ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: de tempel van Damanhur - de verwezenlijking van een onmogelijke droom

De 'Federatie van Damanhur' is het product van een menselijke droom.
door Tsenne Kikke - zondag 13 december 2015 1:19

Oberto Airaudi is inmiddels in 2013 op 63-jarige leeftijd overleden, maar in 1978 toen hij slechts 28 jaar oud was, begon hij aan 'Het Grote Werk', nadat hij in 1975 een vallende ster uit de hemel naar beneden zag vallen en over de jaren het geheel op papier uittekende. Dat werk wordt soms niet ten onrechte het Achtste Wereldwonder genoemd en gekend onder de naam 'Tempel van Damanhur', vernoemd naar de Egyptische stad Damanhur waar ooit de tempel gewijd aan Horus stond.

Over de daaropvolgende 15 jaren groef hij, samen met zijn 24 New Age-volgelingen, onder zijn huis aan de voet van de Alpen een immens grote ondergrondse tempel van vijf niveaus diep met een inhoud van 8.500 kubieke meter. Alle niveaus zijn met elkaar verbonden via een complex systeem van gangen. Natuurlijk bleef het niet enkel en allen bij die 24, en werd de oorspronkelijke groep goter en groter.

De 'Federatie van Damanhur' is een 'spirituele commune' gelegen in de gemeente Vidracco in de regio Piëmont in Noord-Italië op ongeveer 50 kilometer ten noorden van de stad Turijn. De gemeenschap heeft zijn eigen grondwet en munt, de Credito.

De groep heeft een mix van new age en neo-paganistische overtuigingen. De vele honderden leden kennen elkaar niet zozeer bij naam en voornaam, maar eerder bij de naam van een plant of dier. Airaudi, bijvoorbeeld, noemde zichzelf Falco, 'havik'. Leden huwen met elkaar, maar niet voor eeuwig. Om de zoveel jaren wordt een huwelijkscontract vernietigd, of hernieuwd. Conceptie wordt op een astrologische manier getimed, teneinde ervoor te zorgen dat kinderen op gunstige momenten worden geboren, enzovoorts.

De gemeenschap verwierf bekendheid in 1992 door de openbaarmaking van die geheime uitgraving. De Italiaanse autoriteiten bevolen de bouw te stoppen, want het was gebouwd zonder goedkeuring. Nadat men de grootsheid ervan had bewonderd, verkreeg het wel een toestemming met terugwerkende kracht.

Vandaag de dag is de tempel open voor het grote publiek en kan men er zelfs blijven overnachten. Maar, naar het schijnt heeft het project 'donkere kanten', en ex-leden hebben het meermaals als een 'manipulatieve sekte' beschuldigd. Maar, zo zijn mensen: zolang ze ergens bijhoren, gaan ze met alles akkoord - doch, o wee indien ze worden weggestuurd, of uit zichzelf het concept verlaten.

Los daarvan, wordt hier alweer het zoveelste bewijs geleverd van de dingen dat - hoe klein een mens van zichzelf ook denkt te zijn - hij in staat is om zijn allergrootste dromen daadwerkelijk te verwerkelijken.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht