ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Macrobiotiek is gebaseerd op 5.000 jaar ervaring in combinatie met Japanse Zen

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
woensdag 19 december 2012 0:01

Macrobiotiek is een voedings- en gezondheidsleer, die berust op ideeën uit het zenboeddhisme en is ontwikkeld door de Japanner George Ohsawa (1893-1966). Het woord is afgeleid van het Griekse 'makros', dat 'groot' betekent en 'bios' dat 'leven' betekent. Samen houdt het 'kunst om tot een veelomvattend leven te komen' in. De leer is een combinatie van 5.000 jaar oude ervaring en kennis van het Japanse Zen, Boeddhisme en de westerse wetenschap, en gebaseerd op de filosofie dat er in een mensenleven evenwicht dient te zijn tussen yin en yang.

Macrobiotische voeding is in hoofdzaak veganistisch. De producten dienen biologisch te zijn geteeld en groenten en fruit dienen uit eigen streek te komen. Bovendien mogen ze niet uit blik komen, noch in kassen zijn verbouwd.

Belangrijke bereidingstechnieken bij macrobiotische voeding zijn koken onder druk, kort frituren (tempura) en stomen. Andere kooktechnieken zijn: blancheren, persen, fermenteren, alsook pickelen, stoven, en sauteren, met of zonder olie. Om gerechten op smaak te brengen, wordt in plaats van tafelzout vaak ongeraffineerd zeezout, of miso gebruikt.

Het macrobiotische standaard-dieet ziet er als volgt uit: 50-60% granen en graanproducten - 20-25% groenten - 12% peulvruchten en zeewier - 6% soep - 7% andere producten. Ondanks de bestaande kritiek is het naar het schijnt wel mogelijkheid om een gezonde voeding samen te stellen binnen de richtlijnen van de macrobiotiek. Voor de ingrediënten kan men best naar een reformwinkel gaan, of in een macrobiotische winkel binnenstappen.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de macrobiotische voedingsleer? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht