ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geleide fantasie

Geleide fantasie, ook 'Creatieve Visualisatie' genoemd, maakt bewust gebruik van een denken in beelden. Geleide fantasie maakt dan ook deel uit van de wereld der zachte droomtechnieken. Soms wordt het ook aangewend in het proces dat 'Creatief denken' wordt genoemd.

Vanuit een ontspannen houding worden, onder begeleiding - meestal van een therapeut - fantasiebeelden opgeroepen die de persoon, bijvoorbeeld, meenemen naar een bepaalde ervaring. Men kan het zo'n beetje het vergelijken met een lichte vorm van hypnose en auto-suggestie.

De persoon wordt bijvoorbeeld meegenomen naar een rustige plek in de natuur, waar het vredig is. Men gebruikt woorden, zoals: "Zie de plek voor je, voel hoe prettig de warmte is, zie de zonneschijn, voel de warmte op je huid, ..." enzovoorts. 

Ook kan de geleide fantasie worden gebruikt als een soort van droomduiding. Bijvoorbeeld: "Stel, je loopt in een bos, je komt bij een beek. Hier rust je uit. Wat doe, ga je in de beek? Doe je alleen je voeten erin? Hoe voel je je bij de beek?"

Hierbij kan de beek staan voor het element water, voor een zacht gevoel, en zelfs voor seksualiteit, naar het schijnt. Ben je iemand die er meteen induikt? Of ben je iemand die voorzichtig aftast? Vind je het fijn of niet fijn? - enzovoorts. Afhankelijk van de antwoorden kan de therapeut, bijvoorbeeld, een beter beeld verkrijgen van hoe men in bepaalde omstandigheden reageert, of de dingen aanpakt.

Indien men het bij 'Creatief Denken' gebruikt, dan laat men de geest over beelden zweven, die voor de nodige inspiratie kunnen zorgen. Een persoon die een kledingzaak bezit, kan via deze weg beelden creëren die ideeën weergeven van hoe het eerstvolgende uitstalraam er eventueel kan uitzien.

Naast de lichte vorm van hypnose, en een spelen met de verbeelding, bestaat er natuurlijk ook de diepere vorm, waarbij men niet meer bij volle bewustzijn is. Het is een 'geleide fantasie' dat dan niet meer een 'geleide fantasie' is, maar dan ondergebracht wordt in de rubriek 'hypnose'.

Organisaties gespecialiseerd in geleide fantasie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in geleide fantasie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht