ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Paus Franciscus zegt net hetzelfde over holebi's als alle vorige pausen, maar verzachtend

Paus Franciscus is een echte diplomaat als je zijn meningen aanhoort aangaande het onderwerp 'homoseksualiteit'.
door Tsenne Kikke - maandag 29 juli 2013 17:07

Filosofisch gezien kan heel gemakkelijk worden gezegd dat een mens een lichaam als voertuig heeft, maar dat lichaam niet is. In zeer veel leerstellingen wordt het tijdelijke, stoffelijk lichaam aanzien als voertuig van het zogenaamde Zelf, zijnde de onstoffelijke Ziel; een lichaam, dat men tracht te overstijgen, door er volledige controle over te verkrijgen. Geen gemakkelijke taak! Maar, volgens de leer van Zelfkennis geen onmogelijke...

Yogi's in India, bijvoorbeeld, trachten via de geest controle over dat lichaam te verkrijgen. Weet, dat met 'geest' niet enkel en alleen het brein wordt bedoeld, maar eerder de geest... Denk aan de woorden: "Heer, in uw handen geef ik mijn Geest."

Voor de gewone mens, schreef ik al, klinkt het allemaal als Chinees en als ik op het internet de vertalingen lees, kom ik tot het besef dat weinigen het op de juiste manier kunnen vertalen. Toegegeven: het is geen gemakkelijke taal.

In elk geval: controleer het lichaam vooraleer je het ooit kwijtspeelt - of, wordt erdoor blijvend gecontroleerd. In wezen zegt onze paus Franciscus net hetzelfde, maar dan wel in andere bewoordingen. Tracht dus achter zijn woorden te lezen.

Zo heeft hij onder andere gezegd, dat holebi’s niet mogen veroordeeld of gemarginaliseerd worden. Maar hij bevestigde wél het kerkelijke standpunt, namelijk: dat homoseksuele handelingen zondig zijn.

Hij verwees dus naar de leer van de katholieke kerk, die stelt dat een homoseksuele oriëntatie niet zondig is, maar wel homoseksuele handelingen.

Simplistisch uitgelegd: vergelijk het zo'n beetje met een beroepsleugenaar, pedofiel, of dief. Enerzijds heb je de geaardheid, en anderzijds het toegeven aan die geaardheid. Een mens, die tot een volwaardige mens wenst uit te groeien, verkrijgt langzamerhand controle over de animale, instinctieve neigingen.

"Als een persoon homoseksueel is, god zoekt en een goede wil heeft, wie ben ik dan om hem te veroordelen?’, zei hij op zijn terugvlucht van Brazilië. In elk geval klinken zijn woorden meer verzoenend dan de standpunten die zijn voorgangers over de kwestie innamen. Maar..., het woordje 'als', en alles wat erna volgt, verwijst naar een veronderstelling.

Paus Benedictus, bijvoorbeeld, beweerde dat homoseksualiteit een bedreiging was voor de overleving van de gehele mensheid, net als het probleem van klimaatverandering.

De huidige paus beantwoordde vragen over de berichten over een homolobby in het Vaticaan. Hij veroordeelde daarbij wat hij als het ‘lobbyen van homoseksuelen’ beschreef. "Het probleem is niet het hebben van die oriëntatie. Het probleem is lobbyen volgens deze oriëntatie, of lobbyen van hebzuchtige mensen, politieke lobby’s, (...) Dat is het echte probleem."

Paus Franciscus sprak ook over de rol van vrouwen in de kerk. De kerk heeft ‘nee’ gezegd tegen vrouwelijke priesters, zei de paus. Hij zou wel graag meer vrouwen in leidinggevende functies in de administratie en pastorale activiteiten zien. Maar van missen opdragen, kan nooit sprake worden, schreef ik reeds eerder. Maar welke mens 'begrijpt' het waarom?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht