ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat weet je over het overgeërfde instinctieve deel van mens en dier?

Over de werkzaamheden van het instinctieve deel in de mens is nauwelijks iets bewust gekend.
door Tsenne Kikke - dinsdag 17 februari 2015 14:23

Een bijenstaat kan men gerust met een 'mensenstaat' vergelijken - vooral, indien we weten hoe te moeten na-denken. We hebben het hier wel niet over de gewone bij, maar over de Japanse.

Indien er in een bijenkorf een nieuwe koningin wordt geboren, dan moet het volk zwermen - of, wordt één van beide koninginnen gedood.

Indien je nu ook weet dat elke bijenstaat bij de koningin begint, die ervoor zorgt dat alle nakomelingen uit haar ontspruiten, bestaat de kunst er uit te begrijpen hoe het komt dat elke nieuwe bij die geboren wordt, weet wat haar te doen staat.

Nog iets...: vrouwtjesbijen, de werkbijen en de koningin, hebben aan het eind van hun achterlijf een angel, die naar buiten gestoken kan worden. Dit is eigenlijk een legboor, waarmee gewoonlijk alleen de koningin eitjes legt, maar waarmee de bijen ook kunnen steken. De bij overlijdt na die steek, omdat de angel, inclusief klieren en ingewanden, in het lichaam van het slachtoffer achterblijven, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien.

30 horzels doden een 30.000-tal bijen...


 
Dit waren Cerana bijen. Maar, nu hebben we het over een geheel andere Japanse bijensoort...

Wanneer een horzel het nest van deze Japanse bijensoort ontdekt, lokken ze de horzel naar binnen, daar staat hem een wel heel erg onaangename dood te wachten - want...  

... van zodra de horzel het nest binnenkomt, laten de bijen hem rustig zijn gang gaan. Maar ze geven elkaar wel op een bepaald moment het signaal om tot actie over te gaan.

Plots vallen de bijen allemaal tezamen de indringer aan. Ze steken de horzel niet - want, dan zouden ze doodgaan - maar omsingelen hem terwijl ze allemaal enorm door elkaar bewegen en met hun achterlijfjes heftig heen en weer schudden, met als enige doel de temperatuur de hoogte in te jagen.

Een horzel is slechts bestand tegen een temperatuur van 46,1°C terwijl de bijen de temperatuur opvoeren tot 47,2°C. Door de hitte roosteren de bijen samen de horzel levend.

Maar toch moeten ze nog met één ding rekening houden, namelijk: ervoor te zorgen dat het niet warmer wordt, want anders gaan ze ook dood.

In welke school zouden zij dat hebben aangeleerd?... Over wat precies je moet na-denken, laat ik nu aan jou over.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht