ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Krampus: half-geit, half-demon en de metgezel van Sint Nicolaas

In bepaalde landen komen mensen in aanraking met hun animalistische gedeelte door zich als de Krampus te verkleden.
door Tsenne Kikke - zaterdag 20 december 2014 0:27

De Krampus is een beestachtig demon uit de folklore van de Alpen-regio's, en de metgezel van Sinterklaas. Hij komt onder andere voor in Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Italië en Tsjechië. Het woord komt van het Oudhoogduitse woord voor klauw: 'Krampen'. Krampus spreekt tot de verbeeldingswereld - een plaats, waarin zeer veel mensen dolgraag verblijven.
 
Van oudsher vermommen jonge mannen zich als de Krampus in de eerste twee weken van december. Vooral op de avond van 5 december zwerven ze door de straten en jagen zowel kinderen evenals volwassenen angst aan met roestige bellen en kettingen. Het idee hierachter is dat met de geluiden de kwade geesten die rond midwinter aanwezig zijn verjaagd worden, maar ook worden goede geesten ermee aangetrokken..

Waar Sinterklaas cadeautjes uitdeelt aan brave kinderen, is Krampus een dreiging voor straf voor de stoute kinderen. Hij geselt ze, of stopt ze in zijn zak, waarna de stoute kinderen meegenomen worden naar het bos. In enkele plattelandsgebieden is het tevens de traditie dat de Krampus jonge vrouwen met een tuchtroede afstraft.

Ten tijde van de inquisitie was het verboden om zich te verkleden als duivel, hierop stond de doodstraf. In enkele zeer afgelegen gebieden had de kerk echter niet de macht om de heidense gebruiken uit te roeien, en daarom bestaat de traditie nog.

De huidige Krampus-kostuums bestaan meestal uit rode houten maskers, de huid van een zwart schaap met hoorns. Het uiterlijk van de Krampus kan van dorp tot dorp verschillen. Zo wordt in bepaalde regio's het hoofd zwartgeschminkt.

In bepaalde gebieden verkleedt de vrijwillige brandweer zich. De mannen rijden dan op een wagen door het dorp. In skiresorts worden tegenwoordig processies gehouden waarin ook Krampus meeloopt, maar dit is voornamelijk voor de toeristen bestemd.

Bron: Wikipedia

Als je in die streken dus de Kerstduivel tegenkomt, hoef je niet te schrikken: achter het masker gaat er het gelaat van een doodgewone sterveling schuil - maar animalistisch gezien: misschien wél half-geit, half-demon.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht