ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Esoterische kunst: de kunst van het veruiterlijken van het innerlijke

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 19 augustus 2012 5:30

Allerlei kunstvormen, waarbij uit de mystieke, spirituele, esoterische of magische wereld geput wordt om de nodige inspiratie te verwerven, kunnen onder de noemer 'esoterische kunst' worden ondergebracht.

Natuurlijk moet er, net als bij alle andere kunstvormen, een onderscheid worden gemaakt tussen kunst, iets dat kunstig is, en Kunst, met de hoofdletter 'K'. Iets kan mooi ogen, maar daarvoor hoeft het nog niet als een kunstwerk te worden aanzien.

De begrippen 'esoterie' en 'esoterische kunst dekken veel ladingen en duiden zowel op individuele belevingen als op mystieke stromingen en scholen uit het Oosten en het Westen, die een of andere vorm van esoterische kennis en lering claimen.  

Er zijn zeer vele esoterische scholen, of stromingen en doctrines met een esoterisch karakter, die van zichzelf beweren een esoterische inhoud te bevatten en over een eigen, specifieke kunstrichting menen te beschikken, waaronder: Antroposofie - Druïden - Esoterisch boeddhisme - Gnosticisme - Golden Dawn - Hermetische Kabbala - Hermetisme - Kabbala en de Boom des Levens - de Leerstellingen van Gurdjieff - Magie - Mysteriecultus - New Age - Reiki - Occultisme - Rozenkruisers - Satanisme - Scientology - Soefisme - Swedenborgianen -Taoïsme - Theosofie - De Vierde Weg - Vrijmetselarij - Wicca - Yoga, en nog vele, vele anderen...

De Nederlander Johfra, bijvoorbeeld, wiens werkelijke naam Franciscus Johannes Gijsbertus van den Berg was, was als esoterische kunstschilder bij het grote publiek vooral bekend om zijn 12 Zodiak-posters die hij in 1973 uitgaf.

Hij schilderde, net als zijn eerste echtgenote Angèle Thérèse Blomjous - beter bekend als Diana Vandenberg - in de traditie van het magisch surrealisme, met veel symboliek en onder toepassing van de ambachtelijke schildertechniek van de Oude Meesters.

Hoewel de kunstkritiek niet in hem geïnteresseerd was, is Johfra nog altijd zeer in trek bij verzamelaars. Op 79-jarige leeftijd overleed hij eind 1998 in Frankrijk - waar hij leefde en werkte - aan de gevolgen van darmkanker.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen gehad met het thema 'esoterische kunst'? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht