ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Muziek kan op een therapeutische manier op het lichaam inwerken

Muziek is een kunstvorm met eigen, specifieke psychotherapeutische mogelijkheden.
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 januari 2013 0:24

Muziek is een kunstvorm, die niet enkel en alleen meeslepend of ophitsend hoeft te zijn, maar ook kalmerend en therapeutisch op het menselijke lichaam kan inwerken. Muziek, gecombineerd met dans, is dan ook van een geheel andere genre, dan de achtergrondmuziek waarop men, bijvoorbeeld, mediteert. Marsmuziek kan opwekkend zijn indien men zich futloos voelt, maar als men tot rust wil komen, mag het er wel iets rustiger aan toegaan.

Zo is muziektherapie ook een vorm van preverbale psychotherapie. Het is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie worden gehanteerd om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied.

Door gericht gebruik te maken van muziek in al haar verschijningsvormen biedt dit eigen specifieke psychotherapeutische mogelijkheden in de behandeling van psychische problemen. Het vormgeven en doorwerken van deze problemen op het muzikaal symbolisch niveau en de verbale reflectie daarover doet inzicht ontstaan in de eigen psychische problematiek, zodat stoornissen in gedrag en beleving verminderd en opgelost worden.

Veel muziektherapeuten maken gebruik van een psychodynamisch denkkader. Ook kan muziektherapie worden ingezet als vorm van gedragstherapie.

Doordat taal bij de muziektherapeutische behandeling amper een rol hoeft te spelen, is deze behandelvorm uitermate geschikt voor eender welke doelgroep. In een muziektherapeutische sessie wordt, via muziek of specifieke instrumenten, contact gemaakt met gevoelens, gedachten, beelden en creativiteit.

Ook thuis is het belangrijk om jezelf met de juiste muziek te voeden. Wat is juiste muziek?... Ten eerste, is het de muziek die bij jou past - ten tweede: de muziek die enkel en alleen bij jou past, afhankelijk van de voeding die jouw brein en lichaam op dat ogenblik nodig hebben, en ten derde: herlees punt #1.

Hieronder geven we enkele totaal van elkaar verschillende voorbeelden...

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met muziek als therapievorm? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


tonnel Gepost op: 11/01/2013 20:59:42
tonnel

Ja ik ben in opleiding voor biodanza leraar en daar is een passende muziek bij een thema dans van essentieel belang

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht