ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Erfenisleer: 400.000 jaar oud DNA-bewijs gevonden van een hominide

400.000 jaar oud DNA-bewijs gevonden van een hominide - of, maak kennis met één van je voorvaderen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 6 december 2013 4:26

Een hominide behoorde tot de 'grote apensoort', waaronder de chimpansees, gorillas, mensapen (Hominoidea) - mensachtigen (Hominidae), en de orang-oetans, die zich tussen de 14 en 18 miljoen jaren hebben afgescheurd van de lijn van de pongids uit de orde van de primaten. Anders gezegd: één van onze vele voorvaderen.

Op basis van fossiel bewijsmateriaal is vastgesteld dat de primitieve voorouders van de primaten mogelijk al bestonden in het Laat-Krijt, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. De oudst bekende primaat, de Plesiadapis, stamt uit het Laat-Paleoceen, 55 tot 58 miljoen jaar geleden. Op basis van moleculaire klok studies wordt gesuggereerd dat de primatentak wellicht nog ouder is en kan stammen uit het Midden-Krijt rond 85 miljoen jaar geleden.

Wetenschappers verbonden aan het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig hebben onlangs een 400.000 jaar oud DNA-bewijs van de mens gevonden. Het gaat om het oudste menselijke DNA ooit gevonden. Natuurlijk hangt veel af van wat wij onder 'mens' verstaan en hoe we het woordje definiëren.

In het tijdschrift 'Nature' wordt vermeld dat het om een dijbeen gaat, dat in een grot gevonden werd in Noord-Spanje en dat ruim 100.000 jaar ouder is dan het vorige oudste DNA-bewijs van de mens. Maar, in plaats van netjes een verklaring af te leveren over de menselijke evolutie, wordt het mysterie door de nieuwe vondst alleen maar vergroot.

Aanvankelijk werd gedacht dat het om een voorvader van de neanderthaler zou gaan, maar het DNA vertelt een heel ander verhaal. Het vertoont nog het meeste gelijkenissen met de homo denisova, een uitgestorven tak van mensen, die verwant waren met de neanderthalers uit Azië, waarvan tot voor kort alleen nog maar 80.000 jaar oud DNA gevonden was. Niet in Spanje, maar in Siberië, op zo’n 6.500 kilometer van de nieuwe vondst.

De verwarrende ontdekking zorgt er nu voor dat de wetenschappers de hele menselijke evolutie van de laatste paar honderdduizenden jaren nu helemaal gaan herdenken. "Het is goed mogelijk dat er veel mensensoorten nog altijd niet ontdekt zijn," zei Matthias Meyer, de leider van de studie. "Die soorten zijn dan wellicht ook nog onderling gekruist, wat het onderzoek alleen nog maar moeilijker maakt. In feite hebben we door deze ontdekking maar een groot vraagteken opgeroepen."

Evolutieleer

Het nieuwe bewijs is moeilijk te koppelen aan de huidige evolutieleer. Wetenschappers gingen er tot voor kort van uit dat zowel de neanderthalers als de homo denisova een gemeenschappelijke Afrikaanse voorouder zouden hebben gehad. De mensen, die naar het westen - richting Europa - trokken, zouden dan geëvolueerd zijn tot neanderthalers, diegene die naar het oosten gingen, zouden dan denisova’s geworden zijn. Diegenen die in Afrika bleven, zouden dan uiteindelijk vorm gegeven hebben aan de homo sapiens. Ook die zouden later, zo’n 200.000 jaar geleden, het continent verlaten hebben en zich gekruist hebben met de neanderthalers. We wisten niet dat dat ook het geval was met de denisova’s. "We moeten onze hele evolutieleer nu herdenken," luidt het.

Alternatieve theorieën

Hoewel iedereen het belang van de vondst benadrukt, is er wel wat onenigheid in de wetenschappelijke wereld rond de stelling die de ontdekkers innemen rond de evolutieleer. BIjvoorbeeld...

"Het kan ook dat het DNA toebehoort aan een voorouder van zowel de neanderthaler als van de homo denisova. Mogelijk is het DNA ook wel van de homo erectus, een mensensoort, die bijna twee miljoen jaar geleden op aarde rondliep en al enkele honderdduizenden jaren uitgestorven is," is één van de vele andere meningen.

Over één ding zijn ze het wel allemaal eens: "Het lijkt erop dat hoe meer informatie we uit het DNA halen, hoe meer vragen er opgeroepen worden."

Reïncarnatie

Indien je in reïncarnatie, of in wedergeboorte, geloof hecht, is het misschien begrijpelijk waarom er nog zoveel primitieve 'mensen' op deze planeet ronddwalen. Aan hun uiterlijke valt meestal niets te bemerken: het zijn wolven in schaapskleren - maar, je kent het spreekwoord: "Al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding".

Lelijk: binnenin, bedoel ik - oftewel: diep vanbinnen - diep, tot in hun essentie, en gemaskeerd door hun oneigene persoonlijkheden en de diploma's, die op hun muren prijken. Diploma's: op z'n minst van het kleuteronderwijs, of van het lagere middelbaar.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht