ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spiritisme

Spiritisme is een wereldwijd geloof dat stelt dat de mens na zijn dood als geest blijft voortbestaan, en in staat is om met nog levende mensen te communiceren. Het oproepen van geesten geschiedt meestal via de tussenkomst van een medium - of, dankzij een hulpmiddel, dat door een persoon wordt gehanteerd, zoals een ouijabord. Aanhangers van het spiritisme wordt spiritisten genoemd.

Geleerden, filosofen en schrijvers, die spiritisme beschreven, of het zélf bestudeerd hebben, zijn onder andere: Emanuel Swedenborg (1688-1772), Jakob Lorber (1800-1864), Isaac Newton, Nobelprijswinnaar professor Charles Richet, Cesare Lombroso, Sir Oliver Lodge, professor Julien Ochorowicz, Camille Flammarion, professor Théodore Flournoy, William Crookes, en Arthur Conan Doyle.

Als spiritistische verschijnselen worden bijvoorbeeld aangemerkt: automatismen, zoals het automatische schrift - met de hand, of met een planchette, maar ook automatisch tekenen, en automatisch spreken, mededelingen via Kruis en Bord, ook ouijabord genoemd, geestverschijningen, psychometrische contacten, tafeldansen, en teleplasmavorming, ook gekend onder de term ectoplasmavorming.

Sterkere vormen van uitingen van geesten zijn, onder andere, gekend onder de fenomenen: spookhuizen, de poltergeistverschijnselen van klopgeesten, en bezetenheid.

In de 19e eeuw verheft de Franse pedagoog Hyppolyte L.D. Rivail (1804 - 1869) onder het pseudoniem ‘Allan Kardec’ spiritisme tot een religie. Kardec heeft zijn spiritistische leer beschreven in ‘Het Boek der Geesten’ (1857), ‘Het Boek der Mediums’ (1861), ‘Het Evangelie volgens het Spiritisme’ (1863), ‘Hemel en Hel’ (1865), en ‘Genesis volgens het Spiritisme’ (1868). Het spiritisme van Kardec wordt ook wel Kardecisme genoemd.

Organisaties gespecialiseerd in spiritisme


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in spiritisme op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht