ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het geheim van ASMR

Originele titel: Brain Tingles

Craig Richard

Het geheim van ASMR Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 335 gram
Aantal Pagina's: 212
ISBN: 90-2021-583-3
ISBN-13: 978-90-2021-583-0
Categorie: Stress, Burn-out & Vermoeidheid
Richtprijs: € 22,5

Korte Inhoud


In 'Het geheim van ASMR', met als ondertitel 'Ontspan je hersenen door je zintuigen', legt Craig Richard de fascinerende werking ervan uit en geeft heel veel tips en voorbeelden om zelf aan de slag te gaan. ASMR helpt bij het verkrijgen van een gevoel van diepe ontspanning, een betere nachtrust, vermindering van pijn, angst en sombere gevoelens. Er wordt momenteel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van ASMR. Niet iedereen is er namelijk gevoelig voor en hoe dat komt is nog niet duidelijk. Duidelijk is wel dat het een toevoeging kan zijn aan de bestaande methoden ter onspanning en vermindering van pijn, angst en somberheid.

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) staat voor een tintelend gevoel op jouw hoofd, jouw huid en in jouw hersenen. Je krijgt het van, bijvoorbeel.,d luisteren naar zacht gefluister, geknisper van papier, kijken naar een mooi schilderij, zacht gekriebel - of, als iemand zachtjes je haar kamt. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is dé nieuwe trend op YouTube. Hier zijn werkelijk miljoenen filmpjes te vinden waarin naar hartenlust gefluisterd, geknisperd en geschilderd wordt. Ga - dankzij de inhoud van dit boek - zelf aan de slag en ontdek dit fenomeen, en ontspan daarbij jouw hersenen via jouw zintuigen.
 

Uittreksel


Blz. 9: Ervaar je het als ontspannend als iemand met je haar speelt? Word je kalm en slaperig als je iemand hoort fluisteren? Voel je tintelingen als iemand zachtjes met een vinger letters op je rug tekent?

Dit zijn allemaal voorbeelden van Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) of, anders gezegd, ‘hersentintelingen’. Dit plezierige, ontspannende gevoel kan een manier zijn om rustig te worden, te ontstressen en je humeur te verbeteren. ASMR wint snel aan bekendheid omdat het in onze drukke, snelle wereld voor mindful ontspanning kan zorgen. Online ASMR-filmpjes met miljoenen views, op ASMR geïnspireerde reclames, ASMR-filmpjes van beroemdheden en ASMR in populaire films zoals 'Battle of the Sexes' uit 2017, hebben er allemaal toe bijgedragen dat de belangstelling voor ASMR in rap tempo toeneemt.

Veel mensen komen bij toeval in aanraking met ASMR. De kapper, een troostende leraar, een vriendelijke dokter of je oma proberen heus niet bewust hersentintelingen bij je teweeg te brengen. Die treden simpelweg op door hun herhaaldelijke, zachte en zorgzame handelingen. Als het gevoel van hersentintelingen je toevallig is overkomen, wil je er vast meer over weten. Gelukkig vormt YouTube een ware schatkamer aan ASMR-filmpjes die met zorg door ASMR-kunstenaars zijn gemaakt. Ook zijn er online filmpjes die onbedoeld bij heel veel kijkers ASMR teweegbrengen, zoals die van het populaire tv-programma met schilder Bob Ross.

Maar een van de krachtigste manieren om ASMR te ervaren is zonder twijfel door een ander rechtstreeks hersentintelingen bij jou te laten stimuleren. En wil je deze kunst zelf onder de knie krijgen, dan ben je hier aan het juiste adres: dit boek biedt waardevolle inzichten en talloze tips en technieken om ASMR te leren toepassen. Wat je in dit boek leert, kan je helpen om een overstuur kind te kalmeren, je partner sneller in slaap te laten vallen, een vriend na een drukke dag tot rust te laten komen, het humeur van iemand uit je gezin te verbeteren, of misschien wel om een nieuwe ontspanningstechniek aan je eigen spa, wellness-centrum of therapiesessies toe te voegen.

Het eerste deel van dit boek geeft een beknopt maar compleet overzicht van wat ASMR inhoudt. Je leert niet alleen hoe deze techniek aanvoelt en wat de gangbare triggers zijn, maar ook over de geschiedenis van ASMR, hoe het kan dat ASMR bestaat en ook, en dat is het belangrijkste, wat de potentiele lichamelijke en mentale voordelen van ASMR zijn.

Vervolgens leer je hoe je een prettige partner uitkiest, een ideale locatie voor een ASMR-sessie inricht, in een ontspannen mindset kunt raken, en een ASMR-sessie zodanig voorbereidt dat deze zo goed mogelijk bij de ander past.

Het tweede deel focust op de belangrijkste soorten ASMR-triggers zoals zachte stemmen, zachte aanrakingen, rustgevende geluiden, speciale voorwerpen en kalmerende activiteiten. In elk hoofdstuk wordt besproken waarom die bepaalde trigger ontspannend werkt en wat de optimale technieken zijn om bij dat type trigger te gebruiken, steeds gevolgd door een lijst met tips en tools waarmee je de ander een uiterst ontspannende, plezierige en tintelende ervaring kunt geven.

Het derde deel van dit boek legt uit hoe je alles wat je geleerd hebt over ASMR en de triggers kunt inzetten in creatieve en extreem ontspannende rollenspelen.

Zie dit boek als een kookboek vol ingrediënten, recepten en aanwijzingen om heerlijke ASMR tot stand te brengen. Je leert een aantal basisrecepten, maar na verloop van tijd zul je ook je eigen stijl en technieken gaan ontwikkelen die niet te vinden zijn in welk boek dan ook. Verbeter je stijl door creatief te zijn en door feedback van de ander te vragen. Goede communicatie zal je ASMR-technieken en -sessies zeker vooruithelpen. Triggers zoals fluisteren, zachte aanrakingen, handbewegingen en zachte geluiden komen pas echt tot hun recht als ze gedaan worden vanuit een aandachtige, oprecht zorgzame omgang met de ander. Als je erin slaagt om dat in elke ASMR-sessie te bieden, dan beschik je over het belangrijkste ingrediënt om mensen heerlijk te laten ontspannen.

Recensie

door Tsenne Kikke

Meer info hierover vind je op deze Spiritualia website door op deze link te klikken, bijvoorbeeld.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht