang niet altijd gezond, vooral niet om te verhitten. Conventioneel geproduceerde koolzaad/canola-olie is geen uitzondering. Als je biologische, koudgeperste canola-olie kan krijgen dan zitten er wat minder geoxideerde vetten en transvetten in, dus dat zou wat gezonder kunnen zijn. Maar ik zou er zeker niet te veel van nemen en ik zou er absoluut NIET mee koken, omdat er nog steeds te veel meervoudig onverzadigde vetzuren in zitten. De conventionele koolzaadolie in de vorm van canola-olie, die de meeste mensen eten, is genetisch gemodificeerd, bevat weinig nutriënten, veel geoxideerde omega 6-vetten en veel transvetten, en de omega 3 die erin zit blijkt een inefficiënte vorm te hebben. Al met al is canola niet gezond. Je kunt veel beter olijfolie of kokosolie gebruiken. Als je twijfelt, houd dan deze gouden regel in gedachten: “De natuur maakt geen slechte vetten, maar fabrieken wel!”

Bron: www.ahealthylife.nl - Juglen Zwaan

Nota: de gehele teskt kan je lezen dankzij deze link.

Vandaag las ik het volgende op de website van wisemindhealthybody.com:

Scientists finally issue warning against canola oil: Study reveals it is detrimental to brain health, contributes to dementia, causes weight gain.

If you thought canola oil was one of the “good” oils, think again. Although marketing campaigns position it as healthy, and it’s popular because of its low price, this is one oil that isn’t doing your body much good – as holistic health websites have been warning readers for many years.

A new study has reached several alarming conclusions about canola oil. First, it can increase plaque build-up in the brain, which is a hallmark of Alzheimer’s disease. It can make memory loss in Alzheimer’s patients worse, and impact their learning ability negatively.

Contrast this with olive oil, which has been shown in studies to improve memory impairment in patients with Alzheimer’s. It also reduces the levels of the amyloid plaques in the brain that are linked to tissue loss and cell death in those with this degenerative illness.

The study

In this study, researchers used an animal model that mimics Alzheimer’s in humans as it progresses from the asymptomatic early stages to the full-blown disease. The mice were placed into two groups when they were six months old. One consumed a normal diet, and the other received a normal diet along with the equivalent of two tablespoons of canola oil per day.

When they were assessed a year later, the most obvious difference was the significant weight gain noted in the animals who ate the diet rich in canola oil. Maze tests showed that the animals also had working memory impairments.

When their brain tissue was examined, the mice who ate canola oil had far lower levels of a peptide that protects neurons from damage known as amyloid beta 1-40. They also had higher amounts of amyloid plaques in their brains. In addition, they had a significant reduction in the number of contacts between their neurons, which is a sign of extensive injury.

BIG mistake to consider canola healthy compared to other oils

The researchers say that it’s a big mistake to consider this a healthy oil or to place it on the same level as oils that have proven benefits for your health.

Next, the researchers would like to conduct a study to find out if using canola oil in the short term can lead to damage. In addition, they feel a longer study looking into just how extensive this harm is could be helpful.

Lots of reasons to avoid canola oil

Harvard School of Public Health Adjunct Associate Professor Dr. Guy Crosby told the Daily Mail there are lots of reasons to be concerned about canola oil.

“Most canola is chemically extracted using a solvent called hexane, and heat is often applied which can affect the stability of the oil’s molecules, turn it rancid, destroy the omega-3s in it, and can even create trans fats,” he said.

Trans fats are linked to serious health problems, such as systemic inflammation and a higher risk of developing stroke, heart disease, and type 2 diabetes. And don’t forget the weight gain!

Canola oil = GMO

Because canola oil comes from genetically modified rapeseeds, it can reduce kidney and liver function and increase cancer risk.

On top of that, it can deplete your body’s levels of vitamin E and raise your triglycerides by more than 40 percent. It has been linked to a rise in lung cancers, and it increases membrane rigidity, triggering degenerative diseases.

In short, if you care about your health, you’d do well to avoid this nasty oil and stick to natural fats like olive oil and butter.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht