ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gurdjieff's enneagram en 'Het Hele (Scheppings)Verhaal' van Johan Oldenkamp

Johan Oldenkamp is auteur van ruim 100 (wetenschappelijke) artikelen en in zijn werk laat hij zien hoe alles met alles is verbonden.
door Tsenne Kikke - maandag 29 april 2013 3:21

Het geloof heeft, volgens de Nederlander Johan Oldenkamp, al veel te veel ellende veroorzaakt op deze planeet, zowel geloof in religies als in de overheid. Zijn ‘Het Hele (Scheppings)Verhaal’ gaat over zaken die wij heel gewoon vinden, maar eigenlijk helemaal niet echt begrijpen, zoals: leven, bewustzijn en tijd. Natuurlijk omvat ‘Het Hele Verhaal’ ook de totale geschiedenis (van begin tot eind, dus ook inclusief het heden en de nabije toekomst). En uiteraard heeft het ook alles met onszelf te maken (zelfkennis, zuiverheid en gezondheid).

Johan doet op zijn manier aan zelfkennis en hij vertelt in ‘Het Hele Verhaal’ hoe alles precies met alles samenhangt, inclusief de zogenaamde Oerknal, God, Duivel, Annunaki, Atlantis en de Illuminati. Hij doet dat als ‘wetenschapper’, dat wil zeggen: gebaseerd op feiten, logisch en – volgens hem - waarheidsgetrouw. Hij vraagt met klem geen woord van zijn verhaal te geloven en alles ervan voor jezelf te verifiëren!

Een paar citaten uit het eerste deel:

“Een octaaf is een verhouding van 1 staat tot 2 [...] de kwart is een verhouding van 2 staat tot 3 [...]. Er zitten ook 4 kwarten in hieronder, dat is een verhouding van 3 tot 2 kwadraat; want alle verhoudingen staan tot 2 tot de zoveelste, 3 tot de zoveelste macht zoveel [...]. tussen de opeenvolgende tonen zit ook weer een bepaalde verhouding 2 staat tot 3 tot de zoveelste macht zoveel. Tussen de do en re en re en mi is verhouding 8 staat tot 9, oftewel 2 tot de 3e macht staat tot 3 kwadraat; dat zijn grote sprongen tussen mi en fa van 243 staat tot 256, dat is veel kleiner, ongeveer twee-eenderde keer zo klein. [...] Wanneer we naar de breukenreeks van 7 kijken, de breukenreeksen; wat is 1 gedeeld door 7? Dat is 0,142857142857 tot in het oneindige.”

“... Twintig heeft te maken met E tot de macht 3; E is het natuurlijke getal van logaritme; dat is natuurlijk een grondgetal, en dat is ongeveer 20; 20,08 of zo.”

Tracht hem te volgen: het zal zeer veel inspanning van jou vergen. Neem sommige dingen met een korrel zout, andere dingen met een gehele Siberische zoutmijn, maar er zijn misschien dingen bij die je hoogstwaarschijnlijk zult kunnen gebruiken. Maar weet, dat Gurdjieff nooit 'typen' op het enneagram heeft geplaatst, gewoonweg omdat er veel, veel meer zijn dan negen (zelfs met de 'vleugels' erbij kom je er niet) - en, omdat het enneagram daar helemaal niet voor dient.

Bovendien staat de driehoek 3-6-9 los van de innerlijke octaven en vertegenwoordigt het de 3 Krachten, zijnde: de actieve en de tegenwerkende, waaruit de verzoenende, of derde kracht is ontstaan, enzovoorts.

Alles wat Johan Oldenkamp vertelt, is niet op 'weten' gebaseerd, maar een kopij, van een kopij, van een kopij, met hier en daar enkele rake punten om dan vrij snel opnieuw in een verbeeldingswereld te belanden, hetgeen alweer het zoveelste bewijs is dat zelfs een stilstaande klok tweemaal per dag het juiste uur aangeeft.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht