ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Innerlijk kind

Innerlijk kind, in het Engels ‘Inner child’, is een concept dat gebruikt wordt in de populaire psychologie en dat uitgaat van de aanwezigheid van een kindaspect in de psyche van de mens, als een onafhankelijk werkend systeem. De term wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar de subjectieve ervaringen en overgebleven affecten van de kindertijd, die naar de nodige aandacht vragen.

De oorspronkelijke theorie is beschreven in het prachtige boek ‘Ik ben o.k., jij bent o.k.’ van Thomas Anthony Harris en is gebaseerd op de Transactionele Analyse van psycholoog Eric Berne, die het Ouder-, Volwassene- en Kind-Ego gebruikte als metaforen van wisselwerking tussen mensen. In het geval van Berne beschrijft het dus een metafoor en niet een systeem in onze hersenen.

Er zijn veel theorieën die het populair psychologische ‘inner child’ benaderen. Zo beschreef Carl Jung een vergelijkbaar concept dat hij ‘Goddelijke Kind’ noemde. Charles Whitfield bedacht de theorie het ‘Kind van Binnen’ en verder wordt de term ‘Ware Zelf’ vaak gebruikt. Emmet Fox noemde het: ‘Wonderkind’. De Amerikaanse leider in de zelfhulpbeweging John Bradshaw beschreef zijn concept van het ‘Verwonde Innerlijke Kind’.

Het ‘Innerlijk kind' valt binnen het concept van werken met delen, omdat het een sub-persoonlijkheid is en in sommige gevallen onvolgroeid, omdat de aangekweekte persoonlijkheden meestal in zijn/haar licht staan. Dit betekent dan ook, dat het innerlijk kind op zeer jonge leeftijd is blijven hangen en behoefte heeft om, bijvoorbeeld, bepaalde zaken uit het verleden te verwerken.

Ook in het systeem van Brandon Bays - die aan een tumor leed en daarna beweerde dat het om een kankergezwel ging; een 'kanker', zo groot als een basketbal nog wel - een systeem, beter gekend onder de naam ‘Helende reis’ wordt in een bepaald stadium van die ‘Helende Reis’ het innerlijk kind bij een kampvuur uitgenodigd. In dat aspect gaat het eerder over het thema ‘vergeving’, waarbij het innerlijk kind vergiffenis schenkt aan personen door wie het ooit in het verleden werd gekwetst.

Bron: Wikipedia - et cetera

Organisaties gespecialiseerd in innerlijk kind


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in innerlijk kind op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht