ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Nieuw-Zeelandse overheid voerde verbod op homogenezing in

Conversietherapie is een aanpak waarmee met psychologische middelen wordt geprobeerd iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele.
door Tsenne Kikke - zondag 27 februari 2022 19:58

De Nieuw-Zeelandse overheid voerde 12 dagen geleden een verbod in op conversietherapieën die iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit moeten veranderen: beter bekend als ‘homogenezing’. Het verbod is door het parlement aangenomen, met 112 stemmen voor en 8 stemmen tegen. Volgens de overheid werken deze therapieën niet: in het algemeen worden ze in diskrediet gebracht en richten alleen maar schade aan.

Het stopzetten van bekeringstherapie was een van de campagnebeloften van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, toen zij vorig jaar voor een tweede termijn werd verkozen.

De wetgeving bepaalt nu ook wat geen bekeringspraktijk is en beschermt het recht om meningen, overtuigingen, religieuze opvattingen of beginselen te uiten die niet bedoeld zijn om iemands seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie te veranderen of te onderdrukken.

In de Nieuw-Zeelandse wetgeving wordt het strafbaar gesteld om bekeringspraktijken uit te voeren op personen jonger dan 18 jaar, of op iemand met verminderde handelingsbekwaamheid. Dergelijke overtredingen kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Het zal ook strafbaar zijn om bekeringspraktijken uit te voeren op iedereen - ongeacht leeftijd - wanneer de praktijken ernstige schade hebben veroorzaakt - en, overtreders kunnen worden gestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Wetten tegen bekeringstherapie zijn over de hele wereld in opmars. In Australië verbood Victoria vorig jaar LGBT-conversietherapie. Canada deed hetzelfde.

Conversietherapie, bedoeld om iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit in een heteroseksuele te veranderen, kan gesprekstherapie, hypnose, elektrische schokken en vasten omvatten. In extreme gevallen werden exorcisme en 'corrigerende verkrachting' van lesbiennes gedocumenteerd.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht