ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Shiatsu is een vorm van drukpunctuur dat in Japan werd ontwikkeld

Shiatsu is een soort van lichaamstherapie, die onder andere is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi.
door Tsenne Kikke - zaterdag 28 september 2013 0:35

Shiatsu is een vorm van lichaamstherapie, of noem het massage, die onder andere is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi verder werd uitgewerkt.

De methode bestaat uit het stimuleren van precieze plekken, de tsubo's, door met de duimen, handpalmen en vingers druk uit te oefenen en zo het verstoorde energie-evenwicht te herstellen. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen.

Er zijn twee hoofdstromingen in de Shiatsu. Eén stroming - ook wel Zen shiatsu - is meer gebaseerd op Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). De andere stroming - Namikoshi stijl - is meer gericht op incorporatie van Westerse anatomische en pathologische theorie.

Maar er zijn verschillende stijlen binnen de hoofdstromingen. Zo zijn er veel leraren die hun eigen specialisatie ontwikkelden en die na verloop van tijd uitgroeiden tot een specifieke stijl binnen Shiatsu.

Volgens beoefenaars heeft Shiatsu heeft dus als doel de stroming van energieën in het lichaam te herstellen: zolang die vrij stromen door de meridianen (immateriële kanalen, die de organen met de weefsels en functies waarop ze betrekking hebben verbinden) ben je in goede gezondheid. Maar als er zich een vertraging of blokkade voordoet, krijg je klachten en kan er ziekte optreden. Shiatsu is erop gericht deze energieën weer in balans te brengen: ze worden geconcentreerd daar waar ze afwezig zijn en verspreid waar ze te veel zijn.

De behandelaar gebruikt een stimulatietechniek door te drukken of masseren op specifieke punten, tsubo's - verwant aan de acupunctuurpunten, die langs de meridianen liggen en met een orgaan of functie corresponderen.

Zen-Shiatsu is een combinatie van technieken uit de traditionele Japanse massage, vermengd met de Traditionele Chinese Geneeswijze en de westerse kennis over psychologie.

Deze Oosterse therapie werkt eveneens met het systeem van energiebanen, de klassieke meridianen, maar dan verder uitgebreid. De kracht van Zen, en daardoor de massage, komt uit de geest die in zichzelf rust. De rust ontstaat uit stilte en in de stilte ervaart men de ruimte. Zichzelf in de rust ervaren geeft de mogelijkheid om op weg te gaan en de eigen gewoonte patronen te erkennen en vervolgens los te laten. Het is een begeleiding om mensen bij het gevoelscentrum te brengen, de zogenaamde Hara, om vanuit de eigen wil te kunnen leven.

Dit proces ontvouwt zich vanuit het vermogen om te kunnen waarnemen. Waarnemen is luisteren, luisteren vanuit het gevoel. De Hara kan beschouwd worden als een energetische klankschaal, die in de buik net onder de navel zit. Wordt men door een impuls geraakt komt deze klankschaal door trillingen in beweging. Het waarnemen ervan is oefenen en om steeds zuiverder te kunnen waarnemen is er een begeleider nodig die ervoor zorgt dat de aandacht naar de buik kan dalen en minder in het hoofd zit. Dit proces brengt de balans van lichaam, geest en ziel in harmonie en spreekt het zelfgenezende vermogen van de mens aan. Het is een uitnodiging om dieper te dalen in het lichaam en de stilte en rust van het centrum te ervaren en de vreugde van het kern.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met Shiatsu? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Waarom op deze Spiritualia Website adverteren - en, wat zijn de mogelijkheden en andere tarieven?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht