ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het oog is de spiegel van het hart

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden.
door Tsenne Kikke - woensdag 2 februari 2022 16:04

Een internationaal team van onderzoekers ontwikkelde een AI-systeem dat louter op basis van oogscans kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om binnen het jaar een hartaanval te krijgen.

Veranderingen in de kleine bloedvaatjes van het netvlies kunnen wijzen op hart- en vaatziekten. Dat wisten wetenschappers al langer dan vandaag. Een internationaal team van onderzoekers gebruikte die kennis nu om een AI-systeem te ontwikkelen dat netvliesscans analyseert om na te gaan wie een verhoogd risico loopt om binnen het jaar een hartaanval te krijgen.

De onderzoekers maakten voor de ontwikkeling van hun AI-systeem gebruik van deep learning. Dat is een complexe reeks van algoritmes die computers in staat stelt om in gegevens patronen te identificeren en om op basis daarvan voorspellingen te doen. Tijdens het leerproces analyseerde het AI-systeem de netvlies- en hartscans van meer dan 5.000 patiënten waarvan de data waren opgenomen in de UK Biobank. Tijdens al dat analyseren identificeerde het systeem links tussen afwijkingen in het netvlies en veranderingen in het hart van de patiënt.

Van zodra de beeldpatronen waren aangeleerd, kon het AI-systeem louter op basis van de netvliesscans de grootte en de pompfunctie van het linkerventrikel inschatten. Een ventrikel is een kamer in het hart waarvan een vergroting gelinkt is aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Tot nu toe konden details over de grootte en pompfunctie van het ventrikel alleen worden vastgesteld met diagnostische tests zoals een echocardiografie of een MRI-scan van het hart.

Vroegtijdig overlijden

Door de geschatte grootte en pompfunctie van het linkerventrikel te combineren met eenvoudige demografische gegevens over de patiënt en zijn of haar leeftijd en geslacht, kon het AI-systeem met een nauwkeurigheid van 70 tot 80 procent voorspellen hoe hoog het risico was dat een patiënt binnen het jaar een hartaanval zou krijgen. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden.

‘Onze techniek kan een revolutie betekenen voor de opsporing van hartproblemen. Netvliesscans zijn relatief goedkoop en worden nu al veel gebruikt door oogartsen. Door patiënten automatisch te screenen met het AI-systeem kunnen de scans ook worden gebruikt om vroege tekenen van hartproblemen op te pikken, om risicopatiënten sneller door te verwijzen voor een grondig cardiovasculair onderzoek en om preventieve behandelingen tijdig op te starten,’’ vertelde professor Alex Frangi die de studie leidde. Hij is verbonden aan het Departement Cardiovasculaire Wetenschappen van de KU Leuven, maar ook aan de universiteit van Leeds en aan het Alan Turing Institute.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht