ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over Zelfkennis à la Gurdjieff & Buiten-Lichamelijke Ervaringen à la Robert Monroe

De thema's Buiten-Lichamelijke Ervaringen en Bijna-DoodErvaringen geraken meer en meer populair. Om die reden is het misschien hoogtijd om de draad uit de jaren '70 van de vorige eeuw terug op te nemen ...
door Tsenne Kikke - donderdag 12 augustus 2010 15:26

In de beginjaren '70 van vorige eeuw maakte ikzelf voor het eerst kennis met het thema 'Astrale Projectie', oftewel 'Uittreden' genoemd. Toen was er nog geen sprake van bijna-dood ervaringen; en, als ze er waren, werd er nog niets veel over gepubliceerd. Het verschijnsel, of mode-verschijnsel kwam pas veel later.

Het was vooral het boek 'The Projection of the Astral Body' van Sylvan Joseph Muildoon & Hereward Carrington dat in 1929 verscheen en grote furore in ons land maakte. Dit boek werd opgevolgd door twee andere, namelijk: 'The Case for Astral Projection' en 'The Phenomena of Astral Projection', die respectievelijk in 1936 en 1951 verschenen. De vertalingen ervan verscheen evenwel veel later.

Het waren dan ook de eindjaren van Timothy Leary én de beginjaren van Carlos Castaneda. Over identificatie gesproken ... In die tijd dronken we de woorden van al die boeken totdat we er zelf dronken van waren.

Hereward Carrington kwam ook in het nieuws met betrekking tot het thema 'levitatie'. Volgens oosterse mystici zou levitatie verbonden zijn met adem en ademtechniek. De trance begint met een verandering van ademritme. Ook Swedenborg had al gesteld dat zijn krachten verbonden waren met een systeem van ademhaling. Volgens Hinduoe-leringen wordt de kracht die de zwaartekracht opheft gegenereerd door ademoefeningen. Het bekende 'levitatiespel ' was hierop gebaseerd.

Dr. Hereward Carrington probeerde het volgende experiment: één persoon zit in een stoel, vier anderen zullen hem opheffen door hun vingers onder armen (oksels) en knieën van deze persoon te steken. Ze buigen verschillende keren voorover, samen in- en uitademend; ook de persoon die zit ademt in hetzelfde ritme in en uit. Op de vijfde tel houden alle personen hun adem in, steken snel hun vingers onder knieën en armen van de zittende persoon en heffen hem moeiteloos op. De 'heffers' rapporteerden dat de zittende persoon licht als een veertje was. Carrington zegt ook dat hij het experiment herhaalde op een platform met een weegschaal, en dat er bij elke levitatieproef een 'gewichtsverlies' optrad.

Sylvan Joseph Muldoon & Hereward Carrington werden in onze gewesten beschouwd als de voorlopers van de introductie van het fenomeen Buiten-Lichamelijke Ervaringen.

Ietwat later kwam Robert Monroe op de proppen: een succesvolle zakenman en eigenaar van radiostations, met zijn 'Journeys Out of the Body', dat in 1971 verscheen en enkele jaren later - vertaald - onze gewesten veroverde. Wat je van hem ook mag denken: ikzelf heb hem altijd beschouwd als iemand die op de kar van Muldoon & Carrington is gesprongen en het astrale thema op een succesvolle manier sterk heeft gecommercialiseerd.

Robert Monroe (1915-1995) was een dus Amerikaanse zakenman die tevens belangstelling voor het paranormale had. Hij wordt gezien als de bekendste pionier op het gebied van uittredingen.

Monroe werd op middelbare leeftijd - zogezegd - geconfronteerd met het fenomeen uittreding. Op andere plaatsen geeft hij toe dat hij 'per toeval' met dit onderwerp werd geconfronteerd terwijl hij met de programma's van zijn radiostations experimenteerde... Maar laten we bij de andere versie blijven:

Op een nacht, net als iedere andere nacht, waarbij hij naast zijn vrouw Nancy in bed lag, merkte hij plotseling dat hij tegen het plafond was aangedrukt en perplex naar beneden keek alwaar hij twee mensen zag liggen. Het kostte hem even moeite om te realiseren dat het Nancy en hijzelf waren die hij zag liggen. Zijn eerste reactie was: "Help, ik ga dood!". Daarop dook hij terug zijn lichaam in.

Het fenomeen bleef zich aandienen en nadat hij langzaamaan zijn angst hiervoor had overwonnen, verkreeg hij - na veel experimenteren, enige controle over het verschijnsel. Hij verrichtte in de jaren daarop als het ware het voorwerk voor meer acceptatie in de hele wereld door het schrijven van boeken over zijn uittredingen, het oprichten van een instituut en het zo wetenschappelijk mogelijk onderzoeken van het verschijnsel.

Tenslotte kon Monroe een soort routine opzetten om uittreding bij andere mensen op te roepen (hoewel dit lang niet bij iedereen werkt) die hij vervolgens in 'workshops' en cursussen ten gelde maakte - en, ondanks het feit dat hij inmiddels is overleden, nog altijd gebeurt.

Buiten-Lichamelijke Ervaringen gaan goed hand in hand met het onderwerp 'Zelfkennis'; vooral, indien je de mythe over die Buiten-Lichamelijke Ervaringen en Bijna-Dood Ervaringen in samenhang met de menselijke verbeelding voor eeuwig en altijd wil doorprikken.

Enkele gangbare termen:

Hadesreis: uittreding naar het hiernamaals.

Locales van Monroe: onaardse plaatsen die Robert Monroe bezocht zou hebben tijdens zijn uittredingen.

Lucide dromen: dromen waarin de dromer beseft te dromen en zijn dromen bewust kan sturen.

Metachoric-type experiences: ervaringen waarbij de normale omgeving volledig vervangen lijkt door een hallucinatoire omgeving, ook als deze bijna een exacte kopie lijkt van de normale omgeving.

Mnemonic Induction of Lucid Dreaming: techniek om lucide dromen op te wekken, ontwikkeld door Stephan LaBerge. Hierbij prent je jezelf tijdens een waaktoestand onder andere in dat je de volgende keer dat je droomt, wilt beseffen dat je droomt, en fantaseer je over je lucide dromen. Zou werkelijk een toename in lucide dromen veroorzaken.

OBE: gangbare Engelse afkorting van Out of the Body Experience.

OOBE: minder gangbare Engelse afkorting van Out of the Body Experience.

Out-of-the-body experience: Engels voor BLE of uittreding.

Reis van de ziel: ander woord voor uittreding.

Spiegelland: term voor de wereld waarin Alice volgens boeken van Lewis Carroll terechtkomt. Lijkt op wereld van uittredingen.

Uittreding: buiten-lichamelijke ervaring waarbij men het gevoel heeft geestelijk en mogelijk ook fijnstoffelijk zijn lichaam te hebben verlaten.

Vardøgr: Noorse term voor (fijnstoffelijke) dubbelganger (Duits: Doppelgänger) die wordt waargenomen voor iemands fysieke aankomst . In heel Scandinavië is het concept van zo'n dubbelganger wijdverbreid. Een specifiek Zweedse aanduiding luidt komma första gången, dat volgens Nils Olof-Jacobson eigenlijk "het eerst aankomen" betekent.

Zilveren koord: fijnstoffelijk koord waarmee het uitgetreden fijnstoffelijk lichaam verbonden zou zijn aan het fysieke lichaam. Vooral Shirley McLaine schrijft erover in haar boek 'Out on a limb', die ook verfilmd werd.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht