ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

ASMR is een totaal andere manier om jezelf te ontspannen

Ontspan jouw hersenen via jouw zintuigen…
door Tsenne Kikke - donderdag 13 juni 2019 15:16

'ASMR' staat voor 'Autonomous Sensory Meridian Response'; een term, dat staat voor het plezierige en ontspannende tintelende gevoel dat mensen af en toe ervaren op hun hoofd, hoofdhuid, of op de rest van hun lichaam.

Je kunt ASMR zowel lichamelijk als psychologisch ervaren, waarbij iets de sensatie ‘triggert’. Alhoewel niet iedereen in staat is het te ervaren, wordt het - nu het online aan bekendheid wint - vandaag de dag wereldwijd door velen beoefend.

Veel voorkomende triggers zijn, bijvoorbeeld, dat iemand zachtjes tegen je fluistert, op een tedere manier met jouw haar speelt; of vlak voor jouw neus langzaam een pakje openmaakt. Triggers zijn heel persoonlijk: mensen zijn net zo kieskeurig, fijngevoelig en uitgesproken over hun ASMR-triggers, als ze dat zijn over hun voedsel- of muziekvoorkeuren. Waar de meesten het wel over eens zijn, is dat ASMR een fijne ervaring is, en een goede manier om te ontstressen en te ontspannen.

De meest voorkomende lichamelijke sensaties zijn de hersentintelingen. Deze tintelende sensaties worden meestal gevoeld in het hoofd, in de hersenen, of op de hoofdhuid, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam worden gevoeld. Soms worden deze gewaarwordingen als sprankelend of statisch beschreven.

Heb je weleens rillingen gehad tijdens een bepaald deel van een liedje? Bijvoorbeeld als de muziek aanzwelt of als de zanger(es) iets op een speciale manier zingt? Dat bijzondere gevoel heet een frisson. De fysieke uiting ervan noemen we vaak ‘rillingen', of ‘kippenvel’. Het plezierige psychologische of emotionele aspect is lastiger te beschrijven. ASMR lijkt enigszins op een frisson omdat het eveneens zowel een lichamelijke als psychologische kant heeft, maar de gevoelde sensaties verschillen er wel van.

Hersentintelingen lijken het meest voorkomende kenmerk van ASMR te zijn, maar het is nog maar de vraag of ze ook het belangrijkste kenmerk vormen. Het diepe genot dat het mensen verschaft is waarschijnlijk meer verbonden met psychologische en emotionele sensaties, waarvan ontspanning de belangrijkste lijkt te zijn. Het kan zelfs zo ontspannend zijn dat veel mensen het gebruiken om in slaap te komen. Verschillende onderzoeken bevestigen dat ontspanning de meest voorkomende psychologische sensatie is tijdens ASMR-ervaringen, en dat het ook de belangrijkste reden is waarom men naar die filmpjes kijkt. Bovendien beschrijven mensen het als kalmerend, geruststellend, troostend en plezierig. Deze prettige sensaties liggen aan de basis van de groeiende populariteit van het fenomeen.

Maar, ook in dit geval zeggen beelden veel meer dan woorden - tenzij je het boek aankoopt, natuurlijk...

Meer info? Ga naar onze rubriek 'Boekrecensies', of klik op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht