ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gebedsgenezer Bert Bruinekreeft zorgt voor onrust in Middelkerke

Bert Bruinekreeft beweert dat God mensen geneest via zijn gebed.
door Tsenne Kikke - woensdag 26 juni 2013 0:21

De Nederlandse evangelist Bert Bruinekreeft strijkt neer in de kustgemeente Middelkerke in een zijstraat van de Oostendelaan, naast het winkelcentrum. Van 29 juni tot en met 12 juli zal hij er gebedsgenezingen uitvoeren en wel iedere avond om 19u30, en ook op zondagmorgen om 10u. "Kom en zie en verwacht een wonder!" is zijn leuze.

Bruinekreeft reist al jarenlang met een circustent - van 60 meter doorsnee en 16 meter hoog, met zo’n 2.000 zitplaatsen - door geheel Nederland en België om zijn boodschap te verkondigen en gebedsgenezingen te verzorgen. Elk bezoek van zijn stichting 'Het Lichtpunt' duurt twee weken.

Nu weet ik niet of hij ja dan neen een kwakzalver is, noch of hij wel of niet op het placebo-effect inspeelt, maar als hij al jarenlang met die tent rondtrekt en van giften en een pensioentje leeft, moet hij toch iets goeds doen, misschien.
 
Maar natuurlijk juicht niet iedereen de komst van Bruinekreeft toe, want de evangelist is omstreden. Bruinekreeft beweert namelijk dat God geneest, via zijn gebed. Zo kunnen mensen van allerlei ziekten genezen, waaronder kanker en homoseksualiteit. Tevens drijft hij, via zijn gebed, duivels uit. In Nederland is hij al verschillende keren aangeklaagd voor racisme, hetgeen nog altijd geen bewijs is dat hij niet kan wat hij beweert.

Bruinekreeft meent dat veel mensen kampen met een vloek in hun leven. Die zou men zelfs kunnen erven, want zonden zouden worden doorgegeven aan het nageslacht, tot en met de vierde generatie.

Homoseksualiteit beschouwt hij als een vorm van bezetenheid. Homogevoelens zouden worden veroorzaakt door de demonen, die in homo’s zouden huizen. En die wil Bruinekreeft op verzoek graag wegbidden.

Hij gaat daarnaast ook flink te keer tegen hard rock en metal. Dat zou satanische muziek zijn in handen van de duivel, die daarmee jongeren op het verkeerde pad brengt.

Een kind van God hoeft volgens hem weliswaar niet bang te zijn voor de duivel, maar zijn macht zou ook niet onderschat mogen worden. Want de duivel zou een derde van de engelen in zijn val hebben meegenomen, en die zouden sindsdien als demonen actief zijn.

Om God in zijn gevecht tegen Satan bij te staan, zoekt de evangelist 'rekruten voor het leger van Christus', 'strijders voor Jezus'. In de religieus-militaristische ideologie van Bruinekreeft staat de kosmische oorlog tussen Goed en Kwaad centraal. Overigens zou Jezus volgens hem tegen de Joden hebben gezegd dat ze kinderen van de duivel zijn.

Indien de paus van Rome, een man die niets kan - behalve wuiven, Middelkerke zou bezoeken, dan zouden er rode lopers worden uitgerold. En, als er een Gay Parade wordt gehouden, dan is het feest. Maar...,

'... Middelkerke is niet happy met de komst van de homogenezer', lezen we. Na een klacht van één gemeenteraadslid - homo of niet, weten we niet - liet burgemeester Janna Rommel-Opstaele weten dat het onmogelijk is het bezoek van de omstreden evangelist te verhinderen. Het schepencollege van Middelkerke zal het verblijf van de Nederlandse evangelist Bert Bruinekreeft nochtans van dichtbij opvolgen. Preventief optreden lukt evenwel niet. Toch niet in een democratie als de onze.

Maar, de vrijheid van godsdienst zou geen vrijbrief mogen zijn om onbelemmerd bepaalde groepen mensen te beledigen en te onderdrukken. Nochtans zegt de Kerk al eeuwenlang dat we zondaars zijn, aan boetedoening moeten doen, in de Hel of Vagevuur kunnen terechtkomen, dat de Joden Christus hebben gekruisigd, en zo meer. In elke kerk doet men aan ritueel kannibalisme, beweerde Bonewits: men drinkt daar het bloed van Jezus en men eet er zijn lichaam.

Och, zo loopt elke sterveling met eigen meningen rond.
 
"We hebben alles onderzocht en bekeken, maar we kunnen ze niet weigeren. De tenten staan ook op privéterreinen en tot op heden zijn er nog geen onregelmatigheden vastgesteld binnen de groepering", aldus Rommel-Opstaele.

"Ze moeten zich uiteraard aan de regels houden en mogen de openbare orde niet verstoren. Hoe extreem ze zijn, zal moeten blijken tijdens hun verblijf," meent de burgemeester. "We zullen de zaak in ieder geval goed in het oog houden."

Bert Bruinekreeft

De gepensioneerde Bert Bruinekreeft is een omstreden figuur. Naar eigen zeggen leidde hij vroeger een zondig leven. Hij dronk veel te veel en lichtte als autohandelaar zijn klanten en de Belastingdienst op. Ook deed hij aan zelfbevrediging, soms wel drie keer per dag, hetgeen puur energieverlies betekende. Toen hij 29 jaar was, beloofde hij zijn leven in dienst van God te gaan stellen. In 1978 richtte hij stichting 'Het Lichtpunt' op, die sinds 1982 evangelisatiebijeenkomsten organiseert op kampeerterreinen in Bruinekreeft's woonplaats Voorthuizen.

In Barneveld beheert Het Lichtpunt het christelijk ontmoetingscentrum 'De Herberg'. In 1993 deed zakenman Bruinekreeft de leiding van zijn bedrijf in wagens over aan zijn zoon en ging hij full-time de toer op met zijn predikingen en genezingen 'in naam van Jezus'.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht