ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Edelsteentherapie

In het Westen schreef de alchemistische geneeswijze van Paracelsus (1493-1541) stenen voor die waren geselecteerd volgens de signaturenleer: zo zou de smaragd de lever verlichten daar de kleur ervan deed denken aan die van gal.

Edelsteentherapie kwam in de jaren zeventig in zwang door de new-agebeweging. Ze schrijft therapeutische eigenschappen toe aan zo'n vijftig edel- of halfedelstenen.

In feite bezit elke steen, zoals alle materie op aarde, een unieke trillingsenergie (of -structuur). Deze ontstaat door de vibratie van de atomen en moleculen volgens perfect omschreven assen en frequenties. Ze varieert overeenkomstig de kleur, chemische samenstelling en vorm van de steen. Hoe die trillingsenergie op het menselijke lichaam inwerkt, is afhankelijk van het persoonlijke geloof. Weet, dat niemand er echt iets over afweet en dat zelfs in boeken de ene auteur de andere kopieert.

Volgens aanhangers van deze therapie corresponderen bepaalde delen van het lichaam die bekend staan als energiecentra (chakra's, reflexzones van de voetzolen, of acupunctuurpunten) met bepaalde stenen. Daardoor zou de steen de energiestroom van een chakra weer in balans kunnen brengen als de trillingsenergie van beide met elkaar resoneert.

Waarin verschillen edelstenen, mineralen, kristallen en gesteenten?
 
Een edelsteen is elke steen die door zijn kleur, glans, vorm of zeldzaamheid de moeite waard is om te verzamelen, of te gebruiken als sieraad, kunstobject of gebruiksvoorwerp.

Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Tot de eerste groep behoorden traditioneel vooral stenen met hardheid 8, 9 of 10 op de schaal van Mohs. Dat geldt voor bijvoorbeeld aquamarijn, smaragd, robijn, saffier en diamant. Zachtere stenen zoals amethist, bergkristal en tijgeroog werden toen halfedelstenen genoemd. Maar heten tegenwoordig dus ook edelstenen.
 
Een mineraal is een natuurlijk gevormde stof die uit één soort moleculen bestaat. Een edelsteen is samengesteld uit één of meerdere mineralen.
 
Een kristal bestaat uit één mineraal met een kristallijne vorm. Dat betekent dat het mineraal een regelmatig ogend uiterlijk heeft. De moleculen of atomen zijn gerangschikt volgens een regelmatige patroon. Dit geldt voor de meeste mineralen.

Bij een macrokristallijn kristal is de kristalvorm met het blote oog te zien. Duidelijke voorbeelden zijn bergkristal, amethist, citrien en rookkwarts.

Bij microkristallijne kristallen heb je een sterke microscoop nodig om de kristalvormen te ontdekken. Voorbeelden zijn aventurijn en rozekwarts.
 
Veel edelstenen zijn kristallen, maar sommige zijn gesteenten. Een gesteente bestaat uit meerdere mineralen. Lapis lazuli, bijvoorbeeld, bestaat uit voor ruim de helft uit lazuliet, en daarnaast bevat het noseaan, hauyn, pyriet en calciet. Door de wisselende samenstelling kan het uiterlijk van de lapis lazuli uiteenlopen van diep donkerblauw tot wit met blauwe vlekken.

Organisaties gespecialiseerd in edelsteentherapie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in edelsteentherapie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht