ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geleide fantasie, ook 'Creatieve Visualisatie' genoemd, is een bewust spelen met verbeelding

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 11 september 2012 10:06

Geleide fantasie, ook 'Creatieve Visualisatie' genoemd, maakt bewust gebruik van een denken in beelden. Geleide fantasie maakt dan ook deel uit van de wereld der zachte droomtechnieken. Soms wordt het ook aangewend in het proces dat 'Creatief denken' wordt genoemd.

Vanuit een ontspannen houding worden, onder begeleiding - meestal van een therapeut - fantasiebeelden opgeroepen die de persoon, bijvoorbeeld, meenemen naar een bepaalde ervaring. Men kan het zo'n beetje het vergelijken met een lichte vorm van hypnose en auto-suggestie.

De persoon wordt bijvoorbeeld meegenomen naar een rustige plek in de natuur, waar het vredig is. Men gebruikt woorden, zoals: "Zie de plek voor je, voel hoe prettig de warmte is, zie de zonneschijn, voel de warmte op je huid, ..." enzovoorts.

Ook kan de geleide fantasie worden gebruikt als een soort van droomduiding. Bijvoorbeeld: "Stel, je loopt in een bos, je komt bij een beek. Hier rust je uit. Wat doe, ga je in de beek? Doe je alleen je voeten erin? Hoe voel je je bij de beek?"

Hierbij kan de beek staan voor het element water, voor een zacht gevoel, en zelfs voor seksualiteit, naar het schijnt. Ben je iemand die er meteen induikt? Of ben je iemand die voorzichtig aftast? Vind je het fijn of niet fijn? - enzovoorts. Afhankelijk van de antwoorden kan de therapeut, bijvoorbeeld, een beter beeld verkrijgen van hoe men in bepaalde omstandigheden reageert, of de dingen aanpakt.

Indien men het bij 'Creatief Denken' gebruikt, dan laat men de geest over beelden zweven, die voor de nodige inspiratie kunnen zorgen. Een persoon die een kledingzaak bezit, kan via deze weg beelden creëren die ideeën weergeven van hoe het eerstvolgende uitstalraam er eventueel kan uitzien.

Naast de lichte vorm van hypnose, en een spelen met de verbeelding, bestaat er natuurlijk ook de diepere vorm, waarbij men niet meer bij volle bewustzijn is. Het is een 'geleide fantasie' dat dan niet meer een 'geleide fantasie' is, maar dan ondergebracht wordt in de rubriek 'hypnose'.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met gemmotherapie? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht