ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Enkele redenen waarom kokosolie in jouw koffie goed voor jou zou kunnen zijn

Indien je de reclameboodschappen mag geloven, is kokosolie een waarachtig wondermiddel.
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 september 2016 16:44

Ikzelf ben het nu al twee dagen aan het uitproberen, maar kenners beweren dat indien je 's morgensvroeg 1 à 2 theelepels kokosolie aan jouw tas koffie toevoegt je er een hoop energie van krijgt. Waarom?

Wel, ongeveer 68% van het verzadigd vet in kokosolie bestaat uit middellange keten vetzuren (MKZV); ook wel bekend onder de Engelse afkorting MCT (Medium Chain Triglycerides). Het overgrote deel hiervan, namelijk circa 45-50% is laurinezuur; dit vetzuur wordt in de darm omgezet in monolaurine; een stof ,die ook gevonden wordt in moedermelk.

Middellange ketenvetzuren worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Eenmaal in het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Net als alle overtollige energie worden overtollige MCT's omgezet in vet. Deze middellange keten vetzuren worden iets gemakkelijker omgezet in onmiddellijk bruikbare energie dan andere vetten, vandaar de iets sterkere invloed op het cholesterolgehalte.

MCT-oliën worden vaak toegevoegd aan medicinale preparaten voor mensen die moeite hebben om de langere ketens te verteren en vormen een bestanddeel van babyvoeding.

Wel moet ik eraan toevoegen dat op Wikipedia er eveneens het volgende wordt vermeld:

- Ondanks vele claims van individuele voedingsdeskundigen en getuigenissen van degenen die het regelmatig gebruiken, zijn er geen officiële bewijzen uit onderzoek dat kokosolie gezond is. De Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft ook nog geen gezondheidsclaims over kokosolie goedgekeurd.

- Laurinezuur doet van alle verzadigde vetten het cholesterolgehalte het meest stijgen. De veronderstelde risico's aangaande hart- en vaatziekten, die dit met zich meebrengen, hebben ertoe geleid dat onder andere de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de FDA (Food and Drug Administration) en het 'Nederlands Voedingscentrum' de consumptie van kokosolie afraadden. De afgelopen decennia is er echter twijfel gerezen over of verzadigd vet leidt tot een verhoogd cholesterol en of dit überhaupt een gevaar oplevert voor de gezondheid. Waarschijnlijker is, dat er veel meer factoren een rol spelen in dit proces en dat de bewering 'verzadigd vet is slecht' een onterechte oversimplificatie is.

- Bovendien beweren sommige voedingsdeskundigen en gebruikers van kokosolie dat laurinezuur antibacteriële en vetafdrijvende eigenschappen heeft. Tot op heden is er echter geen grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat deze claims ondersteunt en zijn er slechts persoonlijke, individuele getuigenissen die de beweringen staven.

Op andere websites lees je dan weeral andere - of, laten we zeggen: 'aanvullende zaken', waaronder:

In het begin werd gedacht dat kokosolie absoluut niet goed voor je is wanneer je te hoge cholesterol hebt. Dit komt omdat kokosolie vol zit met verzadigde vetten (85%) en oorspronkelijk werd gedacht dat deze soort vetten slecht voor je zijn. Maar zo simpel is het niet.

De ongezonde verzadigde vetten, zoals uit varkensvlees en andere dierlijke producten, zijn anders. Deze verzadigde vetten bevatten, onder andere, ook transvetten, die voor oxidatie in de aderen kunnen zorgen, en dat is de reden waarom het je cholesterol kan verhogen. Echter, deze transvetten zijn niet aanwezig in kokosolie. Wel tref je ze aan in de meeste producten gebakken met plantaardige of vegetarische olie.

Kokosolie is een middellang vet en wordt vrijwel direct opnemen door het lichaam. Het voordeel hiervan is dat je direct energie krijgt en het veroorzaakt minder snel overgewicht zoals bij transvetten, oftewel vetten van zuivel en dierlijke producten, wel het geval is. Om die reden wordt beweerd dat kokosnootolie geen enkele invloed op jouw cholesterol heeft. Sterker nog, het beschermt je hart en verlaagt je cholesterol omdat het de schildklier beter doet functioneren, wordt erbij gezegd.

De laurinezuur, die in kokosolie aanwezig is, wordt omgezet in monolaurine, en gaat infecties, bacteriën en schimmelinfecties tegen. Sterker nog, kokosolie kan zelfs goed helpen tegen herpes uitbraken, en zo meer.

Op de website www.optimalegezondheid.com, maar eveneens op vele andere, staan de volgende voordelen op een rijtje afgedrukt:

- Kokosnoot zit vol met caprylzuur en gaat candida op cel niveau tegen.
- Kan het goede HDL cholesterol verhogen.
- Het zit vol met vezels, mineralen en vitamines.
- Gaat virussen tegen, zoals het herpes virus.
- Verbetert de spijsvertering.
- Helpt het lichaam beschermen tegen kanker.
- Beschermt de aderen tegen beschadigingen, zoals aderverkalking.
- Beschermt het lichaam tegen vrije radicalen en gifstoffen.
- Helpt bij het afvallen en geeft je energie.
- Houdt je cholesterol waarde in evenwicht.
- Het is ideaal om mee te bakken en braden, omdat het geen verandering ondergaat bij hoge temperaturen.
- Zorgt voor verlaging van de bloeddruk.
- Verhoogt je weerstand en je immuunsysteem.
- Kokosolie is erg effectief tegen eczeem.
- Kokosolie is lactosevrij. Voor mensen met een lactose-intolerantie, of koemelkallergie, is het dan ook een perfecte vervanger voor boter.
- Et cetera, et cetera, kortom: teveel om allemaal op te noemen.

Het hoofdprobleem volgens mij is, dat de informatie, die uit neutrale bronnen komt, anders klinkt dan de reclameboodschappen van mensen die het product verkopen.

Zo lezen we, onder andere, nog het volgende: Wist je dat caprinezuur het meest effectieve vetzuur is, om de candida schimmel te bestrijden? Gevolgd door het antwoord...

Het caprinezuur in de kokosolie heeft het vermogen om de candida schimmel te bestrijden. Dit 'speciale' zuur desintegreert de membranen van de candida schimmel zodat de candida schimmel een mindere weerstand heeft. Hierdoor is het makkelijker om je darmen 'candidavrij' te krijgen, en het zo te houden. Er zijn zelfs mensen die last hebben van candida overgroei die kokosolie drankjes op de lege maag drinken zodat dit nog sneller de candida schimmel kan bereiken en de membranen kunnen afbreken. Niet alleen de candida schimmel wordt aangepakt, je hele darmflora krijg als het ware een 'douche' waardoor je vanbinnen gereinigd wordt.

Kwaliteitverschillen

Wanneer je kokosnootolie koopt, moet je wel goed letten op de kwaliteit. Niet elke kokosolie is even goed, en daarom is waakzaamheid vereist. De goedkope oliën zijn gemaakt van gedroogde kokosnoten. Het beste is om te kijken naar virgin of extra virgin kokosnoot olie (biologische kokosolie), die niet gehydrogeneerd is.

Tot besluit

Maar, ik had het over kokosolie in een tasje koffie. Probeer het eens voor jezelf uit, en laat ons met-ter-tijd weten of je er wel degelijk meer energie van kreeg, of er beter van werd. Maar wees alsjeblieft een beetje eerlijk: indien je het product aan de man (en aan de vrouw) tracht te brengen, stel dan genoegen met bovenvermelde tekst, en laat jouw reclameboodschappen dus achterwege. Danke!

En..., om nogmaals te besluiten: in thee is het naar het schijnt even goed.

Commentaar


raywer Gepost op: 18/09/2016 18:57:14
raywer

Hallo allemaal ,

Ja Virgin Kokos olie is goed ,ik gebruik het nu enkele jaren ,en ja ik heb het idee dat ik mij gezonder voel, maar Ik neem een eetlepel in de  morgen ,al zie ik niet , waarom in de koffie?,ja het kan maar naar mijn mening  is het beter puur gebruiken en 'smorgens eerst een glas water met ctroen drinken vanwege de alkaline werking ,is gezond , een eitjes Bakken in kokosolie is geweldig ,en het vet wordt zo heet dat het eiwit borreld ,smaakt heel goed , en ja Kokos olie mee bakken is soms beter als met zonnebloem olie , de  kokos olie verbrand en zonnebloem olie wel en vormt dan stoffen die niet goed voor ons zijn , soms gebruik ik en mix voor lagere temperaturen .

Met groet ,

Raywer ,

 

 

 


Tsenne Kikke Gepost op: 18/09/2016 19:56:45
Tsenne Kikke

Waarom in de koffie? Ik heb het ook geprobeerd, en die koffie smaakt veel, veel zachter. Puur innemen, kan ook, natuurlijk. In elk geval bedankt voor jouw interessante bijdrage!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht