ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pseudowetenschappelijke ideeën verspreiden zich als virussen

Waarom zijn pseudowetenschappen vandaag de dag no zo populair?
door Tsenne Kikke - vrijdag 22 juni 2018 15:47

"Pseudowetenschap verspreidt zich in de maatschappij van brein tot brein. Filosofen Stefaan Blancke, Maarten Boudry en Johan Braeckman onderzochtenen hoe dat gebeurt...," staat er op de website van Eos Wetenschap afgedrukt, gevolgd door:

"Meer dan ooit spelen wetenschap en technologie een belangrijke rol in het dagelijkse leven. We zijn omringd door de voortbrengselen ervan. Toch vieren irrationele overtuigingen hoogtij. Hoe komt het dat pseudowetenschappen vandaag nog zo populair zijn?

Theorieën als homeopathie, waarzeggerij en parapsychologie hebben diverse tactieken ontwikkeld om zich in het brein te nestelen. Ze kapen onze mentale mechanismen. Homeopathie, bijvoorbeeld, steunt op het idee dat een sterk verdunde stof nog steeds een heilzame werking kan hebben. Daarmee speelt het in op onze intuïtieve drang om van elk organisme een onveranderlijke kern te veronderstellen.

Nadat ze zich in het brein hebben genesteld, verspreiden de ideeën zich via een soort selectieproces. Ze passen zich aan in hun eigen voordeel, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Als een aanhanger van homeopathie zich wendt tot suikerbolletjes in plaats van chemotherapie om kanker te bestrijden, is hij niet gebaat bij zijn illusie. Maar de illusie zelf is wel aantrekkelijk en verspreidt zich snel.

Om pseudowetenschap en andere irrationele overtuigingen te counteren, benadrukten Blancke, Boudry en Braeckman in 'Eos' het belang van wetenschappelijk onderwijs, wetenschapscommunicatie en –popularisatie."

- Je leest het volledige artikel in de nieuwste Eos...

Bron: Eos Wetenschap

De tekst 'Pseudowetenschap: een epidemiologische benadering' dd. 16/3/2018 verscheen reeds op het internet, waarvan hier de link.

Enkele citaten daaruit...

"Sinds het begin van de moderne tijden hebben wetenschap en technologie een immense vooruitgang geboekt. Desondanks blijven mensen in de meest eigenaardige zaken geloven.”

"Net zoals het menselijke lichaam kwetsbaar is voor bepaalde ziekteverwekkers, zo is het menselijk verstand vatbaar voor bepaalde overtuigingen.”

"Pseudowetenschap dankt zijn cultureel succes grotendeels aan het feit dat het erin slaagt om onze intuïtieve verwachtingen te exploiteren."

"Mensen zijn geen lichtgelovige dwazen die zomaar om het even wat aannemen."

De ellenlange tekst eindigt met de woorden: "... hoewel pseudowetenschappelijke overtuigingen geen basis hebben in de realiteit, hebben ze, in tegenstelling tot wetenschappelijke, slimme trucs ontwikkeld om blootstelling aan falsificaties te voorkomen en kritisch onderzoek te vermijden. Pseudowetenschappen  hebben  dus hun eigen immuunsysteem ontwikkeld, waardoor ze de gedachten van mensen blijven beheersen."

Nawoord:

Zoals je weet is er voor elke pro een contra. 'Evenwicht' wordt dat genoemd. Toegegeven...: reeds eerder schreef ik dat er, bijvoorbeeld, over het zogenaamde 'zesde zintuig' al veel quatsch is geschreven, en dat er ongelooflijk veel mensen over dat onderwerp met onredelijke, bijgelovige gedachten rondlopen.

Veel erger zijn de éénogen - de duivel hebbe hun ontbrekende ziel :-) - enkelingen, die zich in het Land der Blinden trachten te verrijken - of, tenminste er hun kostje mee trachten te verdienen - door mensen, bijvoorbeeld, via hun geschriften, cursussen of lezingen allerlei onwaarheden - of, noem het 'leugens' - wijs te maken.

Toch houdt ik voet bij stuk. In mijn leven ben ik met talrijke, onverklaarbare fenomenen geconfronteerd geweest, waardoor ik het vertik om het kind (1%) met het vuile badwater (99%) weg te werpen. Die ene 1% benoemen, en dieper analyseren, is bijna onmogelijk, omdat er daarvoor geen wetenschappelijk erkende instrumenten bestaan.

Vergelijk het zo'n beetje met onze nachtelijke dromen... Veronderstel dat jij de énige mens in de wereld bent, die beweert dat je 's nachts in beelden droomt. 99,99% van de mensheid zal jouw bewering in twijfel trekken, tot op de grond afbreken zelfs. Het enige waarop jij dan zou kunnen hopen, is dat er een toestel wordt uitgevonden die jouw dromen in beelden registreert; beelden, die dan achteraf door wetenschappers kunnen bekeken worden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht