ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Gebroeders Karamazov is een werk van uitersten. Ooit gelezen?…

Nu dat we het toch over de duivel hadden…
door Tsenne Kikke - vrijdag 23 oktober 2020 23:09

In ‘De Gebroeders Karamazov’ bouwde Fjodor Michajlovitsj Dostojevski een ijzingwekkende psychologische spanning op rond de drie broers Karamazov. Het is een bijna 1.000 pagina's lange roman. Dostojevski besteedde bijna twee jaar aan dat ongelooflijk meesterwerk, maar overleed kort na de publicatie.

Het is een filosofische en psychologische roman die zich afspeelt in het 19e-eeuwse Rusland en die diep ingaat op debatten over God, de vrije wil en ethiek. De plot draait rond het thema van oudermoord. Sinds de publicatie wordt het geprezen als een van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur.

Het verhaal gaat over de Karamazov-familie, een vader en zijn drie zonen. Rond augustus 1866 komt het gebroken gezin na lange tijd voor het eerst voltallig samen bij vader Fjodor. Na de dood van de moeder had deze niet omgekeken naar zijn drie zonen Dmitri, Ivan en Aleksei. Daardoor zijn ze uiteen gegroeid en dan ook heel verschillend van karakter.

Aleksei wil het graf van zijn moeder zien en in het klooster treden, Dmitri heeft onenigheid met zijn vader over een erfeniskwestie, en Ivan heeft een oogje op de verloofde van Dmitri. De echte dynamiek van het verhaal wordt in gang gezet wanneer vader Fjodor en zoon Dmitri een bittere strijd uitvechten voor de femme fatale Groesjenka. Dostojevski zet de zaak verder op scherp met diepgaande maatschappelijke, theologische en psychologische beschouwingen.

Indien je er veel meer over wenst af te weten, raad ik jou een trip naar Wikipedia aan.

De Amerikaanse versie ervan zag ik op het witte doek in 1958 - en alhoewel ik waarschijnlijk het merendeel ervan niet begreep, herinner ik me nu nog vaag dat het verhaal toen, kind zijnde, een diepe indruk op me maakte.

Het hele boek is prachtig maar twee hoofdstukken, zijnde: ‘De grootinquisiteur’, en het hoofdstuk waarin Ivan Karamazov bezoek krijgt van de duivel, zijn absolute toppen in de wereldliteratuur.

Bekijk de Russische versie van Ivan Karamazov versus zijn duivel...

'De Grootinquisiteur' uit De broers Karamazov

Sevilla, zestiende eeuw. Christus is teruggekeerd op aarde, verricht een wonder, wordt opgepakt en opgesloten door de inquisitie. De brandstapel wacht. In de nacht bezoekt de Grootinquisiteur zijn gevangene en legt hem uit hoe de wereld nu (dat wil zeggen, in de zestiende eeuw) in elkaar zit. De kerk heerst weliswaar in naam van Christus, maar dat is schijn. In werkelijkheid hanteren ze de principes van de duivel: ‘Geef de mens brood, beheers zijn geweten en heers over de wereld.’

Kortom: om zijn verhaal kracht bij te zetten verwijst de Grootinquisiteur naar het verhaal van Christus in de woestijn. Na zijn doop ging hij 40 dagen vasten in de woestijn, waar hij bezocht werd door de duivel. Hij wees diens drie verzoekingen af, maar nu heeft de kerk ze alsnog aangenomen. Dat is wat de grootinquisiteur Christus verwijt: uit liefde voor de mens had Christus het aanbod van Satan moeten aannemen.

De monoloog ‘De grootinquisiteur' werd in 1975 prachtig vertolkt door Sir John Gielgud... Doe hem maar eens na!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht