ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Operatie Walküre: militaire staatsgreep tegen de Führer

Niemand slaagde er in om Hitler te doden…, behalve hijzelf.
door Tsenne Kikke - donderdag 22 juli 2021 17:21

Op 20 juli 1944 ontplofte er een bom in Wolfsschanze, het militaire hoofdkwartier van Adolf Hitler. Claus Graf Schenk Von Stauffenberg pleegde hiermee een moordaanslag op de Führer, als onderdeel van operatie Walküre. Dit plan was opgezet door een samenzwering van Duitse Wehrmachtofficieren. Gedesillusioneerd door de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog was deze groep van plan om Hitler te vermoorden. Vervolgens zouden ze een poging wagen om de macht te grijpen en een einde aan de oorlog te maken.

Verschillende pogingen

In de jaren 1943-44 waren er door de samenzweerders al meerdere pogingen gedaan om de Führer op te blazen. Deze waren echter allemaal op niets uitgelopen. Dit kwam deels door domme pech, en deels door Hitler's gewoonte om op het allerlaatste ogenblik zijn plannen te wijzigen. Ook bij de aanslag van Stauffenberg zouden beide factoren een grote rol spelen.

Conservatieve officieren

Bijna alle deelnemers van dit complot hadden een aristocratische of conservatieve achtergrond. Vanwege verschillende motieven hadden deze officieren zich gedurende de oorlog van het Nazibewind afgekeerd. Sommigen, zoals Goerdeler en Von Tresckow walgden van het antisemitische beleid van de Nazi’s. Daarentegen hadden anderen, zoals Stülpnagel, de Jodenvervolging juist enthousiast gesteund. Hun reden voor deelname aan dit complot was een stuk pragmatischer. Het was hen namelijk duidelijk geworden dat Duitsland de oorlog zou gaan verliezen. Door Hitler van het toneel te verwijderen, hoopten ze Duitsland te kunnen behoeden voor de totale vernietiging.

Von Stauffenberg zelf was carrièreofficier uit een adellijk geslacht. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, stond hij aanvankelijk positief tegenover het nieuwe regime. Hij meende dat de nationaalsocialistische politiek goed voor Duitsland zou zijn.

Aanvankelijk leek de machtsovername door Hitler ook voor vele Duitsers een droom die uitkwam. Daar de grote economische problemen niet door de voorgaande regering opgelost konden worden, verloor het volk het vertrouwen in die regering. Hitler slaagde er wel in de werkloosheid terug te dringen en kreeg zo het vertrouwen van het volk. Ook verbeterde hij de kwaliteit van het leger.

In 1939 juichte Von Stauffenberg Hitler's invasie van Polen nog enthousiast toe. Maar toen hij getuige werd van de gruwelen die het Duitse leger aan het Oostfront beging, groeide zijn afkeer van het Nazibewind.

Tijdens gevechten in Noord-Afrika raakte hij zwaargewond. Hij verloor hierbij een oog, zijn rechterhand en twee vingers van zijn linkerhand. Na zijn thuiskomst in Duitsland raakte hij betrokken bij de verzetsgroep rondom Von Tresckow. Toen Von Stauffenberg in 1944 tot commandant van Duitse het reserveleger werd benoemd, gaf dit hem een centrale positie in het complot. Door deze positie was hij namelijk een van de weinige samenzweerders die regelmatig toegang had tot Hitler.

Operatie Walküre

Stauffenbergs positie bood ook nog op een ander terrein nieuwe kansen. Het reserveleger was namelijk in Duitsland gestationeerd om een potentiële opstand de kop in te drukken. De orders hiervoor waren vastgelegd onder de codenaam ‘Operatie Walküre’. Stauffenberg en zijn samenzweerders pasten deze order echter in het geheim aan. In plaats van een burgeropstand te onderdrukken, zou deze operatie nu worden gebruikt om een zogenaamde staatsgreep van de SS en de partijtop te verijdelen. Deze orders zouden na Hitler's dood in werking worden gezet. Na de succesvolle moordaanslag moest het reserveleger de belangrijkste Duitse steden bezetten, de SS-eenheden ontwapenen en de partijkopstukken arresteren.

Aanslag in Wolfschanze

Toen Stauffenberg op 20 juli 1944 in Wolfsschanze aankwam, bleek Hitler's strategische bespreking te zijn verplaatst. Vanwege het warme weer vond het overleg niet in de ondergrondse bunker plaats, maar in plaats daarvan in een houten blokhut. Toch liep Von Stauffenberg gewapend met een koffer met een tijdbom in de volle vergaderzaal binnen. Hij plaatste die koffer onder de tafel en vijf minuten later verliet hij de zaal, met als excuus dat hij een telefoontje moest plegen. Toen hij tien minuten later de bom hoorde exploderen, was hij er heilig van overtuigd dat niemand in de ruimte de explosie kon hebben overleefd. Daarop vertrok hij naar Berlijn, om de staatsgreep in beweging te zetten.

Staatsgreep mislukt

Vier mensen hadden de explosie inderdaad niet overleefd, maar Hitler was er slechts met lichte verwondingen vanaf gekomen. In Von Stauffenberg's afwezigheid had een van de aanwezigen waarschijnlijk de tas per ongeluk doen omvallen en op een andere plaats neergezet waarna een officier hem vermoedelijk tegen een tafelpoot had gezet. De eikenhouten tafel was van zeer dik, stevig hout gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk beschermde het dikke stuk hout van die tafelpoot Hitler grotendeels tegen de zware klap. De bom explodeerde in de bovengrondse blokhut, maar vanwege de warmte stonden de drie grote ramen wijd open, waardoor de drukgolf er meteen uit kon ontsnappen.

Hitler's haar was geschroeid, zijn rechterarm was tijdelijk verlamd, zijn rechterbeen was lelijk verbrand, zijn trommelvliezen waren gescheurd en hij was totaal versuft. De trillingen waaraan hij leed, een symptoom van zijn zenuwaandoening, werden nog ernstiger. Verder had hij enkele brandwonden en een gescheurde broek. Zijn eerste reactie was woede, omdat zijn nieuwe broek vernield was. Zijn tweede reactie was de SD bevel te geven alle verbindingen met de buitenwereld te verbreken; niemand mocht weten wat er gebeurd was. Daarna liet Hitler het bezoek van de Italiaanse dictator Mussolini gewoon doorgaan.

Het lot van de samenzweerders

Omdat alleen von Stauffenberg het reserveleger in beweging kon zetten, moesten de samenzweerders tot drie uur na de aanslag wachten vooraleer de coup van start kon gaan. Deze vertraging bleek de doodsteek voor hun plan. Goebbels kondigde die avond over de radio aan dat Hitler de explosie had overleefd. Kort daarna sprak de Führer zelf het Duitse volk toe. Daarmee was het lot van de samenzweerders bezegeld.

Samenzweerders geëxecuteerd

Von Stauffenberg en zijn kameraden werden gearresteerd door de aan Hitler trouw gebleven troepen. Nog diezelfde dag werden ze door een haastig opgezette krijsraad berecht en werden in de nacht van 21 juli om 00:15 uur in het licht van koplampen van enkele militaire voertuigen gefusilleerd. Von Stauffenburg's laatste woorden waren hoogstwaarschijnlijk: "Heil das heilige Deutschland!", waarmee hij verwees naar het doel van de coupe, namelijk: Berlijn overnemen, vrede sluiten met de geallieerden, en Europa voorkomen van totale destructie.

De daaropvolgende maanden opende het Nazibewind de jacht op de rest van de samenzweerders. De Gestapo arresteerde uiteindelijk 7.000 mensen, waarvan 4.980 werden geëxecuteerd.

Wat Hitler betrof, leek het er sterk op dat niemand hem doden kon, tenzij hij er zelf de toelating voor gaf. Uiteindelijk zou hij nog negen maanden blijven leven. Pas op 30 april 1945 beroofde hij zichzelf van het leven in een Berlijnse bunker.

Het duurde lang voordat de samenzweerders eerherstel kregen, maar sinds 2014 worden de verzetsstrijders in Duitsland over het algemeen beschouwd als helden.

Bronnen: IsGeschiedenis & Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht