ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Thought Field Therapy, TFT afgekort, werkt met het opzeggen van affirmaties

Thought Field Therapy gelijkt sterk op Emotional Freedom Techniques (EFT).
door Tsenne Kikke - zondag 27 juli 2014 0:19

Thought Field Therapy, TFT afgekort, werd ontworpen door de Amerikaanse klinisch psycholoog Roger Callahan, en is - naar het schijnt - uitermate geschikt voor de behandeling van psychisch emotioneel storende problemen zoals angsten, trauma's, PTSS, stress, psychisch emotioneel ongemak, psychische overbelasting, burn-out, stemmingen, depressie, et cetera.

In 1980 behandelde Roger Callahan al anderhalf jaar lang een zekere Mary, die last had van watervrees. Ze was inmiddels in staat om aan de rand van Callahans privié-zwembad te zitten, maar ze durfde niet te kijken, want dan kreeg ze een zeer onaangenaam gevoel in haar maag. De psycholoog bedacht dat de maagmeridiaan volgens de acupunctuur begint onder beide ogen. Hij gaf Mary de opdracht met twee vingers stevig op deze punten te tikken. Dat had een fenomenale uitwerking. Als bij toverslag was ze volledig verlost van haar watervrees.

Callahan liet zich inspireren door de Toegepaste Kinesiologie van de chiropactor George Goodheart. Hij gebruikte ook de door Goodheart ontwikkelde spiertest om diagnoses te stellen. Het verschil was dat hij er een psychologische draai aan gaf door aan te nemen dat alle emotionele problemen te wijten zijn aan een verstoring van het subtiele energiesysteem. Blokkades kunnen worden opgeheven door op de meridianen te tikken. Zo wordt er energie toegevoerd, die in staat is de subtiele levensenergieën en gedachtevelden te beïnvloeden.

Callahan ontwikkelde voor elk probleem een specifiek 'algoritme' dat aangeeft op welke punten er moet worden geklopt of gewreven, en in welke volgorde dat dient te gebeuren. De acupressuurpunten bevinden zich op het gelaat, de handen en het bovenlichaam. De cliënt moet zich ondertussen geestelijk afstemmen op het probleem. Na elke ronde geeft de cliënt op een schaal van nul tot tien aan hoeveel last ze nog heeft. Als de waarde niet meer zakt, is er sprake van een 'psychological reversal' (PR), waarbij de energiestroom omkeert. Er moeten dan meermaals affirmaties worden uitgesproken, terwijl men op een ontstoorpunt klopt. Zo'n affirmatie is bijvoorbeeld de uitspraak: "Ik accepteer mezelf helemaal en volledig, ondanks mijn angst voor water."

Wel moet hierbij worden aangehaald dat een zekere Gary Craig, een ingenieur en gepensioneerde zakenman, een vereenvoudigde methode, Emotional Freedom Techniques (EFT) ontwikkelde. Het is een standaardritueel, waarbij voor de zekerheid op alle twaalf meridianen wordt geklopt. 

Dan hebben we nog de psychiater Daniel J. Benor, bekend als deskundige op het gebied van alternatieve geneeswijzen. Hij gebruikte EMDR en EFT, maar vond dat te tijdrovend. Hij geeft zijn patiënten nu de opdracht om hun armen over elkaar te vouwen en met de handen afwisselend op beide biceps te kloppen terwijl ze affirmaties herhalen. Dat heet dan 'Wholistic Hybrid' of 'EMDR and EFT' (WHEE) en volgens Benor helpt het bij 90 procent van de patiënten.

Omdat het verwarring kan scheppen, hebben we deze gegevens hieraan toegevoegd.

Terug naar TFT ... Bij een zware depressie dient gezegd te worden dat er toezicht door een arts nodig is. 

Ook bij dwanggedachten, of vergaand compulsief gedrag, kan TFT uitkomst bieden. Als mensen onderkennen dat dingen in hun leven op de een of andere manier niet goed lukken, iemand geremd is, of als er sprake is van ronduit zelf-sabotage kan TFT een goede hulp zijn.

Ook bij het verhogen van prestaties, zoals bij sport, studie of werk, waarbij mensen tegen persoonlijke blokkades of een plafond aanlopen kan TFT een oplossing bieden.

Verslavingen zoals roken, alcohol en zelfs zwaardere verslavingen zijn te behandelen met TFT. Bij eetverslavingen, anorexia nervosa, boulimea en vreetbuien kan TFT goed helpen.

 Bij drugsverslavingen kan TFT uitkomst bieden. Dit dient dan te gebeuren in een uitgebreider traject waarbij ook maatschappelijk werk en medische diensten betrokken worden.

Kortom, volgens de beoefenaars ervan kan Thought Field Therapy bij alle emotioneel storende problemen uitkomst bieden. Dit komt, zegt men erbij, doordat met TFT het emotioneel controle systeem beïnvloedt kan worden. Het is dus een fundamenteel ingrijpende therapie. Daar waar de oorzaak (de pertubatie) zit wordt ingegrepen. Zodoende is de TFT-therapeut in staat mensen te helpen bij het oplossen van emotioneel ongemak. TFT brengt dus naar het schijnt volgens een natuurlijk mechanisme heling tot stand.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met Thought Field Therapy ? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid. En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen. 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht