ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hebben romantische bioscoopfilms een slechte invloed op jou ?

Indien ware liefde ontbreekt, kan hoop voor die leegte misschien opvullen.
door Tsenne Kikke - woensdag 24 december 2008 2:47

Liefde is als gevoel moeilijk te definiëren en het is tegelijkertijd een veel bezongen woord. Als we de bestaande liedjesteksten onderzoeken, denk ik niet dat er een andere woord bovenaan de Top-10-Woordenlijst staat. Tenslotte, wie droomt daar niet van?...

Elke mens is op zoek naar warmte, genegenheid, geborgenheid en naar datgene dat liefde wordt genoemd, elke mens. Het is een woord dat iets aanduidt dat als het ware onvindbaar is. Behalve in de wereld van onze dromen en fantasieën.

Daarom kijken de meesten onder ons wel eens graag eens naar een romantische film. Je weet wel: de eenzame man ontmoet de vrouw van zijn leven, koppels die door een of andere tragedie van elkaar worden losgekoppeld vinden elkaar weer, het beest ontmoet de schone, enzovoorts. Maar nieuwe studies tonen aan dat de schijnromantiek die deze celluloïde wereld ons brengt in wezen ervoor zorgt dat mensen de ware liefde in hun eigen leven juist om die reden niet kunnen of zullen ervaren.

Vorige week werd die studie, gehouden door 'Heriot Watt University's Family and Personal Relationships Laboratory' uit Edinburgh, beëindigd. De meeste koppels die aan dat onderzoek meededen reflecteerden sterke misopvattingen over de liefde en de romantiek die in de Hollywood films wordt afgebeeld. Ook personen, die als relatie- of als huwelijksbemiddelaar optreden, worden ook met deze misvattingen geconfronteerd als ze hun cliënten aanhoren. Misvattingen zoals: indien je partner écht van je houdt, weet die persoon wat je verlangt zonder dat je daarover moet communiceren - of, dat jouw tweelingsziel voorbestemd is, en dat je die vroeg of laat wel zult ontmoeten, enzovoorts.

Met andere woorden: uit het onderzoek bleek dat vele mensen met ideeën rondlopen die in die films worden geaccentueerd. Om die reden waarschuwen die onderzoekers ons om niet al te veel naar romantische films te kijken en drukken ons neus op het feit dat ze zelfs problemen in de bestaande relaties kunnen veroorzaken. Films doen ons dromen, brengen onze verbeeldingswereld tot leven, en ze vullen meestal een gemis in. Maar het werkelijke leven is meer dan enkel en alleen verbeelding. Anderzijds kunnen dezelfde films alleenstaanden de hoop en de inspiratie geven die ze nodig hebben..., zegt men.

Om hun stelling te bevestigen, voegden ze eraan toe: "We hebben die verhalen nodig teneinde ons te kunnen behelpen in de wereld van de harde realiteit. Idealisme speelt een belangrijke rol in ons leven - het kan ons in de overtuiging brengen dat hoe onbeholpen, ongelukkig, afgeleefd, of hoe saai we ook mogen zijn, dat daar ergens in de wereld altijd iemand is die bij ons past. Met andere woorden: op elk doosje past een dekseltje." En, weet je wat!?", zeggen ze erbij: "Het is nog waar ook! Wandel eens door eender welk winkelcentrum en je zult daar de meest eigenaardige koppels tegenkomen die in jouw ogen wel of helemaal niet bij elkaar passen. Ieder van ons heeft hoop nodig, en Hollywood drijft handel in hoop."

Waar of onwaar?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht