ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: er zijn mensen die van hun lijden houden

Ooit al opgemerkt dat mensen 'slapen'.
door Tsenne Kikke - zaterdag 1 augustus 2020 19:23

Is er iets waaronder jij lijdt?...

Stel, dat je op een dag bewust - oftewel 'klaar wakker' - over straat loopt. Niet dat je écht weet wat dat betekent, maar het komt er een beetje op neer om jezelf als toeschouwer te aanschouwen, die op dat moment naar de buitenwereld kijkt. Je bent dus bewust van jezelf, van al hetgeen er in je omgaat (denken, voelen, gewaarworden), terwijl je jouw aandacht op iets of iemand richt, en er dus een tweeledige 'verbinding' is.

Zie dan hoe mensen 'slapen' en in gedachten verzonken zijn. Indien je intuïtief bent ingesteld, zou je misschien kunnen aanvoelen of gewaarworden waarover ze aan het denken of dromen zijn. En, hoeveel van die mensen zien er levenskrachtig uit?...

Als we een vogel, een kat, hond of eender welk dier in een dierentuin aanschouwen die er futloos uitziet, vermoeden we dat het ziek is. Maar als we mensen bekijken die er met een gebogen hoofd, gekromde rug en ingevallen borstkas rondlopen, vinden we dat heel gewoon.  

Weet, dat die manier van lopen extra energie van het lichaam opeist. Dankzij rechte schouders, een rechte rug en een stevige voetstap hebben we minder last van de wetten van de zwaartekracht die ons alsmaar naar beneden trekken. Eigenlijk zou een mens in het algemeen meer aan behoud van energie moeten doen. Onnodig energieverlies leidt automatisch tot een gebrek aan energie, en een permanent gebrek is dan ook meestal dé reden waarom mensen mettertijd ziek worden. En, eenmaal ziek, verwachten ze van een arts dat die hen terug gezonder maakt...

Nog iets...

Feit is, dat zeer véél mensen, die met psychosomatische klachten opgeschept zitten, niet willen beter worden. Ze denken zelfs dat er iets ernstigs aan de hand is. Om die reden vragen ze voortdurend naar verder technisch onderzoek (bloedonderzoek, scans, et cetera) en willen dus op een ernstige manier worden onderzocht. Hoewel de onderzoeken meestal niets uitwijzen, aanvaarden ze zeer moeilijk dat de klachten psychologisch van aard zijn. Ze hebben zelfs dikwijls het gevoel dat ze niet ernstig worden genomen. Vaak komen bij dieper navragen stresssituaties aan de oppervlakte, zoals: problemen thuis, of op het werk - of, het kan ook zijn dat er gewoonweg iets mis is met de inhoud van hun brein. Zij zouden dus hun meest negatieve gedachten moeten vervangen met heilzamere.

Aandacht

Toegegeven: zij, die met psychosomatische aandoeningen te kampen hebben, krijgen van hun familieleden, vrienden, kenissen, en collega's véél meer aandacht dan voordien; een iets, dat ze graag willen behouden. Oké, er zijn uitzonderingen, maar ik heb het ditmaal over de overgrote meerderheid.

Bovendien moeten ze - van zodra ze zich beter voelen - de draad van het leven én hun eerdere verantwoordelijkheden opnieuw opnemen, en velen onder hen voelen daar niet al teveel voor. Vergelijk het zo'n beetje met sommige stempelaars, die maar niet kunnen inzien waarom ze terug werk zouden moeten gaan zoeken. En, ja: lijden, zullen ze. :-)

"Mensen willen vele dingen opofferen," zei Gurdjieff honderd jaar geleden, "maar niet hun lijden."

Tussen haakjes: deze uitspraak geldt waarschijnlijk niet voor jou, beste lezer, maar misschien wél voor bijna al de 7,8 miljard anderen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht