ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over DIMschool vzw, Zelfkennis, en de leerstelling die Gurdjieff in het Westen introduceerde

Gurdjieff's leerstellingen worden door DIMschool vzw aan de enkel mensen, die zichzelf hebben uitverkoren, geïntroduceerd.
door DIMschool vzw - woensdag 3 april 2013 1:46

DIMschool vzw is - mijn inziens - de énige vereniging in geheel Europa die de leerstellingen van Gurdjieff brengt. Ik bedoel: ongeveer zoals Gurdieff het zélf zou hebben gewild. Gurdjieff's naam wordt in de hoofding niet gebruikt, gewoonweg omdat ook hijzelf slechts een kanaal was. Anders gezegd: je had Gurdjieff, de mens, enerzijds - en, Gurdjieff, het kanaal van het hogere, anderzijds.

Bovendien zou hij - moest hij nu nog leven - niet willen dat zijn persoon zou worden vereerd. Daarom werden zijn leerstellingen onder het thema 'Zelfkennis' ondergebracht, en onder die naam gepromoot en niet met, bijvoorbeeld: 'De Leer van Gurdjieff', zoals alle anderen het doen.

Wie was hij? Geen mens die dat weet, maar Gurdjieff bracht ons, vanuit zijn kanaal-zijn, oude waarheden, en bracht ze - op zijn unieke manier - terug tot leven. Wat Gurdjieff-de-mens betreft: daarover moet je maar de auteurs lezen, die dachten alles over hem te weten, in de hoop om met al hun geschrijf een centje bij te verdienen, de zielepoten.

Onderstaande reeks van videoclips begint met pianomuziek dat ooit door Gurdjieff vanuit het Oosten aan het Westen werd geïntroduceerd. Zo bracht hij ons, naast het alombekende enneagram, honderdtallen muziekstukken.

Wie was Gurdjieff? En, welke leerstellingen bracht hij ons? Wie was Beëlzebub? Waarom werd het Universum gecreëerd? En, waarom precies ben jij hier op Aarde? Op welke manier is alles met alles verbonden? Wat betekent nul tot oneindig? Waarom zijn er zoveel mensen geroepen, maar toch zo weinig uitverkoren? Wat betekent de slaap waarin elke mens verkeerd? Wat betekent ontwaken? Enzovoorts...

Luister aandachtig naar de woorden van Cecil Arthur Lewis (29/3/1898 - 27/1/1997)... Houd er wél rekening mee, dat Lewis nooit een leerling van Gurdjieff is geweest. Wel van P.D. Ouspensky, en alles wat Lewis over George Ivanovitch Gurdjieff vertelt, is van 'horen zeggen', of van 'te hebben gelezen'. Op 93-jarige leeftijd reflecteerde hij over zijn leven, en in 1991 werd het interview, dat je hieronder integraal kunt beluisteren, van hem afgenomen.

Oké, Zelfkennis is niet voor iedereen. Nog sterker: slechts 0,01% van de huidige mensheid is daarin écht geïnteresseerd. Maar op de 7 miljard mensen, die op dit ogenblik deze Aarde bevolken, is het nog altijd een enorm groot getal.

Noteer wel, dat ik het heb over Zelfkennis, in de betekenis van 'het kennen van het Zelf', en dus niets te maken heeft met het stoffelijke lichaam, het ego, de honderdtallen persoonlijkheden, ikjes en sub-ikjes. En ja: het heeft iets te maken met de uitspraak: 'Mens, ken Uzelf'.

PS: Om een zeer klein idee van het bewustzijnsniveau en interesses van een zeer klein deel van de overige 99,99% van de wereldbevolking te verkrijgen, las ik op het internet, dat de overwinning van Fabian Cancellara in de 97ste Ronde van Vlaanderen, die vorige zondag op Canvas werd uitgezonden, door gemiddeld 1.072.524 televisiekijkers werd gevolgd.

Noteer wel dat het hier gaat om Vlamingen, niet om Belgen in het algemeen. Verder stond er afgedrukt dat die kijkcijfers in de lijn liggen van de voorbije jaren. Laat me hier snel aan toevoegen dat het hier niet om een verwijt gaat: wel over een gewone vaststelling. En, ook wereldwijd zal je moeilijk iemand vinden, die elke dag van de 24 uren minstens vijftien minuten aan zijn/haar Zelf besteed.

Nawoord: natuurlijk hoef je bovenvermelde woorden over DIMschool niet klakkeloos aan te nemen. Maar, indien jij, beste lezer, iemand kent die 'Zelfkennis', oftewel de leerstellingen van Gurdjieff, beter brengt, dan beloof ik jou dat ik de eerste ben om me bij die persoon aan te sluiten om me te laten onderwijzen.

- Het doel van elk mensenleven zou er uit moeten bestaan dat elke mens het doel vindt waarom hij/zij leeft -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht