ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stonehenge onderzoekers vonden het grootste neolithisch bouwterrein

Nabij Stonehenge heeft men een nieuwe, belangrijke archeologische vondst gedaan.
door Tsenne Kikke - donderdag 24 september 2015 17:52

Op Wikipedia lezen we dat het neolithicum, of het nieuwe stenen tijdperk, een prehistorische periode is die circa 11.000 v.Chr. begon. Deze periode wordt vooral gekenmerkt door technische en sociale veranderingen en kwamen voort uit de overgang van een samenleving van jager-verzamelaars met een rondtrekkend bestaan naar een samenleving van mensen die in nederzettingen woonden en aan landbouw en veeteelt deden. Zij legden voorraden aan voor slechte tijden. Men spreekt ook wel van de neolithische revolutie.

- In Zuid-Anatolië en de Vruchtbare Sikkel, ook wel  of 'Vruchtbare Halvemaan' genoemd, begon het circa 11.000 v.Chr., tijdens het einde van de laatste ijstijd.  

- In het Middellandse Zee gebied, Griekenland en de Balkan begon het neolithicum omstreeks 6.500 v.Chr. -

- In Noordwest-Europa begon het neolithicum circa 6000 - 5.500 v.Chr. voornamelijk door imitatie. De hier aanwezige volkeren keken de kunst af van huizen bouwen, landbouw, veeteelt en pottenbakken. 

- In Limburg rond 5.500 v.Chr. De Neolithische revolutie voltrok zich hier zeer snel omdat huizen bouwen, landbouw, veeteelt en pottenbakken werden geïmiteerd.

- In Engeland en Denemarken begon het Neolithicum pas rond 3.700 v.Chr.

- Primitieve volkeren op eilanden als Borneo en Nieuw-Guinea bevonden zich tot in de 20e eeuw nog in de steentijd. Bij hun 'ontdekking' zijn zij meteen het computertijdperk in gekatapulteerd.

Al het bovenstaande geeft jou alleszins een summier beeld van het tijdperk waarin je je mentaal zou kunnen verplaatsen om een idee te verkrijgen van de sfeer uit die tijd. Want, waarom deden mensen toen zoveel moeite om enorm grote, langwerpige stenen rechtop in een halve cirkel te plaatsen? Wij hebben er het gissen naar.

Zo hebben onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Bradford, op amper 3 kilometer van de wereldberoemde site Stonehenge onlangs een nieuwe verzameling stenen gevonden, daterend uit die Neolithische tijden (ongeveer 4.500 jaar geleden). Meer dan 100 gigantische blokken liggen er begraven onder de grond. Het zou gaan om het grootste prehistorische monument in het Verenigd Koninkrijk.

Deze belangrijke archeologische vondst werd door wetenschappers, die al 5 jaar lang nauwgezet de omgeving van Stonehenge onderzoeken, bekendgemaakt. Met behulp van radartechnologie scanden ze het ganse gebied af.

Zo ontdekten ze aan de rand van de Durrington Walls, een gigantische muur van aarde, een honderdtal stenen die er op een diepte van ongeveer 1 meter onder de grond begraven liggen. De monolieten zijn gigantisch: tot wel 4,5 meter hoog. In tegenstelling tot Stonehenge staan de stenen niet in een cirkel opgesteld, maar liggen ze neer in een halve cirkel.

De onderzoekers veronderstellen dat de stenen ooit één voor één van de aarden wal naar beneden zijn geduwd. Misschien hadden ze een religieuze betekenis, net zoals Stonehenge en Woodhenge, en werden ze door vijandelijke stammen omver gestoten.

Toch blijft het mysterie groot. "De site is volledig nieuw voor ons en ook de schaal is ongekend. We geloven niet dat dit ooit al ergens ter wereld is ontdekt. We schrijven een heel nieuw hoofdstuk aan het verhaal van Stonehenge," concludeerden de onderzoekers en zetten hun onderzoek naarstig voort.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht