ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten-18: Onderneem eens een pelgrimtocht naar Lalibela

De 13 monolitische kerken van Lalibela worden 'Het Achtste Wereldwonder' genoemd.
door Tsenne Kikke - maandag 4 maart 2013 15:57

In het noorden van Ethiopië treft men de stad Lalibela aan. Het is een 300-tal kilometer van Addis Ababa verwijdered, telt een 16.000-tal inwoners, en een belangrijke heilige plaats; vooral, om zijn 13 monolithische rotskerken, die allemaal uit rode vulkanische steen zijn vervaardigd. Ter verduidelijking: monolitische kerken zijn kerken, die uit één steen zijn uitgehouwen.

In de 13e eeuw liet koning Labibela, die van circa 1205 tot circa 1225 over het land regeerde, deze dertien kerken in rotsen uithouwen. Ze zijn dan ook naar hem vernoemd. Soms verkrijgen ze de titel: 'het achtste wereldwonder'. Deze 13 kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het ontstaan ervan ...

In 1187 werd Jerusalem door de moslims met geweld heroverd. Omdat de Ethiopische christenen nadien niet meer naar die heilige stad konden trekken, riep koning Lalibela de stad uit tot het Nieuwe Jerusalem.

Eén van hen, de 'Bet Medhane Alem', is 's wereld grootste monolitische kerk. Het gelijkt op een oude Griekse tempel, gewijd aan de Maagd Maria, maar Ethiopië's Joodse wortels worden in de Davidster gereflecteerd, die binnenin hoog aan het plafond prijkt.

De legende vertelt ons, dat duizenden werklieden overdag aan het uithouwen van die kerk werkten, en 's nachts zetten engelen het werk voort. Deze engelen werkten naar het schijnt driemaal zo hard als de mensen. Moderne stervelingen, die niet in engelen geloven, beweren dat het aliens waren...

Kerstvieringen

Het katholicisme kent duizenden variëteiten. Elk jaar, net iets voor Kerstmis, trekken tienduizenden pelgrims naar Lalibela. Indien je nog op zoek bent naar de een of andere godsdienst, is deze pleisterplaats misschien iets voor jou. Weet, dat indien je in de streek was geboren, je weinig andere keus had.

Het gaat er iets volkser aan toe dan in Lourdes. Mensen worden aldaar door pelgrims en priesters met koorden in speciale doopselzwembaden neergelaten. Onvruchtbare vrouwen worden poedelnaakt in het gewijde water neergelaten, opdat ze tóch moeder zou kunnen worden. Ook zieke mensen krijgen een beurt, omdat men gelooft dat het water eender wat kan genezen...

In elk geval zijn deze 13 monolitische kerken - als toerist - wel degelijk de moeite waard een bezoekje te brengen en worden ze niet voor niets 'Het Achtste Wereldwonder' genoemd.
Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht