ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Grote Sfinx van Gizeh door de jaren heen

Enkele foto's van de Sfinx om van te snoepen…
door Tsenne Kikke - zaterdag 14 augustus 2021 22:08

Het monumentale beeld dat de wereld kent als de 'Sfinx van Gizeh' is vermoedelijk meer dan 4.500 jaar geleden gebouwd. Sommigen denken dat het rond 10 00 v.Chr. werd opgetrokken, maar omdat koolstofdatering op beelden onmogelijk is, ontbreekt eender welke vorm van wetenschappelijk bewijs.

- Hoe de Egyptenaren de Sfinx tijdens indertijd noemden, is en blijft een raadsel, want het woordje 'sfinx' is uit de Griekse mythologie afkomstig en werd voor het eerst zo'n 2.000 jaar nadat het beeld werd gebouwd in gebruik genomen.

- De Sfinx - 73 meter lang, 19 meter breed, 20 meter hoog, en uit drie lagen kalksteen samengesteld - was tot in het begin van de 19e eeuw tot aan zijn schouders onder het zand bedolven, toen een Genuese avonturier, kapitein Giovanni Battista Caviglia genaamd, met een team van 160 mannen probeerde het beeld uit te graven - een iets, wat uiteindelijk mislukte.

Mariette slaagde erin wat zand rond het beeld weg te halen en Baraize deed nog een grote opgravingspoging in de 19de en 20ste eeuw. Maar pas aan het eind van de jaren 1930 slaagde de Egyptische archeoloog Selim Hassan erin het schepsel eindelijk uit zijn zanderige tombe te bevrijden.

- Men veronderstelt dat er nog ruimten onder de sfinx kunnen zijn die dus tot op de dag van vandaag nog niet werden verkend. Tijdens een opgraving werd een tunnel ontdekt, maar die kwam uit op een lege holte. Waarschijnlijk werd die door schatrovers of onderzoekers uitgegraven - want, tijdens de allereerste uitgravingen werden er geen meldingen van gemaakt.

- Er is wel een gat aan de achterkant van de Sfinx. Die is gemaakt door archeoloog Howard Vyse in de jaren 1840 en is naar zijn ingenieur 'Perring's Hole' genoemd. Op zoek naar kamers boorde Vyse een diep gat, doch de boorstang bleef steken. Hij probeerde de staaf met buskruit te verwijderen, maar gaf het op om de Sfinx niet verder te beschadigen. De holte die Vyse had gemaakt werd in 1978 vrijgemaakt door Zahi Hawass, en binnenin vond hij een deel van de hoofdtooi van de Sfinx.

- Over  wat de ontbrekende neus betreft, bestaan er diverse verzinsels, waaronder het verhaal dat Napoleon de opdracht gaf om die eraf te schieten. Nochtans is de afwezigheid ervan reeds op schetsen van Frederick Lewis Norden uit 1737 waar te nemen. En in de vijftiende eeuw, schreef de Egyptische historicus al-Maqrizi het toe aan vandalisme. Een zekere Muhammad Sa'im al-Dahr, een soefifanaticus, zou daarvoor verantwoordelijk zijn geweest.

In 1378 n.C. brachten Egyptische boeren offers aan de Grote Sfinx in de hoop de vloedcyclus te beheersen, wat zou resulteren in een succesvolle oogst. Woedend over dit schaamteloze vertoon van devotie, vernielde die Sa'im al-Dahr de neus en werd later geëxecuteerd wegens vandalisme. Of dit een absoluut feit is, is nog maar de vraag...

Tevens is de kans groot dat die neus er achteraf is op geplaatst (om een ruimte te verbergen, bijvoorbeeld), en mettertijd - vanwege het gewicht - er gewoonweg is afgevallen... :-)

- In 2007 ontdekten de autoriteiten dat het waterpeil onder het standbeeld ten gevolge van rioolwater dat in een nabijgelegen kanaal werd geloosd aan het stijgen was. Het vocht verspreidde zich uiteindelijk door de poreuze kalksteen van het bouwwerk, waardoor het gesteente afbrokkelde en in sommige gevallen in grote schilfers afbrak. De autoriteiten installeerden pompen in de buurt van de Grote Sfinx, waardoor het grondwater werd omgeleid en het relikwie van verdere vernieling werd gered.

- Eigenlijk kan er nog veel meer over worden vermeld, maar laten we nu het woord aan enkele beelden overlaten. Want, dankzij het feit dat fotografie een 200-tal jaren bestaat, konden fotografen er massaal naartoe trekken om foto's van dat raadselachtige schepsel in de Egyptische woestijn vast te leggen.

- De Sfinx is weliswaar de moeite waard om ooit eens persoonlijk te bezichtigen, nietwaar? In afwachting daarvan kan je hieronder reeds verschillende foto's, die in de afgelopen 170 jaar van die Sfinx werden genomen, van thuis uit rustig bekijken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht